О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд - Левски, ІV състав, в закрито заседание на  _дванадесети декември  две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                            

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_758  по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от Т.М.В., ЕГН**********, с адрес: ***. Константинов №33, чрез адвокат Ралица Рачева, срещу Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР – София, ул. Пиротска №171А, с посочено правно основание чл. 179, ал.1, във вр. чл. 178, ал.1, т.3 от ЗМВР, чл. 86, вр. чл. 84 от ЗЗД.

Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответника, който е депозирал писмен отговор на исковата молба.

В постъпилия писмен отговор, на основание чл. 119, ал.4 от ГПК ответникът прави възражение за местна подсъдност на спора пред РС – Левски, като обосновава същото с мотив, че седалището на ответника е в гр. София, и както сочел ищецът в исковата молба, същият изпълнявал служебните си задължения в гр. Свищов, поради което законово основание РС – Левски да е местно компетентен съд по това дело нямало.

Ответникът моли съда да прекрати делото пред Районен съд – Левски и да го изпрати на Районен съд – Свищов, както алтернативно сочел и ищецът в исковата молба.

          Направеното възражение за неподсъдност на делото на РС – Левски е заявено своевременно – в срока по чл. 119, ал.4 от ГПК. Същото е основателно.

          Тъй като предявеният от ищеца иск касае трудов спор, подсъдността на делото се определя по избор от специалното правило, установено в чл. 114 от ГПК. Съгласно цитираната разпоредба работникът има право да избере местна подсъдност на делото по предявените искове по място, където той обичайно е полагал своя труд.

          В исковата молба ищецът е посочил, че служебните си задължения – „мястото, където обичайно полага своя труд” ищецът е гр. Свищов, като при наличие на възражение за подсъдността на спора, искът да се счита предявен пред РС - Свищов.

          При така описаните факти от ищеца в исковата молба и с оглед отговора на ответника, следва да се приеме, че работното място, на което ищецът е полагал труда си, не попада в съдебния район на настоящия Районен съд – Левски, поради което възражението на ответника за неподсъдност на делото на настоящия съд, се явява основателно.

          Предвид това и с оглед възражението на ответника по чл. 119, ал.4 от ГПК настоящият съд не е местно компетентен да разглежда делото, поради което производството по него следва да бъде прекратено. Делото следва да се изпрати за разглеждане на РС – Свищов, който е местно компетентен.

           

Водим от горното, съдът

         

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №758/2019 г. по описа РС - Левски.

ИЗПРАЩА гр.д.№758/2019 г. по подсъдност на Районен съд – Свищов.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ОС – Плевен с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: