РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.02._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести януари_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_842_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищцовото дружество твърди, че е предоставило  на ответника по договор за кредит за покупка на стоки сумата от 1595 лв. Твърди се, че стоката е предадена на ответника, за което е издаден протокол за продажба от 20.09.2008 г. и за ответника е възникнало задължението за погасяване на заема на 24 броя месечни вноски, всяка от които по 84,93 лв. Твърди се, че ответницата е преустановила плащането на вноските по кредита на 30.09.2009 г., като до този момент е погасила 11 вноски и са останали дължими 13 вноски по кредита.

Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на З.В. в размер на 1104,18 лв., сума представляваща главница с включена надбавка по чл. 2 от договора, сумата от 88,71 лв. – представляваща обезщетение за забана на основание чл. 19 от Закона за потребителския кредит за периода от 30.10.2009 г. до датата на подаване на заявлението, законната лихва върху дължимите суми от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното им изплащане. Претендират се и направените деловодни разноски, както по настоящото дело, така и по ч.гр.д. 663/2010 г. на РС Левски.

          Ответницата не е представила отговор на исковата молба и не е изразила становище по предявения иск. Същата се е явила в съдебно заседание и е заявила, че поради липса на парични средства няма възможност да върне дължимите суми.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеният по делото договор за потребителски кредит сключен между страните е, че на ответницата е предоставен такъв за закупуване на стоки или услуги с обща цена на стоките 1595 лв. От договора се установява, че сумата следва да се погаси на 24 вноски и месечната погасителна вноска е 84,93 лв.

          Ответницата не е представила доказателства да е заплатила дължимите суми по договора и заявява в съдебно заседание, че не е сторила това, поради липса на парични средства.

          Предвид изложеното, следва да бъде прието за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответника така както е посочено в исковата молба, както и да бъдат присъдени направените деловодни разноски. Обстоятелството, че длъжника не разполага с парични средства не отменя задължението му по договора.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на „Б.”ЕАД ***, представлявано от Л.П., с ЕИК *, и З.В. ***, ЕГН ********** ВЗЕМАНЕТО на  „Б.”ЕАД *** по отношение на З.В., която дължи сумата от 1104,18 лв.- главница представляваща неизплатени месечни вноски по договор за покупка на стоки или услуги с №  CRED-06099437, сумата от 88,71 лв. – лихва  с включена надбавка по чл. 2 от договора, ведно със законната лихва върху главницата, считано от момента на подаване на заявлението – 30.09.2010 г. до окончателното изплащане на сумата и сумата от 250 лв. деловодни разноски по настоящото дело и по ч.гр.д. 663/2010 г. по описа на РС Левски.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: