ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   24.09.2015 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти септември_ 2015 г. в състав:

 

  Председател: НАТАША ПАНЧЕВА

        Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­_  сложи за разглеждане _гр.д._ № ­­263_ по описа  за _2015_ год., докладвано от съдия _Панчева_

На именното повикване в _10.00_ часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ В.Л. – уведомен от предното с.з. – явява се лично.

ОТВЕТНИКЪТ ***– уведомен от предходно с.з.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ИЩЕЦЪТ – Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице процесуални предпоставки за даване ход на делото.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

         

1.Обстоятелства, от които произтичат претендираните права и възражения:

 - от обстоятелството, че между ищецът и ответникът е сключен трудов договор №01/06.02.2012 г. произтича, че между ищеца  и ответника е налично валидно трудово правоотношение.

 

- от обстоятелството, че на 29.08. 2013 г.  ищецът  е  претърпял   ПТП с МПС, с автомобил *** по време на работа, произтича задължение за работодателя (ответникът)  да обезвреди претърпените от трудовата злополука вреди.

- от обстоятелството, че е съставена Декларация за трудова злополука  №01 от 26.09.2013 г., входящ номер № 64 от 11.10. 2013 г. произтича, че работодателят е изпълнил задължението си, работодателят е декларирал по начините и сроковете разписани в КСО злополуката и претърпяната от ищеца злополука на 29.08.2013 г. се приема за трудова  по чл. 55ал. 2 от КСО.

  - от обстоятелството, че е издадено разпореждане №64/04. 10.2013 г. на НОИ - РУСО гр.Плевен, съобщено с писмо произтича, че работодателят е декларирал по начините и сроковете разписани в КСО злополуката и претърпяната от ищеца  злополука на 29.08.2013 година се приема за трудова  по чл. 55ал. 2 от КСО.

 

  - от обстоятелството, че в резултат на претърпяната трудова злополука на ищеца  се е наложило хоспитализирането  му в здравно болнично заведение, престой в такова заведение, лечение и оперативно лечение и долекуване, за което са   издадени: епикриза от „МБАЛ” Русе  произтича, че  на ищецът   са  причинени вреди  отразили се негативно  на здравният му  статус и на финансовият му такъв;

- от  обстоятелството, че  в резултат на трудова злополука е  причинена временна нетрудоспособност на ищеца докато той  е бил в трудовоправно отношение с ответника по делото произтича, че работодателят отговаря имуществено за вредите от трудовата злополука и задължение за ищецът да докаже претенциите си по размер.

 За да се ангажира  отговорността на работодателя е необходимо ищецът да установи  при условията на пълно и главно доказване :

 - че е налице вреда увредено е неговото здраве;

 - че е налице неблагоприятен резултат, че е настъпила неработоспособност;

-  че това увреждане е станало  при и по повод на изпълнение на трудовите му задължения;

 - че е налице и причинна връзка  между увреждането и резултата

 

2. Правна квалификация на претендираните права и възражения:

 С оглед фактическите твърдения на ищеца съдът намира,че се търси защита по съдебен ред за вреди от трудова злополука,  като ищецът претендира обезщетение въз основа на  пряк иск срещу работодателят. Видно от исковата молба и неоспорените доказателства към нея е, че ищецът е активно легитимиран да претендира обезщетение за неимуществени вреди вследствие на претърпяна трудова злополука, а ответникът в качеството му на работодател е пасивно легитимирана отговаря по този иск. Предявеният иск намира правното си основание в  чл. 200 от КТ.

3. Кои права и кои обстоятелства се признават: Не е постъпил писмен отговор , не са оспорени  факти и права, не са оспорени писмените доказателства представени с исковата молба.

 4. Кои обстоятелства не се нуждаят от доказване:

   ОБЯВЯВА ЗА БЕЗСПОРНО  по делото, че ищецът и ответникът са били в трудови правоотношения към дата 29.08. 2013 г.

