РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.09._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _седми септември_ 2015 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                   Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_63_ по описа  за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Иск за делба, втора фаза след допускане на делбата.

            С решение № 70 от 12.06.2015 г. съдът е допуснал делба между С.Н.А., З. Б. А. и И.Н.А. върху УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с № ***с площ от 590 кв.м.  в кв. 30 по плана на с. Козар белене, общ. Левски, обл. Плевен, одобрен със Заповед № 01026/1979 г., ведно с построените в него два броя полумасивни жилищни сгради, навес и стопанска постройка при граници и съседи: от две страни улица, УПИ № ***на В. С. Р. и УПИ № ***на Д. Ц. Г..

            По делото е назначена съдебно инженерно-техническа експертиза, от която се установява, че имота е неподеляем и че неговата пазарна стойност е в размер на 4252 лв. Стойността на притежаваните от всеки един от съделителите идеални части, съобразно техните дялове е както следва: Стойността на притежаваната от С.Н.А. идеална част е 709 лв., на притежаваните от З.Б.А. идеални части е 2834 лв. и на притежаваната от И.Н.А. идеална част е 709 лв.

            Заключението на вещото лице не е оспорено от страните и е прието от съда като пълно, всестранно и компетентно изготвено.

            В съдебно заседание е направено искане от ответницата З.Б.А. за възлагане на имота, като декларира, че не притежава друго жилище и винаги е живяла в този имот. Декларирала е, че живее в имота и към момента на подаване на декларацията.

            Ответницата е декларирала, че винаги е живяла в недвижимия имот, предмет на делбата, от където се прави извода и че е живяла в този имот при откриване на наследството, оставено от Н. А.А., както и, че не притежава друго жилище, поради което съдът намира, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 349 ал.2 от ГПК и следва да бъде поставен в дял на ответницата З.Б.А. имота допуснат до делба, като следва да бъде осъдена същата да заплати в шестмесечен срок на другите съделители суми съответстващи на дела на всеки от тях от стойността на имота, за уравнение на дяловете, а именно на С.н.А. сумата от 709 лв. И на И.Н.А. – сумата от 709 лв., ведно със законната лихва върху тези суми, считано от влизане в сила на решението за възлагане  – съобразно разпоредбата на чл. 349 ал. 5 от ГПК.

            При този изход на делото следва да бъдат осъдени страните да заплатят  д.т. в размер на 4 % върху стойността на дяловете на всеки един от тях, а именно – С.Н.А. – 28,36 лв., З.Б.А. 113,36 лв  и И.Н.А. – 28,36 лв.

            Ищецът е направил искане за присъждане на направените разноски съобразно дяловете на страните. Представил е списък на разноските – видно от който е, че същите са общо в размер на 219,85 лв. И включва заплатен депозит за вещо лице  и такса превод – 202,97 лв., такса за вписване и превод 10,97 лв. И такса за удостоверение и превод – 5,91 лв. Съдът приема, че следва да бъдат присъдени направените разноски съобразно дяловете на страните, като ищеца трябва да поеме 1/6 от тези разноски – сумата от 36,64 лв., ответницата З.Б. следва да поеме 4/6 от разноските – сумата от 146,57 лв. и ответника И.Н.А.  следва да поеме 1/6 от разноските – сумата от 36,64 лв.

            На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :      

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК ПОСТАВЯ В ДЯЛ НА З.Б.А. ***, ЕГН **********,  следния недвижим имот  УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с № ***с площ от 590 кв.м.  в кв. 30 по плана на с. Козар белене, общ. Левски, обл. Плевен, одобрен със Заповед № 01026/1979 г., ведно с построените в него два броя полумасивни жилищни сгради, навес и стопанска постройка при граници и съседи: от две страни улица, УПИ № ***на В. С. Р. и УПИ № ***на Д. Ц. Г..

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК във връзка с чл.349 ал. 5 от ГПК ОСЪЖДА З.Б.А. със сочена по-горе самоличност да заплати на С.Н.А. ***, ЕГН **********  в шест месечен срок от влизане на решението за възлагане в законна сила за уравнение на дяловете сумата от 709 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от влизане на решението в законна сила.

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК във връзка с чл.349 ал. 5 от ГПК ОСЪЖДА З.Б.А. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.Н.А. ***, ЕГН********** в шест месечен срок от влизане на решението за възлагане в законна сила за уравнение на дяловете сумата от 709 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от влизане на решението в законна сила.

ОСЪЖДА З.Б.А. със сочена по-горе самоличност да заплати на С.Н.А. със сочена по-горе самоличност сумата от 146,57 лв., представляваща съразмерни на дела й деловодни разноски.

ОСЪЖДА И.Н.А. със сочена по-горе самоличност да заплати на С.Н.А. със сочена по-горе самоличност сумата от 36,64 лв., представляваща съразмерни на дела му деловодни разноски.

ОСЪЖДА С.Н.А. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 28,36 лв.

ОСЪЖДА З.Б.А. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на  113,36 лв.

ОСЪЖДА И.Н.А. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 28,36 лв.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: