Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Левски, 06.11. 2013год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски , І-ви граждански състав, в публичното заседание на  двадесет и втори октомври през две хиляди и тринадесета година в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Наташа Панчева

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гр. д. №358 по описа за 2013 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижими имоти, първа фаза по допускане на делбата.

       Постъпила е искова молба от П.Г. *** ЕГН-********** против Г.Г. *** с ЕГН-**********,в която твърди , че с ответника по делото са съсобственици,на  недвижим имот находящ се  *** целия с кадастрална площ от 1120 кв.м.заедно с построените в него жилищна сграда и лятна кухня , като твърди , че той притежава 4/6 от имота , а заедно с ответника са наследници на останалите 2/6 идеални части  по силата на наследяването като наследници на Б.И.  б.ж. на ***. В заключение моли съдът  да ги призове на съда да постанови решение , като допусне делба  при полагащите им се по закон части.

        Ответника в срока по чл. 131 от ГПК не е подал отговор. След изтичане на сроковете по чл. 131 от ГПК е изразил становище и е представил доказателства. Съдът е приел , че изразеното становище не представлява отговор на исковата молба, тъй като е направено след изтичане на определения със закон срок и е приел представените доказателства.

            Ищецът П.Г., редовно призован по делото се явява лично . В съдебната фаза се представлява от адвокат В.Н.  ***, която поддържа предявения иск.

            Ответникът Г.Г. редовно призован по делото   се явява лично . В съдебната фаза се представлява от адвокат Ю.М. *** , която в открито съдебно заседание на 22.10.2013 г.  признава предявения иск за делба.

Съдът, като прецени представените с исковата молба писмени доказателства и съобрази доводите на страните, намира за установено следното от фактическа страна :

             Безспорно е по делото , че  на 12.07. 1963 г. в *  акт  за граждански брак № * Б.И. и Л.А. сключили  граждански брак .

        Безспорно е по делото , че   на 18.12. 1987 година в гр. Левски районния съдия е съставил, въз основа на обстоятелствена проверка ,извършена по  нот. Дело № * година  НА № *  по силата на който е признал Г.Д. и П.Д. и двамата от *** за собственици по давностно владение и покупка на наследствени права върху следния недвижим имот : Дворно място от1095 квм. / хилада и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА.

          Безспорно е по делото , че  с Нотариален акт №* , Г.Д. действащ лично и като пълномощник на съпругата си  П.Д. продали на сина си   Б.И. следния недвижим имот : Дворно място от1095 кв.м. / хиляда и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА.

   Безспорно е по делото че на * в * починал Б.И. , което се установява от приложения по делото ,акт за смърт №* .

Безспорно е , че с Нотариален акт № *,Л.И. чрез пълномощникът си П.Г.- упълномощен да договаря сам със себе си   продала  на купувача П.Г. 4/6 идеални части от  Поземления имот в границите на урбанизираната територия на * целият с кадастрална площ  по скица от 1120 кв.м. , а по доказателствен документ от 1095 кв.м който имот  съгласно действащият кадастрален план и ПУП на * , утвърден със заповед № *, заедно с такава идеална част от построените в него жилищна сграда, лятна кухня  и сушина, при граници и съседи:*, за който имот е предназначен урегулиран поземлен имот * за сумата от 1800 лева.

            При така установеното от фактическа страна,от правна страна съдът  прави следните изводи: 

              На 18.12. 1987 година в гр. Левски, районния съдия  при Районен съд гр. Левски извършил обстоятелствена проверка  за  придобиване собствеността по давност, като се произнесъл с мотивирано Постановление, с което признал правото на собственост  и издал, въз основа на обстоятелствената проверка ,извършена по  нот. дело № * година нотариален акт  за собственост върху недвижим имот придобит чрез обстоятелствена проверка ,съгласно който признал Г.Д. и П.Д. и двамата от * за собственици по давностно владение и покупка на наследствени права върху следния недвижим имот : Дворно място от1095 кв.м. / хиляда и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА.Съгласно разпоредбата на чл. 19 от Семейния кодекс от 1985 г./  обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10. 2009 г./ това имущество е придобито  в режим на бездялова  имуществена общност между съпрузите Г.Д. и П.Д..