5. Разпределение на доказателствената тежест:

Касае се до осъдителен иск, при който доказателствената тежест пада върху ищеца по делото, като  е необходимо ищецът да установи  при условията на пълно и главно доказване :

 - че е налице вреда - увредено е неговото здраве;

 - че е налице  неблагоприятен резултат, че е настъпила неработоспособност;

-  че това увреждане е станало при и по повод на изпълнение на трудовите му задължения;

 - че е налице и причинна връзка между увреждането и резултата, както и размерът на иска .

РАЗЯСНЯВА на страните, че съдебната спогодба има значение на влязло в сила решение на съд и не подлежи на обжалване пред по - горен съд, както и при постигане на спогодба по делото, съгласно разпоредбата на чл. 78, ал.9 от ГПК  половината от внесената д.т. се връща на  страната,  която ги е направила.

        

         На основание чл.145, ал.3 от ГПК, съдът покани страните към спогодба.

 

ОТВЕТНИКЪТ Я.М. Х. – Съгласихме се за следното:

„Б.” ЕООД да заплати на ищеца В.П.Л. сума в размер на 6000 лв., 2000 лв. от която е платена преди днешното с.з. за което В.П.Л. е издал разписка за изплащането на тази сума от 2000 лв., която следва да приложим по това дело. Останалата сума в размер на 4000 лв. ще бъде изплатена на четири равни месечни вноски по 1000 лв., платими до 15-то число на всеки месец, считано от 15.10.2015г. до 15.01.2016г. включително.

ИЩЕЦЪТ – Парите съм получил аз. Ако се запише че и лично Я. М. Х. се задължава, да не е само фирмата, и аз съм съгласен.

ОТВЕТНИКЪТ – Аз съм собственик на фирмата и управител. Дали съм аз или фирмата, за мен е едно и също, все аз плащам. Добре, пишете го, че е и лично, освен като към фирмата, да го приема и като лично, като предлагам спогодба в следния вид:

„Б.” ЕООД, представлявано от Я.М.Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен и Я.М.Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К. ***, изд. на *** от МВР – Плевен се ЗАДЪЛЖАВАТ  СОЛИДАРНО да заплатят на В.П.Л. с ЕГН ********** с Л.К***, изд. на ***. от МВР – Плевен, сумата 6000 лв. (шест хиляди лева), представляваща обезщетение за причинените му вреди от катастрофата, станала на 29.08.2013г., с ***с ДКН ***, както следва: 2000 лв. в брой днес 24.09.2015г. и сумата 4000 лв., платима на четири равни месечни вноски от по 1000 лв. всяка една, платима на 15-то число на всеки месец, считано от 15.10.2015г. първа вноска 1000 лв., 15.11.2015г. – 1000 лв. втора вноска, 15.12.2015г. – 1000 лв. трета вноска и на 15.01.2016г. г. – 1000 лв. последна четвърта вноска, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска до окончателното изплащане на вземането, като производството по делото следва да бъде прекратено, като, ако забавим една която и да е от четирите вноски, ищецът има право или да поиска разваляне на спогодбата, или да се снабди незабавно с изпълнителен лист.

Подписвайки настоящата спогодба, страните се договарят, че същата ще има значението на влязло в сила решение и няма да подлежи на обжалване пред по – горен съд, както и, че след изпълнението на настоящата спогодба, напълно са уредили всички имуществени и неимуществени спорове помежду си и те не ще имат никакви имуществени или неимуществени претенции една спрямо друга.

ИЩЕЦЪТ В.П.Л. – Съгласен съм с така предложената спогодба, за което представям разписка за първата вноска, че съм я получил, която моля да приложите по делото.

        

                                      С П О Г О Д И Л И       С Е :

 

 

ИЩЕЦ:                                                    ОТВЕТНИК:

(В.Л.)                                              (Я.Х. – управител и лично)

 

 

        Съдът намира, че така постигнатата спогодба не противоречи на закона и добрите нрави, поради което същата следва да бъде приета и одобрена, а ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на съдебното ведомство държавна такса в размер на сумата от 120лв.

         Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

        

ПРИЕМА и прилага по делото разписка с дата 24.09.2015г., подписана от ищеца В.Л..

         ПРИЕМА постигнатата между „Б.” ЕООД, представлявано от Я.М. Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен управител и Я.М.Х. лично, с ЕГН **********, притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен СОЛИДАРНО ДА ЗАПЛАТЯТ на В.П.Л., с ЕГН ********** с Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен, сумата 6000 лв. (шест хиляди лева), представляваща обезщетение за причинените му вреди от катастрофата, станала на 29.08.2013г., с „***”, с ДКН № ***, от които сумата от 2000 лв. е заплатена в брой днес - 24.09.2015г., а сумата от 4000 лв.(четири хиляди лв.), ще е платима на четири равни месечни вноски от по 1000 лв. всяка една, платими на 15-то число на всеки месец, считано от 15.10.2015г. за първа вноска от 1000 лв., на 15.11.2015г. - 1000 лв. за втора вноска, 15.12.2015г. – 1000 лв. за трета вноска и на 15.01.2016г. г. – 1000 лв. за последна четвърта вноска, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска до окончателното изплащане на вземането, като, при забава на една, която и да е от четирите вноски, ищецът има право или да поиска разваляне на спогодбата, или да се снабди незабавно с изпълнителен лист.

         Подписвайки настоящата спогодба, страните се договарят, че същата ще има значението на влязло в сила решение и няма да подлежи на обжалване пред по – горен съд, както и, че след изпълнението на настоящата спогодба, напълно са уредили всички имуществени и неимуществени спорове помежду си и те не ще имат никакви имуществени или неимуществени претенции една спрямо друга.

 

         ОДОБРЯВА постигнатата между „Б.” ЕООД, представлявано от Я.М. Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К***, изд. на ***. от МВР – Плевен управител и Я.М.Х. лично, с ЕГН **********, притежаващ Л.К. ***, изд. ***. от МВР – Плевен по силата на която: „Б.” ЕООД, представлявано от Я.М.Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен управител и Я.М.Х. лично, с ЕГН **********, притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен се задължават СОЛИДАРНО ДА ЗАПЛАТЯТ на В.П.Л., с ЕГН ********** с Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен, сумата 6000 лв. (шест хиляди лева), представляваща обезщетение за причинените му вреди от катастрофата, станала на 29.08.2013г., с „***”, с ДКН № ***, от които сумата от 2000 лв. е заплатена в брой днес - 24.09.2015г., а сумата от 4000 лв.(четири хиляди лв.), ще е платима на четири равни месечни вноски от по 1000 лв. всяка една, платими на 15-то число на всеки месец, считано от 15.10.2015г. за първа вноска от 1000 лв., на 15.11.2015г. - 1000 лв. за втора вноска, 15.12.2015г. – 1000 лв. за трета вноска и на 15.01.2016г. г. – 1000 лв. за последна четвърта вноска, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска до окончателното изплащане на вземането, като, при забава на една, която и да е от четирите вноски, ищецът има право или да поиска разваляне на спогодбата, или да се снабди незабавно с изпълнителен лист.

Подписвайки настоящата спогодба, страните се договарят, че същата ще има значението на влязло в сила решение и няма да подлежи на обжалване пред по – горен съд, както и, че след изпълнението на настоящата спогодба, напълно са уредили всички имуществени и неимуществени спорове помежду си и те не ще имат никакви имуществени или неимуществени претенции една спрямо друга.

         ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК „Б.” ЕООД, представлявано от Я.М.Х. с ЕГН ********** притежаващ Л.К. ***, изд. на ***. от МВР – Плевен управител да заплати в полза на съдебното ведомство – ВСС – РС – Левски държавна такса в размер на сумата от 120 лв.    

         ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №263/2015г. по описа на РС – Левски, поради постигнатата между страните спогодба.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта с която съдът е приел и одобрил постигнатата спогодба не подлежи на обжалване, а в останалата част подлежи на обжалване в едноседмичен срок, считано от днес.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 10.40 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: