РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _04.01._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в закрито съдебно заседание на _четвърти янууари_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_20094410100057_ по описа  за _2009_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Решението е по реда на чл. 247 ал.1 от ГПК.

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба от  Г.А., с която моли да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка, в частта за разноските, по отношение на които е прието в мотивите на съда, че следва да се присъдят, но липсва диспозитив в този смисъл.

          Копие от молбата е изпратена на другата страна, която в дадения от съда срок е представила отговор  и е изразила становище, че молбата не е основателна, тъй като е налице влязло в сила съдебно решение, което не може вече да се поправя. Счита, че е налице непълно решение, което се допълва по друг ред в едномесечен срок от постановяването му, който е изтекъл и моли съда да остави молбата без уважение.

          Съдът, като прецени изложеното в молбата, отговора на същата и след проверка на постановеното съдебно решение, констатира че в мотивите на решението /л. 57 от делото, непосредствено преди диспозитива/ е изразил формираната си воля касаеща разноските и държавната такса по делото.  Липсва обаче осъдителен диспозитив съобразно мотивите на решението. Като е налице несъответствие на мотивите и диспозитива на решението по отношение на дължимите разноски и държавна такса, съдът счита, че е допусната очевидна фактическа грешка, състояща се в противоречие между мотивите и диспозитива, която следва да бъде поправена на основание чл. 247 от ГПК. В този смисъл е правната доктрина и трайната съдебна практика. Допълване на решението би било налице, ако както в мотивите, така и в диспозитива на решението липсва произнасяне по някое от направените искания. Когато съдът е пропуснал да изрази в диспозитива на решението формираната в мотивите на същото своя воля, то липсата на този диспозитив може да бъде отстранено по реда на поправка на очевидна фактическа грешка.

          По изложените съображения, съдът

                                                Р Е Ш И:

          ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в решението РС гр. Левски с № 115 от 22.05.2009 г., постановено по гр.д. 20094410100057, като ДОПЪЛВА ДИСПОЗИТИВА на това решение, както следва:

          ОСЪЖДА И.Г. ***, ЕГН ********** и Б.Г. ***, ЕГН ********** да ЗАПЛАТЯТ на Г.А. ***, ЕГН ********** и Н.А. ***, ЕГН ********** направените от тях деловодни разноски в размер на 300 лв.

          ОСЪЖДА И.Г. ***, ЕГН ********** и Б.Г. ***, ЕГН ********** да ЗАПЛАТЯТ държавна такса в размер на 118,96 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: