Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, _15.10. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски, първи граждански състав в открито съдебно заседание на  петнадесети  септември  през две хиляди и петнадесета година в състав

                                               Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                      Членове:

при участието на секретаря И.П. и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № _755_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижим имот, втора фаза по извършване на делбата.

С влязло в сила решение от 30.04.2015  год., постановено по същото дело, Районен съд гр. Левски е намалил на основание чл.30, ал.1 от ЗН дарението от 13.05.2002 година и е допуснал да се извърши съдебна делба  на НИВА в местността „Х.” с площ 14.500 дка, трета категория, съставляваща имот №* по картата на възстановената собственост, при граници и съседи:*  между П.Х.М. с ЕГН **********,***, чрез пълномощник адв.А. Е. от Адво­катска колегия Велико Търново, кантора град С***, ул.”****” № ** – съдебен адрес по делото, тел.**** при квота 14 500/2 546 и Х.Д.Д., с ЕГН ********** *** 500/11 954. С решение №577 от 27.11.2014 година ПлОС е изменил решението, като е постановил, че намалява дарението до размер на 82.44 % и допуска делба между П.Х.М. и Х.Д.Д. при коти 10 150 равни дяла, от които 8 368.06 дяла за П.Х.М. и 1781.94 дяла за Х.Д.Д. на следния недвижим имот, като в останалата част решението е оставено в сила.

Ищцата П.Х.М., редовно призована по делото не се явява и представлява. Не е изразила становище по извършването на делбата.

Ответникът Х.Д.Д. редовно призован по делото не се явява и представлява. Не е изразил  становище по извършването на делбата.

По делото е прието заключение на съдебно-техническа експертиза, изготвена от вещото лице  инж. М. Ч., за пазарната цена на имота, допуснат до делба, и за неговата поделяемост. Това заключение, ведно с приложената към него скица-проект за делба на процесния недвижим имот, е одобрено по надлежния ред от Общинска служба „Земеделие” гр.Левски. Приложена е Скица-Проект №Ф23524/20.07.2015 година на ОСЗГ Левски, съгласно която е образуван от имот №* от НИВА  имот с номер * в землището на с.С., с ЕКАТТЕ *, община Л., с площ от 11.500 дка (единадесет цяло и 500 дка) с начин на трайно ползване НИВА трета категория в местността „Х.„ при граници и съдени:* и Скица-Проект №Ф23525/20.07.2015 година на ОСЗГ Левски, съгласно която е образуван имот №* в землището на с.С. с ЕКАТТЕ *, община Л., с площ от 3.000 дка (три декара), представляващ НИВА трета категория в местността „Х.„ при граници и съседи: *

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства, намира, че следва да обяви за в конкретния случай не би могло да бъде извършено теглене на жребий, доколкото между квотите на отделните съделители и стойността на отделните имоти има съществено различие /срв. т. 5 от ППВС № 7 от 28.11.1973 год./. При това положение единственият възможен вариант за разпределяне на процесните имоти е по реда на чл. 353 от ГПК. С оглед на това съдът намира, че разпределението на имотите- предмет на делбата следва да бъде извършено по следния начин:

- В дял на съделителя П.Х.М. с ЕГН **********,***, чрез пълномощник адв.А. Е. от Адво­катска колегия ВТ кантора град С*, ул.”***” № * – съдебен адрес по делото, тел.***, следва да бъде поставен следния недвижим имот: НИВА  имот  с номер *** в землището на с.С., с ЕКАТТЕ ***, община Л., с площ от 11.500 дка (единадесет цяло и 500 дка) с начин на трайно ползване НИВА трета категория в местността „Х.„ при граници и съдени:* на стойност  8 368,06 лева.

- В дял на съделителя Х.Д. *** с ЕГН **********, следва да бъде поставен следния недвижим имот: НИВА с номер * в землището на с.С., с ЕКАТТЕ *, община Л., с площ от 3.000 дка (три декара), представляващ НИВА трета категория в местността „Х.„ при граници и съседи: * на стойност 2100,00 лева, като за уравнение на дяловете, съделителят Х.Д.Д. следва да бъде осъден да заплати на П.М. сумата от 318,06 лева, като след уравнението делът му остава на стойност 1781,94 лева.

При този изход на делото съделителите следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете им, както следва:  П.Х.М.М. сумата 334,72 лева и Х.Д.Д. сумата 71,27 лева както и да им се даде  на основание чл.115, ал.2 от ЗС шестмесечен срок, считано от влизане на настоящето решение в сила да отбележат същото в Службата по вписванията Левски.

          Водим от горното, съдът 

 

Р      Е       Ш       И:

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на дял на съделителя П.Х.М. с ЕГН **********,***, чрез пълномощник адв.А. Е. от Адво­катска колегия ВТ кантора град С*, ул.”***” № * – съдебен адрес по делото, тел.***, следва да бъде поставен следния недвижим имот: НИВА с номер * в землището на с.С., с ЕКАТТЕ *, община Л., с площ от 11.500 дка (единадесет цяло и 500 дка) с начин на трайно ползване НИВА трета категория в местността „Х.  при граници и съдени: * на стойност 8 368.06 лева.

ДАВА на основание чл.115, ал.2 от ЗС на ищцата П.Х.М. с ЕГН **********,***, ШЕСТМЕСЕЧЕН СРОК, считано от влизането на настоящото решение в сила да ОТБЕЛЕЖИ същото в Службата по вписванията при Районен съд Левски.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Х.Д. *** с ЕГН **********, следва да бъде поставен следния недвижим имот: НИВА имот с номер * в землището на с.С., с ЕКАТТЕ*, община Л., с площ от  3.000 дка (три декара), представляващ НИВА трета категория  в местността „Х.„ при граници и съседи: * на стойност 2100.00 лева

ОСЪЖДА Х.Д. *** с ЕГН **********, да заплати на П.Х.М. с ЕГН **********,***, за УРАВНЕНИЕ НА ДЕЛЪТ Й сумата 318,06 лева (триста и осемнадесет лева и шест стотинки).

ДАВА на основание чл.115, ал.2 от ЗС на Х.Д. *** с ЕГН **********, ШЕСТМЕСЕЧЕН СРОК, считано от влизането на настоящото решение в сила да ОТБЕЛЕЖИ същото в Службата по вписванията при Районен съд Левски.

ОСЪЖДА П.Х.М. с ЕГН **********,*** да заплати в полза на съдебното ведомство ВСС РС Левски държавна такса в размер на сумата 334,72 лева (триста тридесет и четири лева и седемдесет и две стотинки).

ОСЪЖДА Х.Д. *** с ЕГН **********, да заплати в полза на съдебното ведомство ВСС РС – Левски държавна такса в размер на сумата 71,27 лева (седемдесет и един лева и двадесет и седем стотинки).

Решението може да бъде обжалвано пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: