РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _19.04._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _19.03._ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_868_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск  с правно основание по чл. 55 ал.1 пр.1 от ЗЗД /за връщане на суми получени без основание/.

          В  исковата молба се твърди, че между страните е сключен договор за аренда, по силата на който ответникът е предоставил на ищцовото дружество под аренда 11.887 дка земеделска земя. Твърди се, че по силата на сключения договор ищцовото дружество се е задължило да заплаща арендна вноска по 16 лв. за декар. Твърди се, че договореното арендно плащане до момента на подаване на исковата молба не е променено, но въпреки договореното, погрешно арендатора е заплатил повече от дължимите суми – общо в размер на 1251,44 лв., от които: сумата от 185 лв. за стопанската 2011/2012 г.; сумата от 271,71 лв. – за стопанската 2012/2013 г., сумата от 393,81 лв. за стопанската 2013/2014 г. и сумата от 393,81 лв. за стопанската 2014/2015 г.

          Твърди се, че ищцовото дружество е поканило ответника да му върне надплатените суми, които е получил без правно основание, но последния не е сторил това.

          Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да върне на ищеца сумата от 1251,44 лв. получена без правно основание – представляваща сбор от недължимо платени арендни вноски за периода от стопанската 2011/2012 г. до стопанската 2014/2015 г. включително, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от завеждане на делото до окончателното й изплащане.

          Претендират се и направените деловодни разноски.

          В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК е постъпил писмен отговор от ответника, с който се оспорва предявения иск като неоснователен. Твърди се, че получените суми не са платени погрешно, а са получени на годно правно основание, тъй като действително между страните има сключен договор за аренда и реалният размер на арендата е договарян устно за всяка стопанска година съобразно пазарната конюнктура, като арендатора е изплащал като арендна вноска реалната пазарна цена.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          За основателността на предявения иск следва да се установи наличието на облигационно отношение между ищеца и ответника, възникнало в резултат на осъществяването на фактическия състав на неоснователното обогатяване по чл. 55 ал.1 т.1 от ЗЗД:  1) получаване на нещо от ответника, съответно даване от ищеца – престиране на сумата от 1251.44 лв. от страна на ищеца в полза на ответника; 2)липса на основание – основанието не е съществувало към момента на даването/получаването. При доказване на посочените предпоставки изискуемостта на вземането възниква от момента на даването/получаването (в този смисъл Постановление № 1 от 28.V.1979 г. по гр. д. № 1/79г., на Пленум на ВС).

          Безспорно между страните е, /а това се установява и от представените по делото писмени доказателства/, че между същите е съществувало облигационно правоотношение - сключен договор за аренда на земеделска земя по силата на който ответникът е предоставил на ищцовото дружество под аренда 11.887 дка земеделски имоти, находящи се в землището на гр. Б. срещу арендно плащане от 16 лв. за декар.

          Следва да се установи дали ищецът е изплатил на ответника по-голяма сума от дължимата му по договор за аренда, като за плащането не следва да има основание. Безспорно между страните е обстоятелството, че ищецът е извършил арендно плащане в полза на ответника, което надвишава с 1251.44 лв. първоначално уговореното между страните в договора за аренда за периода от стопанската 2011/2012 г. до стопанската 2014/2015 г. включително. Видно от представените РКО и платежни нареждания за банков превод, както и от заключението на вещото лице е, че е налице постепенно увеличение  на заплащаните суми от ищцовото дружество като арендна вноска, като първоначално е платено в повече със сумата от 185.01 лв., за следващата стопанска година, увеличението е в размер на 278.81 лв., и за последните две стопански години увеличението е съответно с  по 393.81 лв. От заключението на вещото лице и от представените с отговора на исковата молба протоколи от Областна дирекция „Земеделие” П. се установява постепенно увеличение на средната стойност на рентните вноски за землищата от Област П. /включително и района на Община Б./, изчислена на база повече от половината договори вписани в Служба по вписванията и регистрирани в Общинските служиби по земеделие. От изложеното, може да се направи извода, че след възникването на облигационната връзка по силата на подписания договор, в нея са настъпили изменения в частта относно дължимата цена за ползването на имотите, които изменения са продиктувани най-вече от повишаването на пазарната поземлена рента. Както бе посочено по-горе видно от представените РКО и платежни нареждания за банков превод и от заключението на вещото лице е, че е налице постепенно увеличение  на заплащаните суми от ищцовото дружество като арендна вноска, като първоначално е платено в повече със сумата от 185,01 лв., за следващата стопанска година, увеличението е в размер на 278,81 лв., и за последните две стопански години увеличението е съответно с по 393,81 лв.   Дори да се приеме, че за едната от годините е допусната грешка и е надплатено, е малко вероятно тази грешка да е допусната още три пъти и в същото време увеличението да е съобразено с нарастването на годишните рентни плащания за района, установено от вещото лице.

Възможността за изменение на договора, продиктувано от трайна промяна в обстоятелствата, от които страните са се ръководили при уреждане на отношенията си, довело до очевидно несъответствие между поетите от тях задължения, е регламентирана в чл. 16 от ЗАЗ (Закона за арендата в земеделието). На основание чл. 16 от ЗАЗ, ако след сключване на договора за аренда обстоятелствата, от които страните са се ръководили при уреждане на отношенията си, се изменят трайно и това доведе до очевидно несъответствие между поетите от тях задължения, всяка от страните може да поиска изменение на договора. В случая с подписването на разходните документи от двете страни (безспорно по делото обстоятелство) същите са се съгласили с изплащането, съответно с получаването на по-висока по размер рента за ползването на процесните земеделски имоти. Действително, изменението в договора не е извършено във формата, която се изисква за сключването му, а именно – писмена форма с нотариална заверка на подписите (чл.3 ал.1 ЗАЗ), но в настоящия случай следва да се посочи, че процесният договор за аренда е търговска сделка, тъй като е сключена от търговец (*******) и е свързана с осъществяваната от търговското дружество дейност – чл. 286 ал.1 от Търговския закон (ТЗ). Следователно по отношение на процесния договор намира приложение чл. 293 ал.3 от ТЗ, а именно – страната (търговец) не може да се позовава на нищожността на търговска сделка, ако от поведението й може да се заключи, че не е оспорвала действителността на изявлението. По делото няма данни ******* да е оспорвало дължимостта на по-високия размер на изплатеното от него арендно плащане към момента на извършването му, а и значително време след този момент - до 18.08.2017 г. – малко преди завеждане на настоящото дело и почти две години след последното плащане за рента за 2014/2015 г. - извършено на 17.11.2015 г. От изложеното следва, че изменението в договора, предвиждащо по-висок размер на арендна вноска, не е нищожно и същото представлява основание за извършването на претендираното от ищеца арендно плащане и претенцията на ищеца е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.

          При този изход на делото и на основание чл. 78 ал.3 от ГПК ищецът следва да заплати на ответника направените по делото разноски – съгласно представения списък на разноските, а именно сумата от 620 лв.

          На основание изложеното, съдът

 

                                                  Р Е Ш И:

 

          ОТХВЪРЛЯ предявения от *****, ЕИК ***** със седалище и адрес на управление – *****, представлявано от управителя Г.Н.Н. против Е.П.Д., ЕГН **********,***, иск с правно основание чл. 55 ал.1 пр.1 от ЗЗД за връщане на  сумата от 1251,44 лв. - получена без правно основание, представляваща сбор от недължимо платени арендни вноски за периода от стопанската 2011/2012 г. до стопанската 2014/2015 г. включително, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от завеждане на делото до окончателното й изплащане, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          ОСЪЖДА *****, ЕИК ***** със седалище и адрес на управление – *****, представлявано от управителя Г.Н.Н. ДА ЗАПЛАТИ на Е.П.Д., ЕГН **********,*** направените деловодни разноски в размер на 620 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: