Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.02._  2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и осми януари_ две хиляди и тринадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_619_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 79 от ЗЗД – за неизпълнение на договорно задължение за заплащане на доставените стоки и с правно основание чл. 86 от ЗЗД за присъждане на обезщетение за забавено плащане до датата на подаване на исковата молба.

          В исковата молба се твърди, че ищцовото дружество е доставило на ответното дружество стоки на обща стойност 9466,80 лв., за което е издадена фактура № 0000001993 от 16.07.2010 г. Твърди се, че до момента на подаване на исковата молба ответника не е предприел действия за заплащане на дължимата сума, въпреки отправените писмени и устни покани за плащане.

Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответното дружество да заплати на ищцовото сумата от 9466,80 лв., представляваща стойност на получени доставки по фактура  №0000001993 от 16.07.2010 г., лихва в размер на 2 184,97 лв. върху главницата от датата на падежа до датата на подаване на исковата молба. Претендират се и направените деловодни разноски.

          Ответникът е получил изпратеното му съобщение, ведно с приложените към него копие от исковата молба и от доказателствата. Същият не е представил в дадения срок отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания. Не се явява негов представител в съдебно заседание и не е направил искане за гледане на делото в негово отсъствие.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответникът своевременно е получил своите съобщение и призовка, указани са му последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. Предвид представените към исковата молба писмени доказателства, съдът счита, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените деловодни разноски.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА „ВРАЦА ИНВЕСТ ГРУП” ООД със седалище и адрес на управление: гр. Враца, Западна индустриална зона, представлявано от В.А., с ЕИК 106588682 да заплати на „МАЙКРОМЕТ” ООД със седалище и адрес на управление гр. Белене ул. „Добруджа” № 6, представлявано от управителя Т.Л., с ЕИК 114141282 сумата от 9466,80 лв. - главница, представляваща стойност на получени доставки по фактура  №0000001993 от 16.07.2010 г., лихва в размер на 2 184,97 лв. върху главницата от датата на падежа до датата на подаване на исковата молба – 12.10.2012 г., както и сумата от 1206,07 лв. – представляваща направените деловодни разноски.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: