РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 09.09.2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _десети август  2011 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_419_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 108 от ЗС.      

            В исковата молба се твърди, че ищецът е собственик на недвижим имот в *, че ответниците владеят имота без каквото и да било правно основание и отказват да го напуснат въпреки поканите за това, както и последвалите жалби до РП Левски.

          Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответниците да отстъпят собствеността и предадат владението върху процесния имот. Претендират се и направените деловодни разноски.

Ответниците се явяват лично в съдебно заседание и заявяват, че не желаят да напуснат имота.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представения по делото акт № 596/06.10.1993 г. за държавна собственост на недвижим имот е, че процесния имот е собственост на ИП „Атомна енергетика – Белене”. Съгласно данните на Агенция по вписванията ищцовото дружество е правоприемник на ИП „Атомна енергетика” Белене. Въпросът чия собственост е имота не се поставя и от ответниците, които признават, че действително апартамента е на НЕК, но твърдят, че тъй като ответницата няма къде да живее не желаят да го освободят.

Представени по делото са и цитираните жалби отправяни до РП Левски, от които се установява, че неколкократно ищцовото дружество, чрез своите представители е правило опити ответниците да му освободят имота.

В съдебно заседание са разпитани двама свидетели, от показанията на които се установява, че и към настоящия момент ответниците владеят имота.

Предвид изложеното, съдът приема, че по делото по един безспорен и категоричен начин е установена собствеността върху имота и тя принадлежи на ищцовото дружество, че ответниците са владели и към момента продължават да владеят имота, че същите го владеят без каквото и да било правно основание и въпреки многократните опити ищцовото дружество да си върне имота, ответниците отказват да го освободят.

 Предвид изложеното, съдът счита, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищцовото дружество направените деловодни разноски  общо в размер на 380,72 лв. от които  358,32 лв. заплатени като д.т. и 22,40 лв. заплатени като депозит за призоваване на двама свидетели.

 На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

На основание чл. 108 от ЗС ОСЪЖДА С.П. ***, ЕГН ********** и Л.К. ***  да отстъпят собствеността и предадат владението на „НЕК” ЕАД, София, с ЕИК 000649348 със седалище и адрес на управление гр. София ул. „Триадица” № 8 върху следния недвижим имот: *.

ОСЪЖДА С.П. със сочена по-горе самоличност и Л.К. със сочена по-горе самоличност да заплатят на „НЕК” ЕАД, София, с ЕИК 000649348 със седалище и адрес на управление гр. София ул. „Триадица” № 8  направените деловодни разноски в размер на 380,72 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: