РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.11._  2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на  единадесети октомври_ две хиляди и единадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр.дело №_184_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба. Производството е във втора фаза след допускане на делбата.

С решение № 75 от 09.06.2011 г. РС Левски е допуснал да бъде извършена съдебна делба между: A.M. с ЕГН ********** *** и A.A. с ЕГН ********** *** върху следния недвижим имот, който съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, представлява поземлен имот, находящ се в ***, с площ от 892 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване: ниско застрояване до 10 м., който имот е с идентификатор № *, с номер по предходен план № *, заедно с построените в имота: еднофамилна двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв.м., с идентификатор № *, еднофамилна едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 26 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, двуетажна, със застроена площ от 31 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, едноетажна, със застроена площ от 14 кв.м. с идентификатор № * и еднофамилна едноетажна жилищна сграда, със застроена площ от 5 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица: *.

От допуснатия до делба имот, съдът е постановил да се образуват два равни дяла – по един за всеки от съделителите.

          Ответникът в първото по делото съдебно заседание след допускане на делбата е представил писмена молба, с която е направил искане за сметки.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

По делото е изслушана съдебно техническа експертиза, от заключението на която се установява, че процесният недвижим имот е неподеляем на повече самостоятелни имота. Пазарната цена на имота е общо в размер на 39100 лв., а дяловете на страните са съответно на стойност по 19 550 лв.

Съдебно-техническата експертиза е компетентно изготвена, заключението на вещото лице не  е оспорено от страните по делото, поради което е и прието от съда.

          Според заключението на вещото лице имотът е неподеляем на повече самостоятелни имота, и от не могат да се обособят повече самостоятелни жилища.  

          Съгласно разпоредбата на чл. 349 ал.2 от ГПК ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в негов дял, като дяловете на останалите съделители се уравняват с друг имот или с пари.

          В настоящия случай нито ищцата, нито ответника са направили искане за възлагане на имота и не са представили декларации, че не притежават друго жилище, нито пък са представени каквито и да било доказателства, че някой от тях е живял в жилището към момента на откриване на наследството.

Предвид изложеното и с оглед разпоредбата на чл. 348 от ГПК съгласно която, съдът постановява неподеляемият имот да бъде изнесен на публична продан и с оглед на събраните по делото доказателства, следва недвижимия имот, предмет на делото да бъде изнесен на публична продан.

По направеното искане за сметки от ответника:

В съдебно заседание са разпитани множество свидетели от показанията на които не се установява именно ответника да е строил къщата, както и да е извършил другите подобрения. Напротив установява се, че общия наследодател на страните е бил бригадир строител на около 50 години, който е построил къщата и другите постройки. От показанията на свидетелите се установява, че неговите синове са му помагали и не са представени каквито и да било доказателства ответника да е заплащал със собствени средства извършените разходи за материали и труд. Видно от показанията на свидетеля П.А., който е в еднакви родствени връзки с двамата съделители е, че неговият баща и наследодателя на страните /които са братя/ преди строежа на къщите си, които са братски, са получили парично обезщетение за одържавен недвижим имот.  Относно насажденията в имота свидетелите заявяват, че не знаят „кой ги е бол”. Относно ремонта на покрива на къщата също не се събраха категорични доказателства дали е правен ремонт и ако е правен такъв кога и от кого.

Предвид изложеното, съдът приема, че направеното искане по сметки е неоснователно и недоказано и като такова следва да бъде отхвърлено.

При този изход на делото следва страните да бъдат осъдени да заплатят държавна такса в размер на 4 % върху стойността на дяловете им, а именно д.т. в размер на 782 лв.

          Предвид изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН  следния недвижим имот, който съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, представлява поземлен имот, находящ се в ***, с площ от 892 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване: ниско застрояване до 10 м., който имот е с идентификатор № *, с номер по предходен план № 297, заедно с построените в имота: еднофамилна двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв.м., с идентификатор № *, еднофамилна едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 26 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, двуетажна, със застроена площ от 31 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, едноетажна, със застроена площ от 14 кв.м. с идентификатор № * и еднофамилна едноетажна жилищна сграда, със застроена площ от 5 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица: *.

          ОТ СЪБРАНИТЕ при продажбата суми  да се образуват два равни дяла – по един за всеки от съделителите. 

ОТХВЪРЛЯ направеното от  A.A. искане по сметки като неоснователно и недоказано.

          ОСЪЖДА A.M. ***, ЕГН **********, да заплати д.т. в размер на 782 лв.

          ОСЪЖДА A.A. ***, ЕГН ********** да заплати д.т. в размер на 782 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: