Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.09._  2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесети август  две хиляди и дванадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_279_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание по чл.45 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че с присъда по н.о.х.д. №487/2010 г. ответникът е осъден за престъпление по чл.195, ал.1, т.4 и т.7 от НК за това, че през периода м. април 2009 г. до 05.05.2009 г. е отнел от ищците техни движими вещи, подробно описани в присъдата. Твърди се, че част от вещите, а именно 1 бр. зеге марка „Бош” на стойност 71,40 лв. и 1 бр. машина за шкурене на автомобили на стойност 131,40 лв. не са им върнати, нито е заплатена тяхната стойност.

Молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да им заплати стойността на посочените вещи, законната лихва върху нея, считано от завеждане на делото до окончателното изплащане на сумата. Претендират се и направените деловодни разноски.

В дадения от съда срок ответникът не е представил отговор на исковата молба, не е изразил становище, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания. Същият се явява в съдебно заседание и признава, че   дължи стойността на вещите.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

 

          По делото е приложено нохд 487/2010 г. на РС Левски, от което се установява, че действително по същото е постановена влязла в сила присъда, с която е осъден K.K. за престъпление по чл. 195 ал.1 т.4 и 7 във връзка с чл. 194 ал.1 във връзка с чл. 28 ал.1 от НК за това, че за периода м. април 2009 г. до 05.05.2009 г. е отнел движими вещи, подробно описани в присъдата, измежду които и посочените в исковата молба вещи, собственост на ищците по делото.

          Предвид цитираното доказателство и направеното признание от ответника, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 100 лв. представляващи заплатено адвокатско възнаграждение.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

ОСЪЖДА K.K. ***, ЕГН ********** да заплати на Н.Х., ЕГН ********** и А.Х., ЕГН ********** ***, сумата от 202.80 лв. – главница – представляваща обща стойност на следните движими вещи: 1 бр. зеге марка „Бош” на стойност 71,40 лв. и 1 бр. машина за шкурене на автомобили на стойност 131,40 лв., законната лихва върху главницата, считано от 15.05.2012 г – датата на завеждане на делото, до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски в размер на 100 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване  пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: