РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _03.10. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети септември_ 2012 г. в състав:

 

                         Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_14_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е от ищеца главен иск е с правно основание чл. 143 ал.1 от ЗЗД.

          В исковата молба се твърди, че ищецът като поръчител по банков кредит на ответника е заплатила сумата от 6000  лв. по искане на кредитора. Твърди, че ответника и до настоящия момент не му е издължил дори частично заплатените средства.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 6000 лв. – главница, представляваща изплатена вместо него сума към банка ОББ по сключен договор за заем. Претендира и направените деловодни разноски.

          В дадения от съда срок ответникът не е представил отговор на исковата молба и не е взел становище по иска.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото съдебно удостоверение от ЧСИ Н.В. с район на действие – * е, че срещу С.Г. *** осъден като солидарен длъжник с други физически лица да заплати на ОББ АД суми по ч.гр.д. 4213/2008 г. на РС Плевен е образувано изпълнително дело № 20098140400009 и същия е изплатил по делото, чрез удръжки от трудовото му възнаграждение по наложен запор и с вносна бележка, общо сумата от 5878 лв.

По делото е представено копие от договора за предоставяне на потребителски кредит с обезпечение, от който се установява, че на 27.12.2007 г. Л.Б. в качеството му на кредитополучател е сключил договор с Обединена българска банка АД, по силата на който е получил в заем сумата от 4500 лв. От същия договор се установява, че С.Г. се е подписал в качеството си на поръчител.

          Предвид представените писмени доказателства, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан. Представени са доказателства, че ищецът е бил поръчител на ответника и в качеството си на поръчител е погасил дължимите от ответника суми към банката кредитор.

          По изложените съображения, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца исковите суми като главница.

При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на  1430 лв., от които 240 лв. заплатени като държавна такса при завеждане на делото, 700 лв. заплатени като адвокатско възнаграждение за един адвокат и 490 лв. – за възнаграждение на назначения особен представител на ответника.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

          На основание чл.143 от ЗЗД ОСЪЖДА Л.Б. с ЕГН ********** *** да заплати на С.Г. с ЕГН ********** *** сумата от 5878 лв.главница, представляваща изплатените от С.Г., в качеството му на поръчител,  към кредитора на Л.Б. – Обединена Българска Банка АД  суми по сключен договор за кредит от 27.12.2007 г..

ОСЪЖДА Л.Б. с ЕГН ********** *** да заплати на С.Г. с ЕГН ********** ***, направените деловодни разноски в размер на 1430 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: