Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр.Левски, 02.10.2013 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ЛЕВЧЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, І-ви граждански състав в  открито заседание на седемнадесети септември през две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия  Панчева гражданско дело №328 по описа на съда за 2013 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Иск с правно основание чл.45 от ЗЗД.

Постъпила е искова молба от Д.М. ***, чрез пълномощникът й адв.Ю.М. против К.К. ***, понастоящем в Затвора Белене и С.М. ***, в която твърди че по отношение на ответниците има влязла в сила присъда, за това, че в съучастие, като съизвършители са признати за виновни, че на за времето от 27.12.2012 г. до 08.01.2013 г.  отнели от владението й движми вещи на стойност 1107,70 лева. В заключение моли съдът да осъди ответниците да й заплатят солидарно паричната равностойност на откраднатите вещи – 1107 лева, ведно със законната лихва върху тази сума считано от 08.01.2013 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направенит по делото разноски в размер на 210 лева.

Ищецът Д.М. редовно призован по делото се явява лично и се представлява от й адв. Ю.М. с редовно пълномощно по делото.

Ответникът  по делото К.К. ***, редовно призован по делото се явява лично.

Ответникът по делото от С.М. ***, редовно призован по делото се явява лично.

В срока за отговор на исковата молба по чл.131 от ГПК  не е подаден отговор, от ответниците по делото.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства и доводите на страните, намира за установено следното:

         Съдът намира че е сезиран с осъдителен иск с правно основание чл.45 от ЗЗД  с цена 1107,70 лева, да  заплатят солидарно сумата от 1107,70 лева представляваща паричната равностойност на откраднатите вещи, ведно със законната лихва върху тази сума считано от 08.01.2013 г. до окончателното изплащане на сумата, както  и направенит по делото разноски в размер на 210 лева.

Ищцата, чрез процесуалния си представител, направи искане съдът да постанови решение по реда на чл.237, ал.1 ГПК – при признание на иска от страна на двамата ответници.

Разпоредбата на чл.237 от ГПК предвижда възможността ищецът да поиска от съда да прекрати съдебното дирене и да поиска постановяването на решение при признание на иска. В този случай съдът постановява решението си, като в мотивите му е достатъчно да се укаже, че същото е постановено при признание на иска.

Съдът намира, че в конкретния случай са налице предпоставките за произнасяне с решение по чл.237, ал.1 от ГПК. В първото по делото проведено съдебно заседаниие, преди приключване на съдебното дирене лично от вски един от ответниците направи признание на искът на ищцата предявен солидарно срещу тях по чл. 45 от ЗЗД за сумата в общ размер на – 1107.70 лева, представляваща  паричната равностойност на откраднатите вещи, за което има влязла в сила присъда по НОХД № 100/2013 год., ведно със законната лихва върху тази сума считано от 08.01.2013 г. до окончателното изплащане на сумата.

Спазени са и изискванията на чл.237, ал.3 ГПК, тъй като признатото право не противоречи на закона или на добрите нрави, а от друга страна е такова,с което страната може да се разпорежда.С оглед направеното признание на иска, съдът намира претенцията в общ размер 1107.70 лв. за основателна и доказана и следва да се уважи, ведно със законната лихва върху главницата от завеждане на исковата молба до окончателното изплащане.

 Ето защо, съдът постановява настоящото решение при признание на иска, като на основание чл.237, ал.2 ГПК не е необходимо да излага мотиви за това.

По делото са представени доказателства за направени от ищцата разноски в размер на сумата от 210 лева,като с оглед изхода на процеса следва да се възложат на ответниците по делото  солидарно на основание чл 78, ал.1 от ГПК.

На осн чл. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК вр. чл. 78 ал. 6 от ГПК ответниците  следва да заплатят дължимата държавна такса общо 50.00лева лв. в полза на ВСС –Районен съд  гр.Левски. 

Водим  от горното и на основание чл.237 от ГПК, съдът

            

                                                    Р Е Ш И :     

 

ОСЪЖДА на основание чл.45 от ЗЗД, вр с чл.237 от  ГПК К.К. ***, ЕГН ********** и С.М. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на Д.М. ***,  с ЕГН **********,  сумата 1107,70 лева (хиляда сто и седем лева и седемдесет стотинки), представляващи паричната равностойност на откраднатите вещи, за което има влязла в сила присъда по НОХД № 100/2013 год. по описа на ЛРС, ведно със законната лихва върху тази сума считано от 08.01.2013 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК К.К. ***, ЕГН **********, и С.М. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТЯТ в полза на ВСС – Левченски  районен съд, сумата от  50,00 лева за държавна такса.  

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК К.К. ***, ЕГН **********, и С.М. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на Д.М. ***,  с ЕГН **********, сумата от 210 лева (двеста и десет лева).

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва чрез Левченски районен съд пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено. 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :