О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _двадесет и втори ноември_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

        

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_683_ по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от Б.Г.Б., ЕГН**********, с адрес: ***, чрез адв. Ралица Рачева от ПлАК, срещу Главна дирекция „Гранична полиция” МВР, с правно основание чл. 179, ал.1, вр. чл. 178, ал.1, т.3 от ЗМВР и чл. 86, вр. чл. 84 от ЗЗД.

Предявен е иск да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца сумата от 1744.98 лв., представляваща възнаграждение за извънреден труд за периода 01.10.2016г. до 30.09.2019г., получен в резултат на преизчисляване на положения нощен труд с коефициент 1.143, съгласно възникнало между страните служебно правоотношение, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба, до окончателното изплащане на вземането, както и обезщетение за забава върху главницата за периода от падежа на всяко месечно плащане до датата на подаване на исковата молба,  в размер на 200 лв., както и за присъждане на разноските по делото.

На 21.11.2019г. ищецът Б.Г.Б., чрез пълномощника си адв. Ралица Рачева е депозирал молба, с която е оттеглил предявения иск по гр.д. 683/2019г. по описа на РС – Левски.

Съдът намира следното:

Молбата, с която ищецът е заявил, че оттегля иска си, е депозирана в съда преди първото съдебно заседание по делото. Същата изхожда от легитимирано лице – ищецът по делото, който разполага с възможността по всяко време да заяви, че оттегля иска си.  Молбата е подадена чрез надлежно упълномощен процесуален представител, изрично упълномощен с правото да оттегля исковете.

Предвид обстоятелството, че молбата е депозирана преди първото съдебно заседание, препис от същата не следва да се връчва на ответника, като не е необходимо и неговото съгласие за оттегляне на иска и прекратяване на делото.

Поради изложеното съдът намира, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 232 от ГПК за прекратяване на производството по делото поради оттегляне на иска от страна на ищеца преди първото заседание по делото, поради което производството по делото следва да бъде прекратено.

Доколкото препис от исковата молба вече е връчен на ответника, следва да му се връчи и определението за прекратяване на делото.

 

Водим от гореизложеното, съдът:

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№683/2019г. по описа на Районен съд - Левски, ІV състав, на основание чл. 232 от ГПК поради оттегляне на исковата молба, подадена от Б.Г.Б., ЕГН**********, с адрес: ***, чрез адв. Ралица Рачева от ПлАК, срещу Главна дирекция „Гранична полиция” МВР, с правно основание чл. 179, ал.1, вр. чл. 178, ал.1, т.3 от ЗМВР и чл. 86, вр. чл. 84 от ЗЗД., за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата от 1744.98 лв., представляваща възнаграждение за извънреден труд за периода 01.10.2016г. до 30.09.2019г., получен в резултат на преизчисляване на положения нощен труд с коефициент 1.143, съгласно възникнало между страните служебно правоотношение, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба, до окончателното изплащане на вземането, както и обезщетение за забава върху главницата за периода от падежа на всяко месечно плащане до датата на подаване на исковата молба,  в размер на 200 лв., както и за присъждане на разноските, преди първото заседание по делото.

 

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се връчи на страните.

 

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: