РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публично съдебно заседание на _единадесети октомври_ 2017 г. в състав:

 

                 Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № _433_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 245 ал.2 във вр. с чл. 128 т.2 от КТ, по чл. 221 от КТ и по чл. 86 от ЗЗД.

Ищецът твърди, че е работил в ответното дружество на  длъжност шлосер, с място на работа цех, находящ се в гр. Л. Твърди също така, че от 06.02.2017 г. е прекратено трудовото правоотношение, но до момента на подаване на исковата молба не е получил всички дължими му се трудови възнаграждения за периода от м. май  2016 г. до м. януари 2017 г. и обезщетение по чл.221 ал. 1 от КТ - общо в размер на 3780 лв.

          Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 3780 лв. – представляваща главница, сумата от 261,28 лв. – представляваща лихва от датата на дължимостта на всяко едно от трудовите възнаграждения до датата на завеждане на исковата молба, законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба, до пълното изплащане на главницата и направените деловодни разноски.

          В едномесечния срок по чл. 131 от НК, ответникът не е представил отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

Представител на същия не се явява в съдебно заседание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По делото е представено копие от трудова книжка, от която се установява, че между страните е съществувало трудово правоотношение.

          За установяване дали на ищеца са заплатени всички дължими му се суми, произтичащи от трудовото правоотношение, и ако са останали неплатени суми, какъв е техния размер по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице /неоспорено от страните и прието от съда като пълно и компетентно изготвено/ се установява, че на ищеца са останали неизплатени суми за трудови възнаграждения за м. ноември 2015 г., и за периода от м. юли 2016 г. до м. януари 2017 г. в размер общо  на 2831,53 лв., както и че на същия се дължи обезщетение по чл. 221 ал.1 от КТ в размер на 544,90 лв. В заключението си вещото лице е посочило и размера на дължимите се суми като лихва за забавено плащане до датата на подаване на исковата молба, който е общо 225,95 лв.

          Както бе посочено по-горе, заключението на вещото лице не е оспорено от страните по делото и е прието от съда като пълно и компетентно изготвено. При това положение, предявените искове се явяват основателни и доказани до размера на посочените от вещото лице суми, като за разликата над тях, до първоначално предявените - следва исковете да бъдат отхвърлени.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените от него деловодни разноски в размер на 550 лв. – заплатени като възнаграждение за един адвокат. Следва да бъде осъден ответникът да заплати по сметка на РС Левски направените деловодни разноски в размер на 120 лв. за заплатеното от бюджета на съда възнаграждение на вещото лице, както и да заплати д.т. върху размера на уважените искове, а  именно д.т. в размер на 144,10 лв.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА *********** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.Г.А. ***, ЕГН ********** сумата от 3376,43 лв., главница, представляваща общ сбор от неизплатени трудови възнаграждения и обезщетение по чл. 221 ал.1 от КТ за периода от м. ХІ.2015 г. до м.І.2017 г. вкл., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 28.06.2017 г. до окончателното им изплащане.

          ЗА РАЗЛИКАТА над присъдената сума от 3376,43 лв. до първоначално предявената от 3780 лв. ОТХЪРЛЯ предявения иск като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА *********** ДА ЗАПЛАТИ на Ф.Г.А. ***, ЕГН ********** сумата от 225,95 лв., представляваща лихва за забава върху неизплатените трудови възнаграждения и обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, за периода от дължимостта на всяка една от сумите до датата на предявяване на иска – 28.06.2017 г.

ЗА РАЗЛИКАТА над присъдената сума от 225,95 лв. до първоначално предявената от 261,28 лв. ОТХЪРЛЯ предявения иск като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА ************* ДА ЗАПЛАТИ на Ф.Г.А. ***, ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 550 лв.

ОСЪЖДА ************* ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 144,10 лв., както и деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 120 лв.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчването му на  страните.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: