О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Левски, 01.10.2018г.

 

         РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛЕВСКИ, III състав, в закрито заседание на първи октомври през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

         като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №658 по описа на съда за 2018г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по подадена пред Административен съд - Плевен „жалба” от Б. Н. С., понастоящем в Затвора – гр.***, в която са изложени твърдения за осъществена спрямо него дискриминация от страна на служители в психиатрията на Затвора – гр.***. Отправено е искане да бъдат взети мерки за преустановяване на нарушението.

Настоящото дело пред РС-Левски е образувано след изпращането му по подсъдност от Административен съд – Плевен. С Определение №1216 от 25.09.2018г., АС-Плевен е квалифицирал предявената от Б. Н.С. искова претенция като такава по чл.71, ал.1, т.1 и 2 от Закона за защита от дискриминацията, като е приел, че съгласно посочената разпоредба, компетентен да се произнесе е Районен съд – Левски, доколкото се иска само установяване на извършените нарушения и осъждане на ответника да преустанови същите и да се въздържа за в бъдеще от по-нататъшни нарушения, но не и искане по чл.74, ал.2 от ЗЗД за присъждане на обезщетение.

Съдът намира, че са налице предпоставките на чл.122 от ГПК за прекратяване на производството по настоящото дело и повдигане на спор за подсъдност.

Настоящият съдебен състав намира, че така предявените искове по чл.71, ал.1, т.1 и 2 от Закона за защита на дискриминацията не са подсъдни на районния съд, а следва да бъдат разгледани от компетентния административен съд. При преценката относно компетентността си да разгледа исковете, съдът взе предвид обстоятелството, че със същите се иска установяването на нарушение, свързано с равенството в третирането, осъществено от орган, осъществяващ публичноправни функции, а именно незаконосъобразни действия от орган по изпълнение на наказанията.

Налице е противоречива съдебна практика, както на ВКС, така и на смесени петчленни състави на ВКС и ВАС относно това на кой съд – районен или административен, са подсъдни делата, образувани по искове с правна квалификация по чл.74, ал.1, т.1 и 2 от Закона за защита от дискриминация, във връзка с която е образувано Тълкувателно дело №1/2016г. по описа на ВКС за постановяване на съвместно тълкувателно постановление на ОСГК на ВКС и Първа и Втора колегии на ВАС, по което все още не е постановено решение.

Настоящият съдебен състав намира за правилно становището, съгласно което разграничителен критерий относно това от кой съд следва са бъдат разгледани исковете, е от чии действия се твърди да причинено дискриминационното третиране. Съобразно това тълкуване на закона, районният съд е компетентен да разгледа исковете, в случаите, когато този субект е равнопоставен на ищеца, а на административния съд искове с тази правна квалификация са подсъдни, когато дискриминацията е осъществена при или по повод административна дейност, какъвто е процесния случай. Настоящият съдебен състав намира, че при тълкуване на разпоредбите на ЗЗК и дадените разрешение с предходно постановеното Тълкувателно постановление №2/2014г., следва изводът, че разпоредбата на чл.74, ал.2 от ЗЗК е специална спрямо общата разпоредба на чл.71, ал.1 от ЗЗК, като подсъдни на административните съдилища съобразно посочения разграничителен критерии са не само исковете по чл.71, ал.1, т.3, вр, чл.74, ал.2 от ЗЗД, но и тези по чл.71, ал.1, т.1 и 2, без значение дали същите са съединени с иск по т.3 или не.

 Предвид на изложеното и с оглед на обстоятелството, че подсъдността на исковете пред РС-Левски е предпоставка за допустимостта на производството, както и предвид наличието на повдигнат тълкувателен въпрос, съдът намира, че следва да повдигне спор за подсъдност между Районен съд – Левски и Административен съд – Плевен, при което подсъдността на настоящия спор ще бъде стабилизирана със санкцията на по-горна инстанция – смесен състав на ВКС и ВАС.

         Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

        

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело №658/2018 г. по описа на Районен съд -  гр.Левски.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Районен съд - гр.Левски и Административен съд - гр.Плевен.

ИЗПРАЩА гр.дело №658/2018 г. по описа на Районен съд - гр.Левски чрез ВКС на смесен състав на ВКС и ВАС произнасяне по повдигнатия спор за подсъдност.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на страните.

                                     

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: ................................