          От приетите по делото като неоспорени по начините и сроковете на ГПК / чл. 193 вр. с чл. чл. 131 от ГПК /между страните  доказателства/ Нотариален акт № *,удостоверение за смърт и наследницина л. 7и8 /,които съдът напълно кредитира за установените с тях факти е видно по делото , че Г.Д. и П.Д. са родители на Б.И. .

           На * при действието на Семейния кодекс от1985 г./  обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10. 2009 г./. в * синът на Г.Д. и П.Д., Б.И. и Л.А. сключили  граждански брак,за който бил съставен  акт  за граждански брак № *  като съпругата приела фамилното име- И..

         С Нотариален акт №*, Г.Д. действащ лично и като пълномощник на съпругата си  П.Д. продали на сина си   Б.И. следния недвижим имот : Дворно място от 1095 кв.м. / хиляда и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА срещу задължение за издръжка и гледане. Сделката е алеаторна, не е дарение и  тъй като на 12.07.1963 година купувачът  по цитираната сделка обективирана в нотариален акт № *, Б.И. е бил със  сключен граждански брак с Л.А., то този имот е придобит през времетраенето на брака на съпрузите Б.И. и Л.А., макар и в него да е посочен като купувач само съпругът Б.И., то  неговата съпруга Л.А.  по силата на разпоредбата на чл. 19 от СК от 1985 г./  обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10. 2009 г./ ex lege  е станала собственица, като това имущество е придобито  в режим на бездялова  имуществена общност между съпрузите Б.И. и Л.И. .

        На 29.12. 2007 г. в * починал Б.И. , което се установява от приложения по делото ,акт за смърт №* /л.8 от делото / Със смъртта му  съгласно чл. 26,ал. 1 изр. 1 от СК /1985г.отм./ се е прекратила   имуществена общност  между него и преживялата го съпруга Л.И..Така бездяловата имуществена общност  между съпрузите Б.И. б.ж. на * и Л.И.  се ПРЕКРАТИЛА и се  преврнала в дялова.Съгласно разпоредбата на чл. 27 от СК /1985 г. отм./при прекратяване на имуществената общност,дяловете на съпрузите  са равни.По този начин ,в резултат на действалата към момента на смъртта на Б.И. нормативна уредба на имуществените отношения между съпрузите,преживялата съпруга Л.И.  има права в прекратената със смърт съсобственост в размер на  ½ от останалия в наследство недвижим имот представляващ: Дворно място от 1095 кв.м. / хиляда и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА . 

Със смъртта на Б.И. на * б.ж. на *, се е открило неговото наследство,съгласно разпоредбата на чл.1 от СК. Призовани са били да го наследят по силата на чл. 5  ал. 1 и от ЗН двете му деца : 1.Син Г.Г. / ответника по делото / и 2. син П.Г.  и  по силата на  чл. 9 ал. 1 от Закона за наследството преживялата го съпруга : Л.И., които наследяват по равни части от оставеното им наследство в частност имота придобит по време на бракът им-3/6 ид. части  от Дворно място от 1095 кв.м. / хиляда и деветдесет и пет кв.м./ съставляващо парцел с пл. №  * при граници * с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЯТНА КУХНЯ И СУШИНА, като частта на всеки един от наследниците е равна, т. е. притежават по 1/6   ид.част от оставеното  им наследство.Така по силата на прекратената със смърт имуществена общност между съпрузите Б.И.,б.ж. на * и Л.И. е станала собственица на 3/6 идеални части от процесния имот , а по  силата на  наследяването Л.И. станала собственица и  на  1/6 идеална частот наследствените имоти и в частност от този имот, или по силата на този смесен фактически състав, тя е придобила права в размер на 4/6 след смъртта на И. имот, от  имота придобит  чрез алеаторната сделка.

С Нотариален акт № * ,Л.И. чрез пълномощникът си П.Г.- упълномощен да договаря сам със себе си  е  продала  на купувача П.Г. притежаваните от нея 4/6 идеални части от  Поземлен имот в границите на урбанизираната територия на * целият с кадастрална площ  по скица от 1120 кв.м. , а по доказателствен документ от 1095 кв.м който имот  съгласно действащият кадастрален план и ПУП на * , утвърден със заповед № *, заедно с такава идеална част от построените в него жилищна сграда, лятна кухня  и сушина, при граници и съседи:*, за който имот е предназначен урегулиран поземлен имот * за сумата от 1800 лева, като по този начин  с описаната сделка обективирана в нотариален акт№ *, Л.И. се е разпоредила възмездно с цялата притежавана от нея идеална част от този конкретен недвижим  имот.

Купувачът по сделката  сделка обективирана в нотариален акт№ * ,П.Г. към 06.04. 2010 г.-момента на изповядане на сделката обективирана в цитирания нотариален акт като покупко – продажба, П.Г. е бил   разведен от *година, /видно от приложената по делото направена служебно от съда справка по реда на Наредба №14 от НБД/.  Това е от особено значение, тъй като продажбата обективирана в цитирания по- горе нотариален акт е извършена при действието на СК в сила от 1 октомври 2009г. , съгласно който са въведени 3 режима на имуществени отношения между съпрузите. Щом към момента на изповядане на сделката П.Г. е бил разведен,то придобитото чрез тази  правна сделка обективирана в * по силата на разпоредбата на чл. 22 от СК  е негова лична собственост и той е станал собственик на 4/6  ид. части от имота, а по силата на наследяването –чл. 1 от ЗН е притежавал още 1/6 ид.част от наследствения имот. По този начин,чрез смесен фактически състав/4/6 ид.ч. чрез прехвърлителна сделка и 1/6 ид.ч.чрез наследяване/той е станал собственик на 5/6 идеални части  от процесния имот.

   Така чрез сложен и смесен фактически състав по силата на наследяването и чрез правна сделка за П.Г.  и само чрез наследяване за Г.Г. ,между Г.Г. и П.Г. се е породила  съсобственост върху следния недвижим имот :Поземлен имот в границите на урбанизираната територия на * целият с кадастрална площ  по скица от 1120 кв.м., а по доказателствен документ от 1095 кв.м който имот  съгласно действащият кадастрален план и ПУП на * , утвърден със заповед № * , заедно с такава идеална част от построените в него жилищна сграда , лятна кухня  и сушина, при граници и съседи:*, за който имот е предназначен урегулиран поземлен имот *  .

        С оглед на изложеното се налага изводът, че по силата на сложен и смесен фактически състав между Г.Г. и П.Г. е  възникнала съсобственост върху следния недвижим имот: ПИ в границите на урбанизираната територия на * целият с кадастрална площ  по скица от 1120 кв.м. , а по доказателствен документ от 1095 кв.м.,който имот  съгласно действащият кадастрален план и ПУП на * , утвърден със заповед № *, заедно с такава идеална част от построените в него жилищна сграда , лятна кухня  и сушина, при граници и съседи:*, за който имот е предназначен урегулиран поземлен имот *.Съсобствената вещ съществува , съсобствеността не е прекратена.Налице са условията на чл. 34 от ЗС във    вр. с чл. 69 от ЗН и следва да се допусне делба върху процесния недвижим имот, като бъдат образувани   6 равни дяла, от които 5 за П.Б. и 1 дял Г.Г., като делбата да се извърши при квоти 5/6 идеални части за  П.Б. и 1/6 идеална част  за Г.Г..

След влизането на решението по допускане на делбата, делото следва да се докладва на съдията докладчик за назначаване на съдебно- техническа експертиза, като Вещото лице , след като се запознае с доказателствата по делото да даде заключение за действителната пазарна цена на допуснатите до делба имоти и тяхната поделяемост и определяне на срок за внасяне на депозита за възнаграждение на вещото лице с оглед насрочване на делото за втората фаза по извършване на делбата.

Водим от горното , съдът

Р    Е    Ш    И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между П.Г. *** ЕГН-********** и Г.Г. *** с ЕГН-********** върху следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ в границите на урбанизираната територия на * целият с кадастрална площ  по скица от 1120 кв.м. , а по доказателствен документ от 1095 кв.м. който имот  съгласно действащият кадастрален план и ПУП на * , утвърден със заповед № *, за който имот е предназначен урегулиран поземлен имот *, заедно с построените в него жилищна сграда, лятна кухня  и сушина, при граници и съседи:*.

От допуснатия до делба имот ДА СЕ ОБРАЗУВАТ   6 / шест /  равни дяла, от които 5 / пет/ дяла за П.Б. и 1 дял Г.Г., като делбата да се извърши при квоти 5/6 идеални части за  П.Б. и 1/6 идеална част  за Г.Г..

Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: