РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

     05.01.2011г.                                             

 

 

          Левченски районен съд в разпоредително заседание на  _пети януари_ две хиляди и единадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Манолова ч.гр.д. №_12_ по описа на съда за _2011 г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          В районен съд гр. Левски е постъпило заявление  за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК от „O.” АД *** ГПК против „M.” ЕООД, със седалище и адрес на управление: *** представлявано от Н.М. и против Н.М. ***.

          Заявителят е посочил, че със запис на заповед от 26.09.2007г. издателят се е задължил неотменимо и безусловно да плати на предявяване сумата от 31 793 лв., като моли съда да присъди и направените деловодни разноски в размер на 640.86 лв. д.т, 123.60 лева нотариални такси по предявяване на записа на заповед и адвокатско възнаграждение в размер на 921.52 лв., както и законната лихва върху главницата в размер на 31 793 лв., считано от датата на подаване на заявлението – 04.01.2011г. до пълното изплащане на дълга. 

          Съдът счита, че заявлението следва да бъде изцяло отхвърлено.

          Съгласно разпоредбата на чл. 410 ал.1, т.1 от ГПК, заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение  за вземания за парични суми или заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд. Съгласно разпоредбата на чл. 104, т.4 от ГПК, исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв. са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция.

В конкретния случай не сме изправени пред хипотезите на чл. 210 от КТ, чл. 7 от ЗАдв., чл.203 от ЗВоди, Закона за енергетиката, които уреждат издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал.1 от ГПК независимо от размера на вземанията.  

На основание изложеното, тъй като районният съд не е компетентен да се произнесе по заявлението, с което е сезиран, следва да се отхвърли изцяло.

Предвид на изложеното, съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОТХВЪРЛЯ изцяло на основание чл. 410, ал.1, т.1 от ГПК заявлението от „O.” АД ***, ЕИК *, представлявано от С.В. и Р.Т., за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по реда на чл.410 от ГПК ПРОТИВ „М.” ЕООД, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Н.М. и против Н.М., ЕГН ********** ***.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на заявителя.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: