Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр.Левски, 04.08.2015 г.

                               

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски І-ви граждански състав в публично заседание на тридесет и първи юли през две хиляди и петнадесета  година в състав:

                                                      

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П., като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гражданско дело №504 по описа за 2015 г. и на основание данните по делото и закона,за да се произнесе взе предвид следното:

           Иск с правно основание чл.124, ал.1 от ГПК.

 Постъпила е  искова молба, в която се  твърди, че с решение на ПК Левски №59/12.05.1994 г. е възстановено правото на собственост на кметство Стежерово, общ.Левски върху земеделски имот №***, находящ се в землището на с.Стежерово, в м.”Кочагово”, представляващ пасище, мера с площ 49,905 дка, трета категория. Твърди се, че имотът е публична общинска собственост, че след възстановяването на имота Община Левски в качеството си на собственик, не е предприемала каквито и да било последващи действия за извършване на разделяне на имота, промени по партидата му, водена от Общинска служба „Земеделие” Левски, а така също и не е извършвала разпоредителни сделки с него. Твърди се, че на 16.06.2014 г. в Община Левски е постъпило запитване от РУ „Полиция” гр.Левски във връзка с провеждащо се разследване по досъдебно производство №184/2014 г. по описа на РП Левски, касаещо този имот и след извършена справка в ОС „Земеделие” гр.Левски се установило, че на 11.07.2013 г. е извършена промяна по партидата му, като същият е разделен и от него са образувани нови два имота: имот №*** с площ от 21.00 дка и имот №*** с площ от 28.905 дка , като имот с №154002 с площ от 21.00 дка е записан като собствен на наследниците на  Т. С. Ф.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на наследниците на М. Н. С.  б.ж. на с. Стежерово, общ. Левски,  че Община Левски е собственик на имот № *** с площ от 23.00 дка местност  „Кочагово„  

 Претендират се и направените деловодни разноски.

 Ищецът Община Левски  редовно призован по делото, кметът на общината не се явява, представлява се от адвокат М. Д. от ПлАК, която поддържа предявения иск.

 

         Ответницата В.З.  Д.  редовно призована по делото, не се  явява  и представлява по делото, не е представила и писмен отговор в срокът по чл. 131 от ГПК.

          Ответницата А.З.  Д.  редовно призована по делото, не се  явява  и представлява по делото, не е представила и писмен отговор в срокът по чл. 131 от ГПК.

           Ответницата Й.Д.К. редовно призована по делото, не се  явява  и представлява по делото , не е представила и писмен отговор в срокът по чл. 131 от ГПК

            Ответникът Н.З.С. редовно призован по делото, не се явява и представлява по делото, не е представила и писмен отговор в срокът по чл.131 от ГПК.

Ответницата С.Т. – призована при условията на чл.47, ал.1 от ГПК – не се явява, представлява се от особен представител адвокат В.Н. от ПлАК. Този ответник, чрез назначеният му особен представител адвокат В. Н. е представил отговор на исковата молба, в който изразяват становище, че ОбС Земеделие гр.Левски, превишавайки правата си, без да е сезирана от действителния собственик – кметство с.Стежерово, е извършила разделяне на имот с площ от 49.905 на два нови имота, като по отношение на единия е подменил собствеността. Твърди се, че в случая решението за имот №*** е изначално нищожно и не може да произведе своето действие, защото е издадено в нарушение на материалния закон, както и на предвидената процедура, поради което същото не ги е направило нито е годно да ги направи собственици, респективно ответници по този установителен иск.  Счита, че Кметство с. Стежерово, респ. Община Левски имат правен интерес да бъде прогласена нищожността на издадения индивидуален административен акт – решението на ОбСЗ гр. Левски по предвидения за това ред по АПК или по общия ред по ГПК, но не и чрез предявяване на настоящия установителен иск и е изразила становище, че предявения иск е недопустим и неоснователен.  

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По допустимостта на предявения иск: В случай като настоящият с оглед установената по делото фактическа обстановка съдът намира, че искът по чл.124, ал.1 от ГПК е надлежно правно средство за защита. Съгласно трайно установената практика на ВКС от ищеца зависи в какъв обем  да потърси  искова защита, да прецени вида и интензитета й и в зависимост от това да прецени какъв иск да предяви осъдителен или установителен. На ищеца не може да се отрече възможността да предяви установителен иск, защото единствено от неговата воля зависи с каква защита ще се задоволи за да потърси защита на правата си, за него и по-малката по обем защита ще е по-ефикасната защита на правата му върху имота, като се установи обекта върху който той има права. За да може общината да защити правата си по друг ред  е необходимо да има  решения на Общинския съвет за промяна на НПТ на пасищата и мерите, решение за разпореждане с общинския имот публична собственост, но такива не са намерени и установени по делото. Съдът не възприема доводите на процесуалният представител на ответника, за липса на правен интерес и недопустимост на иска. Ето защо при така очертаната фактическа обстановка, съдът намира, че искът по чл.124, ал.1 от ГПК е надеждно средство за  защита и предявения иск е допустим. Разгледан по същество  същия се явява и основателен по следните съображения:  

Безспорно  е  по делото, което е и видно от представеното по делото решение №59 от 12.05.1994 г. на ПК гр.Левски е, че е възстановено правото на собственост на кметство с.Стежерово, общ.Левски, обл.Плевенска върху  пасище мера с площ от 49.905 дка в м.Кочагово, съставляващи имот №*** по плана за земеразделяне, в землището на с.Стежерово, ЕКАТТЕ 69153, община Левски, пета  категория, при граници /съседи/: имот № 000244 – път ІV клас на Министерство на Транспорта,  имот № 238001 - изостав. тр. нас. на Кметството с.Стежерово,  имот № 252001 залесена територия на МЗГ - Държавно  лесничей, имот №000225 полски път на с.Стежерово.

Установено е по делото, че впоследствие имот №*** е разделен на още два имота, единия с площ от 23.00 дка и му е даден номер ***  и е със собственици н-ци на М. Н. С. и друг с площ от  5.905 дка и със собственик кметството с.Стежерово, както и че е отреден като Нива.

Спорно е по делото кой е собственик на имот №*** ?

За да отговори на спорните въпроси съдът прие и обсъди писмени доказателства , от които се установява следното:

Установява се по делото, че имот №*** по плана за земеразделяне, в землището на с.Стежерово, ЕКАТТЕ 69153, община Левски, пета категория, въз основа на цитираното по-горе решение на ПК Левски  представлява публична общинска собственост и той е записан като Пасище Мера.   

Не е порок това, че за имота предмет на делото не е наличен акт за общинска собственост. Определянето на даден имот като общински не зависи от това дали той е актуван като общинска собственост, а от това  дали отговаря на критериите на чл.3 от ЗОбС. Безспорно е по делото, че този  имот е част от остатъчния поземлен фонд на общината по чл.19 от ЗСПЗЗ. В тази насока са всички приложени по делото доказателства, които не са оспорени от ответниците по делото. В този фонд влизат само земеделски земи, които подлежат на възстановяване по ЗСПЗЗ, но са останали  незаявени в законните срокове. Той отговаря на критериите по чл.3 от ЗОбС.  Няма как ответниците да са станали собственици на гореописания имот. Този имот е публична общинска собственост като пасище и мера. Разпоредбата на чл.45 от ППЗСПЗЗ позволява да се променя начина на трайно ползване на части от пасища и мери, но за това  е необходимо да има решение на Общинския съвет за изработването  проект скица и решение за промяна на начина на трайно ползване и при съблюдаване на строги правила и ред за това. По делото не се представиха от ответниците доказателства за наличието на влезли в сила решения на Общинския съвет за промяна на НТП, а и за разпореждане с тези имоти.  Не са открити такива решения и при направената проверка от вещото лице в ОС „Земеделие„ Левски и в Областна служба „Земеделие„

Установено е по делото, че на 16.06.2014 г. в Община Левски е постъпило запитване от РУ „Полиция” гр.Левски във връзка с провеждащо се разследване по досъдебно производство №184/2014 г. по описа на РП Левски, касаещо имот с номер *** находящ се в землището на с.Стежерово, в местността „Кочагово”, като при проверката било установено, че неизвестен извършител е направил няколко делби на този имот, като от първоначалния имот са образувани два имота имот с №*** с площ от 21.00 дка и е записан на името на наследници на Т. Ф. и втори с площ от 28.00 дка с №***.  Последвала нова делба на имот ***  от който се образуват два имота, единия с площ от 23.00 дка и с № 154004 и е записан на наследници на М. Н. С. и друг с номер ***  с площ от 5.905 дка с НТП „Пасище Мера” и е записан на кметството с.Стежерово. За промените по картата на възстановената собственост и  промяната на начина на тайно ползване на имота няма решения на Общинския съвет на община Левски и възлагателни писма от Общинския съвет.

  От  представеното по делото  заявление на Кметството с.Стежерово за възстановяване на правото на собственост с план за земеразделяне на имот пасище мера с площ от 49.905 дка в местността „Кочагово„ пета категория;  се установява , че с  решение  по чл.17, ал.1  от ЗСПЗЗ (чл.27 от ППЗСПЗЗ) №59 от 12 май 1994 год. на ПК Левски, с което на основание чл.27 от ППЗСПЗЗ и Протокол №29 от 01.09.1992 година е възстановено на  кметството с.Стежерово, в т.283 съгласно плана за земеразделяне  в землището на с.Стежерово, правото на собственост на имот №*** с площ от 49.905  дка в местността „Кочагово” при граници и съседи:  №000144 Път І. кл на Министерство на транспорта; №283001 изостав. тр.нас. на Кметството с.Стежерово; №252001 Залесена терит. на МЗГ – Държавно лесничействои имот №000225 Полски път на кметството с.Стежерово;

 От неоспореното от страните доказателство досие за имот публична общинска собственост и вписване в регистъра по чл. 58-63 ЗОС партида за имот №***  на 25.10.1996 година за имот „пасище мера„ с площ от 49.905 дка  в местността „Кочагово”  се установява , че   земята е пета категория, територията по предназначение – за нуждите на селското стопанство,а  като вид собственост е посочена  публична общинска собственост чл.3, ал.2, т.1 от ЗОС и чл.25, ал.1 от ЗСПЗЗ;

 Видно е от приложеното по делото заявленокие от името на наследници на М.  Н. С. с решение № 168006 е възстановен друг имот с площ от 26.690 дка, и друг с решение № 162003 с лощ от 17.577 дка ,както и че няма  заявление  за възстановяван на собственст врху имот с площ от 23.00 дка.

 От  приложеното по делото писмо на РУ на МВР Левски  е установява , че по преписка с вх.№184/2014  е установено, че е  извършена промяна от неизвестно лице по картата за възстановената собственост (КВС) в това число и промяна на НТП без наличие в архивата на Община Левски на възлагателно писмо до фирмата обслужваща землището на община Левски и решение на Общинския съвет за това, като това неизвестно лице е извършило разделяне на имота публична общинска собственост с  *** на  два имота:  имот №*** с площ от 21.00 дка и имот с №*** от 28.905 дка;

 От досието  по преписката се установява,  че е  налице  отреждане на новообразувания имот №*** с площ от 21.00 дка на името на наследници на Т. С. Ф. б.ж. на с.Стежерово, без налично в Общинска Служба по Земеделие Левски заявление от наследниците за това.

 Установява се също така и отреждане на новообразуван имот №*** от 28.905 дка записан като собствен на кметството с.Стежерово на 11.07.2013 г. без наличие на заявление от Община Левски за това или и делба.

Установява се  и  разделяне на новообразувания имот с №154003 от 28.905 дка на 11.07.2013 година отново на два – единия имот с №*** без  налични данни това да е станало по искане на собственика (Община Левски респ с решение на Общинския съвет на община Левски), като този имот е с променено  предназначение и е отреден като нива, а е и  отреден за други лица, които не са подавали заявлеие за него.

 Установава се по делото, че с писмо на Общинска служба по земеделие Левски №154 от 12.08.2014 година са уведомили Кмета на Община Левски за извършените действия по отношение на имот публична общинска  собственост.

  Видно е по делото, че имот с номер *** с площ от 49.905 дка находящ се в землището на с.Стежерово, община Левски е с предназначение „пасище, мера„ и е публична общинска собственост  от което следва , че той е под специалната закрила на закона като публична общинска собственост  (ЗОС)

 Тъй като на имот с номер *** с площ от 49.905 дка находящ се в землището на с.Стежерово, община Левски е извършена делба без знанието и съгласието на община Левски произтича, че това е станало без наличието на Заявление от Община Левски и Решение на Общински съвет гр.Левски за разпореждане с имот публична общинска собственост следва  , че липсва воля на собственика на земята за разпореждане с този имот, произтича също така и че, това действие (последователно извършвана делба на имот публична общинска собственост) не замества наличието на заявление от собственика на имота, договор или заповед и.т.н. и/или решение на Общински съвет Левски за извършване за извършването на делбата на имот със статут публична общинска собственост и участието на собственика в една такава адм. процедура, в която надлежно да защити правата си .

Установено е по делото, че след извършена справка в ОС „Земеделие” гр.Левски се установило, че на 11.07.2013 г. е извършена от неизвестно лице промяна по партидата на имота, като същият е разделен и от него са образувани нови два имота: имот №*** с площ от 21.00 дка и имот № *** с площ от 28.905 дка, като имот с№ ***  е разделен още  веднъж    на два имота и имот № *** с площ от 23.00 дка е записан като собствен на наследниците на  Мара Николова Спасова , като е променена не само площта по КВС, но и НТП.

От представената по делото пълна история на имот №***  с площ от 49.905 дка  в землище на с.Стежерово, община Левски от регистър на земеделски земи, гори и земи в ГФ, издадена от Об Служба по земеделие гр.Левски се установява, че: за  имот № *** е открита партида  на 25.10.1996 година, като собственик на имота е записано кметството с.Стежерово, община Левски, като документ за придобиване е посочено решение  по чл.17,  ал.1 от ЗСПЗЗ (чл. 27 от ППЗСПЗЗ ) рег. № С 8737.  Не са посочени бивши собственици на имота.

         Партидата за този имот е закрита на 11.07.2013 година, когато имот №*** е разделен на два имота – имот № ***  с площ от 21.00  дка  и е записан  със собственици наследниците на  Т. С.  Ф.  б.ж. на с.Стежерово, съгласно решение №59 от 12.V.1994 г. на ПК гр.Левски, като начин на придобиване по ЗСПЗЗ и имот №*** с площ от 28.905 дка със собственик кметство с.Стежерово, общ. Левски, съгласно решение №59 от 12.05.1994 г. като собственик е посочена община Левски с решение по чл.17, ал.1 от ЗСПЗЗ ( чл. 27 от ППЗСПЗЗ ).

Установено е по делото, че впоследствие имот №154003 е разделен на още два имота, единия с площ от 23.00 дка и му е даден номер ***  и е със собственици н-ци на М. Н. С. и друг с площ от  5.905 дка и със собственик кметството с.Стежерово.

От Пълната история на имота се установява, че имот с номер *** с площ  49.905 дка,( от който е новообразуваният с   *** ) е публична общинска собственост, възстановен е по ЗСПЗЗ в нови граници.           

           При така  събраните  доказателства се установява , че имот с номер *** е пасище мера и е публична общинска собственост с площ от 49.905 дка., че е променен начина на ползване на този имот, като е извършено неколкократно разделяне и е обособен имот с №***, който от „МЕРА„ се е превърнал в „Нива„ без да е налице решение на Общинския съвет за разделянето и за промяна на  начина на тайно ползване на им.  От представените по делото доказателства от ОС Земеделие „ Левски  е видно ,  че не е налично Решение за разделяне на Общински имот публична собственост, не е открит и протокол в Областна земеделска служба за промяна на начина на трайно ползване от мера в нива, решение на Общинския съвет за разделяне, или за промяна на начина на ползване на имота.  На съда е служебно известно по повод  разглеждането на  гр. дело № 503/ 2014 година, че   в ОС „Земеделие” Левски и Областна служба „Земеделие” Плевен не са открити документи за това да е вземане решение за промяна на КВС и НТП на процесния имот, а също така и че площта на  всичките  новообразувани след разделянето имоти е равна по площ на първоначалната площ на мерата от 49.905 дка( 21.000 +23.00 +5.905= 49.905 дка ).                

При така събраните и обсъдени по делото доказателства отразеното в историята на имота, че имота има за собственици наследниците на М. Н. С.  б.ж. на с.Стежерово и кметство с.Стежерово, общ.Левски, съгласно решение №59 от 12.05.1994 г. противоречи на решение №59/12 май 1994 г. на ПК Левски, видно от което е, че в същото като единствен собственик, на който е възстановено правото на собственост върху имота е кметство с.Стежерово, община Левски.

         В пълната историята на имота е отразено, че имота е разделен и е направена регистрация на 11.07.2013 г., а в уведомително писмо до кмета на Община Левски от 12.08.2014 г. Общинска служба по Земеделие гр.Левски е уведомила кмета на Общината, че за имот № *** с площ от 23.00 дка в службата няма постъпило заявление от община Левски за самоделба.  Нещо повече установено е по делото, че за имот с №*** в службата няма заявление за възстановяване на собствеността подадено от наследниците на М.Н. С.  б.ж. на с.Стежерово. В Службата е налично решение №168006 за възстановяване на наследниците на М. Н. С.  имот, но с площ от 26.690 дка. Не е установено в ОС „Земеделие„ да е подадено заявление и последващи протоколи за промяна на Начина на трайно ползване на имота.

По делото не са представени каквито и да било доказателства, от които да се установява Община Левски да се е разпореждала по какъвто и да било начин част от имот №***, нито пък да е искала разделяне на същия. Не се представиха и доказателства относно това – собствеността върху този имот да е придобита по какъвто и да било начин от наследниците на М. Н.  С.  б.ж. на с.Стежерово. Не е установено в ОС „Земеделие„ да е подадено заявление и последващи протоколи за промяна на Начина на трайно ползване на имота.    

Предвид представените и посочени по-горе писмени доказателства, неоспорени от ответниците по реда, начините и сроковете на ГПК съдът приема, че собственик на имот №*** с площ от 23.000 дка, находящ се в землището на с.Стежерово, с ЕКАТТЕ 69153, в местността „Кочагово”, получен от разделянето на имот №*** е Община Левски, а не както е посочено в регистъра на земеделските земи, гори и земи в ГФ за землището на с.Стежерово, ЕКАТТЕ 69153 на наследниците на М. Н. С. – б.ж. на с. Стежерово. В случай като настоящият с оглед установената по делото фактическа обстановка съдът намира, че искът по чл.124, ал.1 от ГПК е надлежно правно средство за защита. Съгласно трайно установената практика на ВКС от ищеца зависи в какъв обем да потърси  искова защита, да прецени вида и интензитета й и в зависимост от това да прецени какъв иск да предяви осъдителен или установителен. На ищеца не може да се отрече възможността да предяви установителен иск, защото единствено от неговата воля зависи с каква защита ще се задоволи за да  потърси защита на правата си, за него и по-малката по обем защита ще е по-ефикасна защита на правата му върху имота, като се установи обекта върху който той има права. В тежест на ищеца бе да докаже  своето твърдение, че  притежава право на собственост на процесния имот. От представените по делото писмени  и  неоспорените, съдът намира за безспорно установено при условията на пълно и главно доказване притежанието на правото на собственост по отношение на процесния имот от Община Левски. В случая не е налице решение на Общинския съвет Левски за промяна на предназначението на мерите и пасищата, няма и такова за изразяване на предварително съгласие за промяна на предназначението взето с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници при спазване на специалните закони и на нормативите за поддържане на резерв от постоянно затревени площи. Няма никакви решения на Общинския съвет. Промяната на предназначението на имотите е различна процедура от промяната на начина на трайно ползване, която се осъществява по друг ред, но както за едното така и за другото е необходимо да има решение на Общинския съвет, а по делото няма доказателства някога да е имало такова решение. Няма решение на общинския съвет, за да може общината да защити правата си по реда на АПК чрез жалба за отмяна на решение. В случая няма решение. Извършено е от неизвестно лице действие по разделянето на имота, промяна на НТП и записването му на други лица,  което действие е противозаконно, с което са увредени правата на общината като собственик и за което има образувано досъдебно производство, което даже и да приключи с присъда не би върнало имота на общината. Ето и защо предявеният иск по чл.124, ал.1 от ГПК е надлежно правно средство за защита на интересите на общината, която по този ред чрез успешно проведения установителен иск установи правата си върху обекта върху който той има права.  

При този изход на спора предявения иск като основателен и доказан следва да бъде уважен и следва да се признае за установено по  отношение на ответниците, че Община Левски е собственик на имот с №*** с площ от 23.000 дка.  Не е направено искане за разноски и такива не следва да се присъждат.

          Водим  от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА  ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл.124, ал.1 от ГПК по отношение на ОБЩИНА ЛЕВСКИ с ЕИК: 000413814, със седалище и адрес на управление: гр.Левски, бул.„България” №58, представлявано от кмета Л.А., В.З.Д. *** с ЕГН **********, А.Т.Д. *** с ЕГН **********, Й.Д.К. *** с ЕГН **********, С.Н.Т.  с последен известен адрес *** с ЕГН **********, представляван от особен представител адвокат В.И.Н.-К., Н.З.С. *** с ЕГН-**********, че имот №*** с площ от 23.000 дка, находящ се в землището на с.Стежерово, с ЕКАТТЕ 69153, в местността „Кочагово”, пета категория, с начин на трайно ползване Нива, при граници и съседи имот №154005 пасище мера на кметството с. Стежерово, имот №000244 път ІV клас на Министерство на Транспорта, имот № 154002 нива на насл. на Т. С. Ф. и имот №000225 Полски път на кметството с.Стежерово, получен чрез разделянето на имот №***, който е бил с площ от 49.905 дка и с НТП Пасище мера Е СОБСТВЕНОСТ на ОБЩИНА ЛЕВСКИ.

Описанието на имота е съгласно скица №К23996 от 07.10.2014 г., издадена от Общинска служба по земеделие гр.Левски.

         РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

            Да се връчи на  страните на основание чл.7, ал.2 от ГПК препис от постановения съдебен акт.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: