РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.08._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _седемнадесети август_ 2015 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Р.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_506_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 124 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че с решение на ПК Левски № 59/12.05.1994 г. е възстановено правото на собственост на кметство Стежерово общ. Левски върху земеделски имот № 224001, находящ се в землището на с. Стежерово, в м. Садовете, представляващ пасище с храсти, с площ от 18,266 дка, пета категория. Твърди се, че имотът е публична общинска собственост, че след възстановяването на имота Община Левски в качеството си на собственик, не е предприемала каквито и да било последващи действия за извършване на разделяне на имота, промени по партидата му, водена от Общинска служба „Земеделие” Левски, а така също и не е извършвала разпоредителни сделки с него. Твърди се, че след извършена справка в ОС „Земеделие” гр. Левски се установило, че имота е записан като собствен на наследници на П.В. ***, а начинът на трайно ползване на имота е променен от пасище с храсти на нива. Твърди се, че и към настоящия момент имота е записан като собствен на наследници на П.В. *** се владее от Община Левски.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на наследниците на П.В. ***,  че Община Левски е собственик на имот № 224001, находящ се в землището на с. Стежерово, с ЕКАТТЕ 69153, местност САДОВЕТЕ.

Претендират се и направените деловодни разноски.

Ответниците А.Б.П., Л.Б.П., Н.И.Н., Т.П.В., Х.И.Х., Е.Х.Х., Р.Х.Х., А.И.Г., И.И.Д., П.Г.И., Г.Н.А., В.Н.П., Б.А.К., В.А.П., С.С.Е., Д.Ж.А., Ю.Ц.Ц., Й.Т.М. и П.Г.К. са представили отговори на исковата молба, в които изразяват становище, че никога не са оспорвали правото на собственост на ищеца и не са предприемали каквито и да било фактически или правни действия, с които да оспорват правото на собственост и по този начин да смущават нормалното упражняване на правата на ищеца. Молят съда да отхвърли иска като недопустим и неоснователен. Претендират направените деловодни разноски.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото решение № 59 от 12.05.1994 г. на ПК гр. Левски е, че със същото е възстановено правото на собственост на кметство с. Стежерово общ. Левски, обл. Плевенска върху пасище с храсти от 18,266 дка, съставляващо имот № 224001 по плана за замеразделяне, в местността „Садовете”, в землището на с. Стежерово, ЕКАТТЕ 69153, община Левски, пета категория, при граници /съседи/: кад. № 000244 път ІV кл. на Министерство на транспорта, кад № 000269 – полски път на кметство с. Стежерово, кад № 000268 – полски път на кметство с. Стежерово и кад. № 000245 пасище, мера на кметство с. Стежерово.

          От представената пълна история на имот № 224001 към 16.07.2014 г.  в землище на с. Стежерово община Левски  от регистър на земеделски земи, гори и земи в ГФ, издадена от ОбСлужба по земеделие гр. Левски /л.9 от делото/ е видно, че имот № 224001 е със собственици наследниците на П.В. *** , съгласно решение № 59 от 12.V.1994 г. на ПК гр. Левски.

          Отразеното в историята на имота, че имота има за собственици наследниците на П.В. *** съгласно решение № 59 от 12.05.1994 г. противоречи на цитираното по-горе решение на ПК Левски, видно от което е, че в същото като единствен собственик, на който е възстановено правото на собственост върху имота е кметство с. Стежерово.  

          По делото не са представени каквито и да било доказателства, от които да се установява Община Левски да е отчуждавала по какъвто и да било начин  имот № 224001, нито пък собствеността върху този имот да е придобита по какъвто и да било начин от наследниците на П.В. ***.

          Предвид представените и посочени по-горе писмени доказателства, съдът приема, че собственик на имот № 224001 с площ от 18,266 дка, находящ се в землището на с. Стежерово, с ЕКАТТЕ 69153, в местността „Садовете”, е Община Левски, а не както е посочено в регистъра на земеделските земи, гори и земи в ГФ за землището на с. Стежерово, ЕКАТТЕ 69153 наследниците на П.В. ***.

          Ищцовата страна, отчитайки, че промяната във вписаната собственост в регистъра на земеделските земи, гори и земи в ГФ е извършено в Общинска служба по земеделие гр. Левски и ответниците не са станали причина, с каквото и да било тяхно действие за търсене собственост върху този имот и за завеждане на настоящия спор, не е направила искане за присъждане на направените по делото деловодни разноски и такива не следва да се присъждат.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 124 ал.1 от ГПК ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на ОБЩИНА ЛЕВСКИ с ЕИК: 000413814, със седалище и адрес на управление: гр.Левски, бул.„България” №58, представлявано от кмета Любка Веселинова Александрова,  А.Б.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, Л.Б.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, Е.Г.Е., с ЕГН **********, с адрес: ***, Н.И.Н., с ЕГН **********, с адрес: ***, Т.П.В., с ЕГН **********, с адрес: ***, Х.И.Х., с ЕГН **********, с адрес: ***, Е.Х.Х., с ЕГН **********, с адрес: ***, Р.Х.Х., с ЕГН **********, с адрес: ***, А.И.Г., с ЕГН **********, с адрес:г***, И.И.Д., с ЕГН **********, с адрес: ***, П.Г.И., с ЕГН **********, с адрес: ***, Г.Н.А., с ЕГН **********, с адрес: ***, В.Н.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, Ф.Б.А., с ЕГН **********, с адрес: ***, Б.А.К., с ЕГН **********, с адрес: ***, В.А.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, С.С.Е., с ЕГН **********, с адрес: ***, Д.Ж.А., с ЕГН **********, с адрес: ***, И.Х.А., с ЕГН **********, с адрес: ***, Н.Ц.Д., с ЕГН **********, с адрес: ***, Ю.Ц.Ц., с ЕГН **********, с адрес: ***, Й.Т.М., с ЕГН **********, с адрес: ***, Д.П.М., с ЕГН **********, с адрес: ***, Е.Х.К., с ЕГН **********, с адрес: ***, Е.Г.К., с ЕГН **********, с адрес: ***, П.Г.К., с ЕГН **********, с адрес: ***, Р.С.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, С.Д.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, Н.Н.П., с ЕГН **********, с адрес: ***, В.П.Д., с ЕГН ********** *** и Г.В.И., с ЕГН ********** ***, че имот № 224001, с площ от 18,266 дка, находящ се в землището на с.Стежерово, с ЕКАТТЕ 69153, община Левски, в местността „Садовете”, пета категория, при граници и съседи: кад. № 000244 път ІV кл. на Министерство на транспорта, кад № 000269 – полски път на кметство с. Стежерово, кад № 000268 – полски път на кметство с. Стежерово и кад. № 000245 пасище, мера на кметство с. Стежерово Е СОБСТВЕНОСТ на ОБЩИНА ЛЕВСКИ.

          Описанието на имота е съгласно решение № 59 от 12.05.1994 г. на ПК Левски, с което е възстановена собствеността върху имота.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: