Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр.Левски, 03.12.2015 г.

                               

В   ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски І-ви граждански състав в публично заседание на трети декември през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                      

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П., като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гражданско дело №672 по описа за 2015 г. и на основание данните по делото и закона,за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.330 от ГПК във вр. с чл.50 от СК по реда на чл.530 от ГПК.

……………………………………………………………

Водим от горното, съдът 

 

                                    Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл.50 от СК гражданския брак сключен на *** г. в гр.*** между А.Г.Д. с ЕГН  **********,***, с настоящ адрес:*** и Р.Г.Д. с ЕГН **********,*** №12 от **** г. на Община ***, поради постигнато СЕРИОЗНО И НЕПОКОЛЕБИМО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

         УТВЪРЖДАВА ПИСМЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ, постигнато между съпрузите А.Г.Д. с ЕГН  **********,***, с настоящ адрес:*** и Р.Г.Д. с ЕГН **********,***, както следва:

1. Въпросът за упражняване на родителски права не следва да бъде разглеждан, тъй като двете, родени през време на брака деца: Г. и К. Д. към настоящия момент са пълнолетни – съответно на 23 години и на 20 години.

         2 След прекратяване на брака между страните съпругата ще възвърне предбрачното си фамилно име – В.

         3. След прекратяване на брака, между съпрузите издръжка няма да се дължи.

         4. Придобитите през време на брака движими вещи са индивидуални подаръци на съпрузите и такива за лична употреба, като всеки от съпрузите е получил своите движими вещи, включително и вещите, с които към настоящия момент са оборудвани по-долу описаните два недвижими имота (в т.ч. кухненски и спални мебели, техника и оборудване).

         5. По време на брака си страните са придобили долуописаните недвижими имоти и движими вещи, които доброволно си  разделят както следва:

1. В дял на съпругата А.Г.Д. се поставят:

А./ АПАРТАМЕНТ № 6 (шести), находящ се в *******, представляващ ******, с предназначение жилище, апартамент, брой нива на етажа 1, със застроена площ от 62 кв.м. (шестдесет и два), състоящ се от: стая, хол, кухня, баня - тоалетна, при съседни самостоятелни обекти в сградата съгласно кадастрална схема ***** на същия етаж-обекти с идентификатори: *****, заедно с принадлежащите: *******

Данъчната оценка на гореописания недвижим имот е в размер на 38 781,40 лв.

А.Г.Д. поема задължението след прекратяване на гражданския брак за в бъдеще еднолично да погасява задълженията, свързани с учредената договорна ипотека върху гореописания недвижим имот, описан подробно в №***, в договора за кредит и в новирания такъв с освобождаването като длъжник на Р.Г.Д..

Б. Лек автомобил “****“, с рег. № ***, с  идентификационен номер на превозното средство № ****, с двигател № ****, на цвят “светло син металик“.

Данъчната оценка на гореописания лек автомобил е в размер на 400 лв.

Вещи на обща стойност от 39 181,40лв.

 

2./ В дял на съпруга Р.Г.Д. се поставят:

А. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в ******, с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване: ниско застрояване, който имот съгласно кадастралната карта на ****, одобрена със Заповед № ****. е с идентификатор № ***** заедно с построената в имота едноетажна жилищна сграда-еднофамилна, със застроена площ от 124 кв.м. (сто двадесет и четири), с идентификатор № ****

Данъчната оценка на гореописаният недвижим имот е в размер на 14 765,90 лв.

 

Б. Лек автомобил “***“, с рег. № ***, с  идентификационен номер на превозното средство № ***, с двигател ****, на цвят “син“.

Данъчната оценка на гореописания лек автомобил е в размер на 300 лв.

Вещи на обща стойност от 15 065,90 лв.

VІ. Страните се споразумяват, че съпруга Р.Г.Д.  ще изплати на А. Г. Д. към датата на насроченото съдебно заседание разликата в стойностите на гореописаните дялове, която съпрузите оценяват на сумата от 7 000 лв.  (седем хиляди лева) по следната смета на А. Г. Д. : IBAN: ***, BIC: ***; ****.

         Страните декларират, че с настоящето уреждат всички имуществени и неимуществени отношения помежду си във връзка с прекратяването на сключения между тях граждански брак и занапред никой от тях не може да има каквито и да било претенции към другия в тази връзка.

ОСЪЖДА А.Г.Д. с ЕГН  **********,***, с настоящ адрес:***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС -  ЛРС допълнителна държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер  на 15,00 лв. (двадесет лева) на основание чл.6, ал.1, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и сумата от 783,63 лева д.т. върху стойността на дела, който получава.

ОСЪЖДА Р.Г.Д. с ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС -  ЛРС допълнителна държавна такса при допускане на  развод по взаимно съгласие в размер  на 15,00 лв. (двадесет лева) на основание чл.6, ал.1, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и сумата от 301,32 лева д.т. върху стойността на дела, който получава.

Решението в частта за недвижимите имоти, получени в дял от всеки един от съпрузите – съделители, подлежи на вписване по чл.112 от ЗС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: