РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.09._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осми септември_ 2014 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_352_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 45 от ЗЗД.

          В исковата си молба  ищецът твърди, че с влязла в сила присъда, ответникът е осъден на основание чл. 131 ал.2 във връзка с чл. 130 ал.1 във връзка с чл. 58а ал.4 и чл. 55 ал.1 т.1 от НК. Твърди се, че в резултат на деянието на В., К.Р. е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, че в резултат на нанесения от В. ритник, Р. е получил възпалителна реакция и повече от 10 дни не е бил в състояние да се движи нормално и да изпълнява служебните си задължения, че в резултат на затрудненото движение на крака, Р. е изпитал допълнителни болки и страдания. Твърди се също така, че В. на обществено място е отправил към Р. нецензурни думи, изрази и обиди, както и заплахи, които са  унизили и уронили престижа на Р. при изпълнение на службата му. Моли се съда да постанови решение, с което да осъди П.В. да заплати на К.Р. сумата от 3000 лв. представляваща обезщетение за претърпените от Р. неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху присъдената сума, считано от датата на увреждането 29.03.2014 г.

          В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК ответникът не е представил отговор на исковата молба и не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания, не се е явил в съдебно заседание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно  от събраните по делото гласни доказателства и приложените медицински документи /приложени към нохд 82/2014 г. по описа на РС Левски – и приобщени към доказателствата с определение/ е, че действително на 29.03.2014 г. при изпълнение на служебните задължения от страна на Р., П.В. му е причинил описаните в исковата молба увреждания. По делото е изслушана и приета съдебно медицинска експертиза, от която се установява, че на Р. е причинено травматично увреждане, получено по начин и време както се съобщава - от ритане в областта на лявата подбедрица, в резултат на което на Р. са причинени болки и страдания с временно и неопасно за живота разстройство на здравето, заради масивното кръвонасядане и възпалението в областта на травмата и оздравителният процес е трял минимум 10 дни, с болки и страдания възможно още толкова дни. Предвид изложеното, съдът намира, че искът е основателен.

          При определяне вида и размера на дължимото обезщетение, съдът съобразява обстоятелството, че на Р., макар и да е причинена лека телесна повреда, той е търпял по продължително време болки и страдания – според вещото лице около 20 дни. По делото е безспорно установено, че Р., за да изпълнява служебните си задължения се е наложило да ползва помощни средства, за да се придвижва, което от своя страна му е създавало не само неудобство, но и допълнително страдание, поради необездвижването на крайника.

          Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът намира, че сумата от 1500 лв. би репарирала причинените на Р. болки, страдания, притеснения и неудобства, създадени му от причиненото телесно увреждане от страна на В. и за сумата от 500 лв. за отправените по отношение на него обиди, псувни и заплахи за саморазправа, /които се установяват от показанията на разпитаните по делото свидетели/. Предвид това, съдът приема, че искът е основателен и доказан  общо за сумата от 2000 лв. – за която сума следва да бъде уважен, а за разликата над тази сума, до първоначално предявената - следва да бъда отхвърлен.

          При този изход на делото, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на 120 лв. – внесени като депозит и заплатени като възнаграждение на вещото лице.

          Следва да бъде осъден ответникът да заплати д.т. в размер на 80 лв.

          Водим от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД осъжда П.В. ***, ЕГН ********** да заплати на К.Р. ***,  ЕГН ********** сумата от 1500 лв. /хиляда и петстотин лева/ представляваща обезщетение за претърпените от Р. неимуществени вреди, в резултат на причинената му телесна повреда на 29.03.2014 г. от П.В., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на непозволеното увреждане – 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на същата, както и сумата от 500 лв. /петстотин лева/ представляваща обезщетение за претърпените от Р.  неимуществени вреди, в резултат на отправените му от В. на 29.03.2014 г. обиди, псувни и заплахи за саморазправа, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

За разликата над общата сума от 2000 лв., до първоначално предявената от 3000 лв. отхвърля предявения иск.

ОСЪЖДА П.В. ***, ЕГН ********** да заплати на К.Р. ***, ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 120 лв.

ОСЪЖДА П.В. ***, ЕГН ********** да заплати д.т.  в размер на 80 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                            

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: