Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _18.03._  2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _шестнадесети март _ две хиляди и единадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_53_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен и иск с правно основание чл. 422 от ГПК.

          В исковата си молба ищцовото дружество твърди, че е предоставило  на ответника по договор за кредит за покупка на стоки сумата от 819,85 лв. Твърди се, че стоката е предадена на ответника, за което е издаден протокол за продажба и за ответника е възникнало задължението за погасяване на заема на 24 броя месечни вноски, всяка от които по 47,01 лв. Твърди се, че ответницата е преустановила плащането на вноските по кредита на 14.04.2008 г., като до този момент е погасила 7 вноски и са останали дължими 17 вноски по кредита. Твърди се, че е подадено заявление за издаване на Заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК и ответницата е подала възражение срещу издадената заповед за изпълнение.

Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответницата. Претендират се и направените деловодни разноски, както по настоящото дело, така и по ч.гр.д. 663/2010 г. на РС Левски.

          Ответницата не е представила отговор на исковата молба и не е изразила становище по предявения иск, не се явява в съдебно заседание и не е направено искане за гледане на делото в нейно отсъствие.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответника своевременно е получил своите съобщение и призовка, указани са последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. Предвид представените към исковата молба писмени доказателства, съдът счита, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъдена ответницата да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на 125 лв., от които 100 лв. за възнаграждение на адвокат и 25 лв. внесени като д.т.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на БНП Париба Пърсънъл Файненс ЕАД *** по отношение на M.A. ***, ЕГН **********, която дължи сумата от 799,21 лв.- главница представляваща неизплатени месечни вноски по договор за покупка на стоки или услуги с №  *, сумата от 119,27 лв. – лихва,  с включена надбавка по чл. 2 от договора, ведно със законната лихва върху главницата, считано от момента на подаване на заявлението – 10.11.2010 г. до окончателното изплащане на сумата.

          ОСЪЖДА M.A. със сочена по-горе самоличност да заплати на БНП Париба Пърсънъл Файненс ЕАД със сочени по-горе данни направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 125 лв.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: