Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 04.12.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - гр.Левски в публично съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                             Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                           

при участието на секретаря Илияна Петрова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр.дело №758 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

        

Производството е по реда на чл.330 от ГПК, вр. чл. 50 от СК.

В Районен съд-Левски е постъпила молба с правно основание чл.50 от СК от П.М.С. и С.С.С. за развод по взаимно съгласие. Молителите излагат твърдения, че от известно време са убедени, че брачната им връзка е отрицание на понятието за брачен съюз, опразнена напълно, окончателно и безвъзвратно от дължимото според закона и морала вътрешно съдържание.  Сочи се, че същите са във фактическа раздяла от осем месеца и не поддържат контакт помежду си. С молбата заявяват своята взаимна, категорична и непоколебима воля, след обстойно и взаимно обмисляне на всички неблагоприятни последици от развода, да се разведат по взаимно съгласие. Молят съда да ги призове в съдебно заседание, където всеки един от тях да изрази своето лично, непоколебимо и сериозно желание за прекратяване на брака, да допусне развод по взаимно съгласие, както и да одобри приложеното към молбата споразумение по чл.51 от СК, с което са уредили всички въпроси и последици от развода. 

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

         Установява се от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак, че страните са сключили такъв на 21.12.1997г. в гр.Л., обл.П.

Видно от изисканите от съда справки от НБД”Население”, от брака си молителите имат син, който към момента на подаване на молбата е пълнолетен.

         В проведеното по делото съдебно заседание страните се явяват, като всеки един от тях потвърждава лично пред съда сериозното си и непоколебимо намерение да се разведе, както и че с представеното пред съда споразумение са уредили всички отношение между тях след развода.

         Предвид горното, съдът намира за установено по делото, че сключеният между страните брак е дълбоко и непоправимо разстроен и не може да бъде заздравен. От изложеното от страните в депозираните от тях молба до съда и споразумение, както и лично заявеното от същите в проведеното съдебно заседание, се установява, че страните са сериозни, непоколебими и категорични относно желанието си за развод, както и че са обмислили всички последици от него.

         Представеното от страните споразумение по чл.51 от СК десезира съда от произнасяне по въпроса за брачната вина. Същото урежда пълно и всестранно всички отношения между тях, не противоречи на закона и морала.

Поради изложеното, подадената молба по чл.50, ал.1 от СК следва да бъде уважена, а споразумението да бъде одобрено.

         Предвид постигнатото споразумение между страните, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат оставени така, както са направени.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени молителите да заплатят окончателна държавна такса за развод в размер по 20,00 лв.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на 21.12.1997г. в гр.Л., обл.П., граждански брак между П.М.С., ЕГН:**********,***, и С.С.С., ЕГН:**********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

         УТВЪРЖДАВА постигнатото между П.М.С. и С.С.С. споразумение, съгласно което:

Молителите П.М.С. и С.С.С. се съгласяват бракът им да бъде прекратен, поради сериозното и непоколебимо взаимно съгласие, без съдът да се произнася по въпроса за брачната вина – чл. 50 от СК.

          І. Относно упражняването на родителските права, грижи и издръжка на роденото от брака дете се уреждат както следва:

         1. Роденото от брака дете – С.С. С., ЕГН: ********** е навършило пълнолетие.

         ІІ. Относно имуществените отношения между съпрузите:

1. Семейното жилище, находящо се в гр.Л., обл.П., ул.”***” №*, бл.”***” ет.*, ап.*, ще се ползва от С.С.С., ЕГН: **********.

2. Придобитите по време на брака от съпрузите недвижими и движими вещи, които представляват СИО ще бъдат уредени от съпрузите в друго производство. Страните не желаят да се прави делба в настоящия брачен процес.

3. Страните декларират, че нямат участия в граждански, търговски дружества и кооперации, нямат регистрирани фирми като ЕТ, нямат спестовни влогове от средства придобити по време на брака им.

4. Страните декларират, че при сключване на настоящето споразумение не притежават внесени парични влогове, или да притежават компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа – които да са придобити по време на брака им и да са предмет на семейна имуществена общност и за в бъдеще няма да имат претенции помежду си.

5. След развода съпругата ще възвърне предбрачната си фамилия – ***.

         6. След развода страните няма да си дължат взаимни издръжки.

         7. Разноските по делото по отношение на държавните такси страните си поделят по равно, а по отношение на другите разноски по делото включително за адвокатско възнаграждение се поемат от страните, така както са направени.

         С настоящето споразумение страните заявяват, че са водени от своето сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод, по този начин уреждат всички въпроси, които закона изисква, като последица от развода.

ОСЪЖДА П.М.С., ЕГН:**********, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв.

ОСЪЖДА С.С.С., ЕГН:**********, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: