РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _12.11._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми октомври_ 2014 г. в състав:

 

                         Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_359_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - втора фаза след допускане на делбата.

С решение по настоящото дело, съдът е допуснал да се извърши съдебна делба между съделителите при три равни дяла – от които един дял за И.Ш. и 2 равни дяла общо за И.И. и Н.И..

По делото е назначено вещо лице – К.А. – инженер геодезист, което  се е произнесло относно поделяемостта на имотите и тяхната пазарна стойност, както и е предложило проект за разделянето на имотите. Въз основа на представеното заключение на вещото лице, което не е оспорено от страните, ищцовата страна е предложила проект за делба на имотите, който проект не е оспорен от страните в съдебно заседание. По проекта за делба не са постъпили възражения и е поискано, съдът да постанови решение, с което да обяви за окончателен съставения проект за делба. Ищцовата страна е направила искане след постановяване на решението, с което ще обяви за окончателен проекта за делба да разпредели имотите съобразно дяловете на страните, тъй като дяловете са различни и тегленето на жребий е неудобно.

Съдът като прецени исканията на страните и представените по делото доказателства, приема, че следва да бъде обявен за окончателен представения проект за делба между страните. Следва да бъде уважено искането за разпределяне на имотите, тъй като тегленето на жребий между тях би се оказало крайно неудобно предвид различните дялове на страните.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

На основание чл. 350 от ГПК ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН представения ПРОЕКТ ЗА ДЕЛБА между И.Ш. ***, с ЕГН **********, И.И. ***, ЕГН ********** и Н.И. ***, както следва:         

От допуснатия до делба с решение  № 99/15.08.2014 г. по гр.д. 359/2014 г. недвижим имот: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ  с идентификатор *, в *** по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед № РД-18-2/23.01.2007 г. на ИД на АГКК, с адрес на поземления имот: местност К., с площ 12219 кв.м., трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване: нива - се обособяват два самостоятелни  дяла, както следва:

ДЯЛ ПЪРВИ:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с проектен идентификатор *, проектна площ: 4073 кв.м., с адрес на поземления имот: местност К., в землището на ***, с трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване: нива, при съседи: *.

Имотът е образуван от имот № *.

- имот на стойност  3258,40 лв.

ДЯЛ ВТОРИ:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с проектен идентификатор *, с проектна площ: 8146 кв.м., с адрес на поземления имот: местност К., в землището на ***, с трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване: нива, при съседи: *.

Имотът е образуван от имот № *.

- имот на стойност  6516,80 лв.

НА ОСНОВАНИЕ чл.353 от ГПК  РАЗПРЕДЕЛЯ имотите между съделителите, както следва:

ДЯЛ ПЪРВИ:

В ДЯЛ на И.Ш. ***, с ЕГН **********, се поставя и той получава следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с проектен идентификатор *, с проектна площ: 4073 кв.м., с адрес на поземления имот: местност К., в землището на ***, с трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване: нива, при съседи: *.

Имотът е образуван от имот № *.

- имот на стойност  3258,40 лв.

ДЯЛ ВТОРИ:

В  общ ДЯЛ на И.И. ***, ЕГН ********** и Н.И. *** се поставя и те получават следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с проектен идентификатор *, с проектна площ: 8146 кв.м., с адрес на поземления имот: местност К., в землището на ***, с трайно предназначение на територията – земеделска, начин на трайно ползване: нива, при съседи: *.

Имотът е образуван от имот № *.

- имот на стойност  6516,80 лв.

          СЪДЕЛИТЕЛИТЕ не си дължат суми ЗА УРАВНЕНИЕ на дяловете.

          ОСЪЖДА И.Ш. ***, с ЕГН ********** да заплати д.т. в размер на 130,34 лв.

ОСЪЖДА И.И. ***, ЕГН ********** и Н.И. ***, да  заплатят общо д.т. в размер на 260,67 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: