РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _03.12._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести ноември_ 2012 г. в състав:

 

                      Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­_393_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл.26, ал.2 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищцата и ответницата М.Б. са съсобственици на два недвижими имота, представляващи земеделска земя, първият от които нива в местността „П.” с площ от 4,117 дка, четвърта категория, съставляваща имот № * и вторият от тях представляващ нива в местността „Г.” с площ от 5,101 дка, трета категория, съставляваща имот № * и двата имота, находящи се в землището на ***.

Твърди се, че с решение № 235/04.12.2009 г. по гр.д. №455/2009 г. на РС-Левски, влязло в законна сила на 29.12.2009г., се установява твърдяната по-горе съсобственост.

Твърди се, че преди влизане в сила на решението, посочено по-горе, М.Б. е прехвърлила собствеността на процесните имоти на ответниците С.Д., по време на брака му с ответницата С.Д.. 

          Тъй като ответницата М.Б. е собственик на ½ идеална част от имотите, а е прехвърлила целите, се счита, че сделката е незаконосъобразна и следва да бъде прогласена нейната нищожност, като същата следва да бъде обявена за недействителна спрямо ищцата.

          Моли се съда да постанови решение, с което да прогласи недействителността на извършените сделки, обективирани в н.а. № *.

Ответницата М.Б. в срока за отговор не е представила такъв, не е представила доказателства и не е направила доказателствени искания.

Ответниците С.Д. и С.Д., чрез процесуалния си представител адвокат Г., са представили отговор на исковата молба и са изразили становище, че предявеният иск е изцяло неоснователен и молят съда да постанови решение, с което да го отхвърли. Направили са доказателствени искания. Изразено е становище за недопустимост в производство по делба да се предявява иск по чл.37 от ЗН, както и за неприложимост разпоредбата на чл.76 от ЗН. Направени са доказателствени искания, по които съдът се е произнесъл с определение № 1051/11.10.2012 г.

          В съдебно заседание на 26.11.2012 г. процесуалният представител на ответниците е направил признание на предявения иск.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото решение на РС Левски по гр.д.  455/2009 г. е, че със същото на основание чл. 30 от ЗН е намалено завещателното разпореждане на С.П. ***, починал на * г., с което е завещал цялото свое движимо и недвижимо имущество на М.Б. до размер на ½ от имуществото и е възстановена запазената част на С.К. до размер на ½ идеална част от наследственото имущество.

          От представения договор за доброволна делба на земеделски земи се установява, че наследодателя на С.К. е бил собственик на процесните земеделски земи, които видно от представените  копия от два броя нотариални актове през 2009 г. първата ответница е продала на втория ответник, по време на брака му с последната ответница.

          Предвид представените писмени доказателства и направеното признание на иска от ответниците, съдът приема, че първата ответница е продала по-голяма част от притежаваната от нея  земеделската земя, поради което следва да бъде прието за установено по отношение на страните, че сделките, обективирани в оспорените нотариални актове са недействителни за разликата над притежаваната от Б. ½ идеална част върху посочените в тях земеделски имоти. Следва да бъдат отменени оспорените нотариални актове в тази им част.

          При този изход на делото следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищцата направените деловодни разноски общо в размер на 450 лв., заплатени като възнаграждение за един адвокат.  

Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОБЯВЯВА за недействителни по отношение на С.К., ЕГН **********,***, М.Б., ЕГН **********,***, С.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и С.Д., ЕГН **********,***, сделките, предмет на нотариален акт № * и нотариален акт № *, ***, с които М.Б. е продала на С.Д. по време на брака му със С.Д., над притежаваните от нея ½ идеални части от следните недвижими имоти, представляващи земеделска земя, първият от които нива в местността „П.” с площ от 4,117 дка, четвърта категория, съставляваща имот № * и вторият от тях представляващ нива в местността „Г.” с площ от 5,101 дка, трета категория, съставляваща имот № * и двата имота, находящи се в землището на ***.

          ОТМЕНЯ нотариален акт № * и нотариален акт № *, *** в частта, в която М.Б. е продала на С.Д. над притежаваните от нея ½ идеална част от описаните в тези актове имоти.

ОСЪЖДА М.Б., ЕГН **********,***, С.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и С.Д., ЕГН **********,***, да заплатят на С.К., ЕГН **********,***, направените деловодни разноски в размер на 450 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: