РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.02._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _девети февруари_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_899_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищцовото дружество твърди, че е доставило на ответното дружество хранителни стоки на обща стойност 3402,48 лв., че за доставките са били съставени, подписани и приети от ответното дружество  4 броя данъчни фактури – подробно описани. Твърди се, че до настоящия момент ответното дружество не е заплатило дължимата сума, че е предявил по реда на чл. 410 от ГПК заявление за издаване на заповед за изпълнение, но ответното дружество е възразило, поради което предявява настоящата искова молба.

          Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответника. Претендира и направените деловодни разноски..

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба и не е изразил становище по предявения иск.

          Претендира и направените деловодни разноски .

          Ответникът изразява становище в представения отговор на исковата молба, че от представените фактури не може да се установи наличието на твърдените договорни отношения и не може да се направи необходимия извод какви са поетите между страните задължения. Твърди, че положеният от него подпис върху фактурите не е доказателства, че те са приети от него и заприходени в счетоводството му. Твърди, че липсват доказателства свързани с изпълнение на твърдения договор от страна на ищеца. Оспорил е представените от ищеца фактури.

          По отношение искът за присъждане обезщетение за забава по чл. 86 от ЗЗД моли съда да отхвърли същия като неоснователен, тъй като  се дължи  законната лихва, а не лихва за забава. По отношение на лихвата за забава твърди, че същата се дължи след писмена покана от кредитора до длъжника и тъй като няма такава, то не би могло да се претендира обезщетение за забава.

          Моли съда да постанови решение, с което да отхвърли исковите претенции като неоснователни и недоказани.       Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че ищцовото дружество за посочения в исковата моллба период действително е доставило посочените в исковата молба вещи.

В тежест на ответника е да докаже извършените плащания, но по делото няма каквото и да било доказателства за това.

Предвид изложеното, съдът приема за установено вземането на ищеца за посочените от него в исковата молба суми и вещи.

По делото е направено искане за присъждане на направените деловодни разноски. С оглед изхода на делото следва същите да бъдат присъдени на ищеца.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на ЕТ „Н.” със седалище и адрес на управление: ***, представляван от А.А. и „К.” ЕООД със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Ц.Ц. - управител ВЗЕМАНЕТО на ЕТ „Н.” със сочени по-горе данни по отношение на „К.” ЕООД – със сочени по-горе данни, което му дължи сумата 3402,48 лв. представляваща неплатена цена на продадената стока по договори за продажби, включваща следните суми по данъчни фактури:№ 29650/26.02.2010 г., № 31065/31.03.2010 г., № 32346/30.04.2010 г. и № 33627/31.05.2010 г., ведно със законната лихва върху главницата от 3402,48 лв., считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК  - 05.10.2010 г. до окончателното й издължаване, както и направените разноски от ищеца са общо в размер на 718,40 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: