РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _03.10._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети септември_ 2012 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_222_ по описа  за _2012_ год., за да се

произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 124 ал.1 от ГПК във връзка с чл. 3 във връзка с чл. 1 ал.1 т.3 от Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред.

В исковата молба се твърди, че през периода от 20.10.1970 г. до 24.07.1974 г. е работил по трудов договор в Държавно горско стопанство гр. Свищов на длъжността *, на пълен работен ден, без прекъсване на трудовото правоотношение. Твърди се, че през този период е ползвал правата си по КТ и е получавал възнаграждение за работата си в съответствие с уговореното, че е изпълнявал трудовите си задължения съвместно с лицата – посочени като свидетели.

Твърди, че през 2011 г. е предприел действия по снабдяването си с документи, необходими за пенсионирането му, но е установил, че ведомостите за заплати не са налице, тъй като архивът от през 1977 г. е унищожен при земетресението на 04.03.1977 г., за което бил информиран с приложеното към исковата молба писмо.

          Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено по отношение на ТП на НОИ гр. Плеве, че е работил в „Държавно горско стопанство” гр. Свищов в периода 20.10.1970 г. до 24.07.1974 г. на длъжностите * на пълен работен ден.

          Ответниците оспорват предявения иск.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Предявеният иск е допустим, предвид представеното по делото писмено доказателство, че  действително по време на земетресението на 04.03.1977 г. архивът е затиснат под разрушената административна сграда на стопанството /т.е. документите са унищожени и не съществуват/.

          В съдебно заседание са допуснати до разпит като свидетели лица без родство с ищеца, бивши негови колеги в „Държавно горско стопанство” гр. Свищов /видно от представените копия от страници от трудовите им книжки/, които не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото. Показанията на свидетелите взаимно се допълват и от тях се установяват твърденията в исковата молба, а именно, че след земетресението през 1977 г. административната сграда на стопанството е разрушена, поради което архивът на същото вече не съществува, както и твърденията на ищеца, че през периода от 20.10.1970 г. до 24.07.1974 г. е работил по трудов договор в „Държавно горско стопанство” гр. Свищов на длъжността * на пълен работен ден, без прекъсване на трудовото правоотношение. 

Показанията на разпитаните по делото свидетели са в съответствие и с представените по делото писмени доказателства: удостоверение за разрушаването на административната сграда и липсата на архив, заповед за преназначаване на ищеца от длъжността * на длъжността *, считано от 01.06.1972 г., заповед за прекратяване ползването на отпуск на ищеца – *  от 12.09.1973 г.

Предвид безпротиворечивостта на всички доказателства по делото, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл. 124 ал.4 от ГПК във връзка с чл. 3 във връзка с чл. 1 ал.1 т.3 от Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред, по отношение на ТП на НОИ гр. Плевен, РУСО гр. Плевен и ТП „Държавно горско стопанство” гр. Свищов ул. „П. Парчевич” № 25, че П.С. ***, с ЕГН ********** е работил в „Държавно горско стопанство” гр. Свищов в периода 20.10.1970 г. до 01.06.1972 г. на длъжността * на пълен работен ден и в периода от 01.06.1972 г. до 24.07.1974 г. е работил в „Държавно горско стопанство” гр. Свищов на длъжността * на пълен работен ден.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: