О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   

гр. Левски, 25.09.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛЕВСКИ, в закрито заседание на двадесет и пети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                                      

като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №619 по описа за 2019г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба от Д.П.П. *** против Прокуратура на Република България, гр.София, с която е предявен иск с правно основание чл.4, вр. чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ.

С петитума е отправено искане ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца сума в размер на 100 000 лв., представляваща обезщетение за причинени му неимуществени вреди.

Районен съд – Левски, след извършена служебна проверка по реда на чл.118 от ГПК, намира, че делото не му е подсъдно.

Съгласно разпоредбата на чл.104, т.4 от ГПК искове по граждански дела с цена на иска над 25 000 лв. са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. С оглед материалния интерес на делото в процесния случай – 100 000 лв., предявеният иск се явява подсъден на Окръжен съд – Плевен. За родовата подсъдност на делото съдът следи служебно – арг. чл.119, ал.1 ГПК. 

          Предвид на изложеното, производството пред Районен съд – Левски следа да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по компетентност на Плевенски окръжен съд.  

Водим от горното, на основание чл.118, ал.2 ГПК съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№619/2019г. по описа на Районен съд – Левски.

          ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Плевенски окръжен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Плевенски окръжен съд в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: