РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.10._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _девети септември_ 2013 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_152_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявеният от ищеца главен иск е с правно основание по чл. 274  ал.1 т.1 от Кодекса за застраховането – за претендираната сума от 2022 лв.

          Предявен е и акцесорен иск с правно основание чл. 86 от ЗЗД – за заплащане на обезщетение за забавено плащане в размер на 548,30 лв.

В исковата молба се твърди, че на 22.03.2008 г. на път ІІІ-301 /Левски-Ловеч/, ответникът като водач на лек автомобил марка „Фолксваген *” с рег. № *, причинил ПТП, в резултат на което са нанесени телесни увреждания на пътничката в същото МПС – B.T.. Твърди се, че видно от изготвената химическа експертиза, виновния водач е управлявал автомобила с концентрация на алкохол 1,13 промила, че за деянието е образувано нохд № 1138/2009 г. на Ловешкия районен съд, което е приключило със споразумение, че на B.T. е констатирана средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура /счупване и разместване на горното и долното рамо на лява срамна кост на таза/, което е обусловило затруднение на движенията й на долните крайници за срок от 45 дни до 2 месеца. Твърди се, че след предявяване на претенцията от B.T. в ЗК „Лев инс” АД, където бил застрахован собственикът на автомобила е образувана преписка по щета № *, по която било изплатено обезщетение в размер на 2000 лв. с платежно нареждане от 01.02.2010 г., че към посочената сума са начислени и ликвидационни разноски, в резултат на което общо дължимата сума е в размер на 2022 лв.

Моли се съда, да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати сумата от 2 570,30 лв. на ищеца, от която сума главница в размер на 2022 лв., представляваща изплатено обезщетение за настъпилите в резултат на ПТП-то неимуществени вреди и ликвидационни разноски, сумата от 548,30 лв. – представляваща лихва за периода – от датата на получаване на поканата за доброволно изпълнение 07.04.2010 г. до предявяване на исковата молба, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на иска в съда. Претендират се и направените по делото разноски.

Ответникът не е представил отговор на исковата молба в дадения му едномесечен срок от получаване на копие от исковата молба и от доказателствата, не е направил доказателствени искания и не е представил писмени доказателства.

По делото на ответника е назначен особен представител, който изразява становище, че предявеният иск е основателен и доказан, предвид представените по делото писмени доказателства и следва да бъде уважен. Направено е искане за редуциране на претендираното от ищцовата страна заплатено възнаграждение за адвокат, тъй като същото е прекомерно.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представените по делото писмени доказателства – констативен протокол за ПТП с пострадали лица, медицински документи, протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта, протокол по нохд 1139/2009 г. на РС Ловеч, споразумение между ищцовото дружество и B.T., доклад по щета, нотариална покана и известие за доставяне, както и от направеното признание на иска от ответника, се установяват твърденията в исковата молба, а именно че на 22.03.2008 г. след употреба на алкохол  Ш.М. е причинил ПТП, в резултатна което са нанесени телесни увреждания на B.T., че при ищцовото дружество, след предявяване на претенция от Б.Т. е образувана преписка по щета, по която е изплатено обезщетение на Т. в размер на 2000 лв. с регресна нотариална покана ответникът е поканен да възстанови платеното от ищцовото дружество, но по делото няма представени доказателства М. да е възстановил на дружеството изплатените суми по щетата.

          За установяване размера на дължимите лихви по делото е представена справка.

          Предвид изложеното, съдът счита, че предявените искове са основателни и доказани и като такива следва да бъдат уважени.

По направеното искане от процесуалния представител на ответника за намаляване на дължимото се адвокатско възнаграждение, съдът приема, че същото е основателно. Видно от исковата сума е, че се претендира главница в размер на 2022 лв., както и лихва в размер на 548 лв., а претендираното адвокатско възнаграждение надвишава пет пъти минималния размер определен по Наредбата и е в размер на ½ от главницата. При това положение, съдът счита, че следва да бъде присъдено на ищцовото дружество минималното възнаграждение дължимо за един адвокат, предвид Наредба № 1 от 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, а именно сумата от 294,23 лв. Останалите претендирани разноски заплатени като д.т. и като депозит за назначения представител на ответника, съдът приема, че същите следва да бъдат  присъдени изцяло на ищцовото дружество. Предвид изложеното, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направени деловодни разноски в размер на 625,11 лв.  

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА Ш.М. ***, ЕГН ********** да заплати на ЗК „ЛЕВ ИНС” АД с ЕИК 121130788, представлявано от С.С. - изпълнителен директор, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ” № 41 сумата от 2022 лв., представляваща изплатено обезщетение и ликвидационни разходи по преписка по щета № *, лихва в размер на 548,30 лв. за периода от 07.04.2010 г. /датата на получаване на поканата за доброволно изпълнение от М./ до завеждане на исковата молба – 14.03.2013 г., законната лихва върху главницата от 2022 лв., считано от датата на завеждане на исковата молба – 14.03.2013 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски в размер на 625,11 лв..

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД  в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: