Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 12.12.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр.ЛЕВСКИ, І-ви граждански състав в  открито заседание на  единадесети декември  през две хиляди и петнадесета година в състав:

 

                                                         Районен съдия: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гражданско дело №603 по описа на съда за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Иск с правно основание чл.233, ал.1, във вр с чл.228 ЗЗД по реда на чл.310 от ГПК.

Постъпила е искова молба  от „***” ЕАД *** против К.Й.В. ***, в която се твърди, че между страните е бил сключен Договор за наем № *** година по силата на който ищецът предоставил на ответника за ползване собственият си недвижим имот находящ се в ***, срещу заплащане на месечен наем от 86,13 лв. в срок до 31.12.2013 г. Твърди, че поради неплащане договорът бил прекратен едностранно от „***” на 15.06.2015 г. с изтичане на срока на предизвестието. Твърди се, че ответника не върнал владението на имота, не предал ключовете от жилището, не го опразнил. В заключение моли съда да постанови решение, с което  да осъди ответник да опразни  предоставения му от „***” недвижим имот в ***, както и направените по делото съдебни разноски от 50,00 лв.за д.т. и юк възнаграждение от 50,00 лева.      

 

Ищецът „***„ ЕАД *** редовно призован по делото не се явява по делото, законният представител, представлява се от ст.ЮК М.А.   с редовно пълномощно по делото.

Ответникът  по делото К.Й.В. ***,  редовно призован по делото не се явява и не се представлява  по делото. В месечния срок за отговор  по чл.131 от ГПК на ответника, в съда не е постъпил писмен отговор ,не е изразено становище, по предявените искове, нито е направил искане делото да се гледа в негово отсъствие.

Съдът констатира, че ответника К.Й.В. ***, е редовно уведомен, връчени са му преписи от исковата молба и доказателствата, не е подал в срок отговор до съда на исковата молба и доказателствата, не е заявил становище по определението на съда от 13.11.2015 г., не изпраща представител в с.з., за което е редовно призован и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие.

Като взе предвид горното, съдът намира, че са налице предпоставките по чл.238, ал.1 от ГПК.

Съдът констатира, че на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и от неявяването им съдебно заседание. Намира също така, че предявеният иск, предмет на делото е вероятно основателен, поради което са налице и предпоставките на чл.239, ал.1 от ГПК.

При този изход на производството и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от него разноски както следва в размер на 50,00 лв. за държавна такса и 50,00 лева за юрисконсултско възнаграждение.

Водим  от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът

            

                                    Р      Е      Ш      И:

 

ОСЪЖДА на основание чл.233, ал.1 от ЗЗД, К.Й.В. *** с ЕГН *********, ДА ПРЕДАДЕ на „***” ЕАД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявана от П. И. изпълнителен директор чрез пълномощникът М. А. , недвижим имот находящ се в *****

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК, К.Й.В. *** с ЕГН ********* ДА ЗАПЛАТИ на „***” ЕАД с ЕИК **** със седалище и адрес на управление ****, представлявана от П. И. изпълнителен директор чрез пълномощникът М.А. сумата 50,00 лева, представляваща направени по делото разноски за държавна такса и 50,00 лева за юрисконсултско възнаграждение.

Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

          Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: