РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.12. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шестнадесети декември_ 2013 г. в състав:

 

                         Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_597_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е от ищеца главен иск е с правно основание чл. 143 ал.1 от ЗЗД.

          В исковата молба се твърди, че ищецът като поръчител по банков кредит на ответника е заплатила сумата от 1033  лв. по искане на кредитора. Твърди, че ответника и до настоящия момент не му е издължил дори частично заплатените средства.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 1033 лв. – главница, представляваща изплатена вместо него сума по сключен договор за заем. Претендира и направените деловодни разноски.

          В дадения от съда срок ответникът е представил отговор на исковата молба и по същество е направил признание на предявения иск.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства приема за установено следното:

Видно от представеното по делото удостоверение от ЧСИ Н.В. *** е, че въз основа на издаден изпълнителен лист от РС Левски по ч.гр.д. 657/2011 г. е образувано изпълнително дело № * със страни взискател Уникредит Булбанк АД, който е прехвърлил вземането си на М. АД и длъжници Н.Я., Н.А. и М.М.. Установява се, че длъжниците са осъдени солидарно да заплатят сумата от 1808,44 лв. Просрочена главница, сумата от 1137,31 лихви, както и законната лихва върху главницата считано от 14.09.2011 г. до изплащане на вземането и 195,95 лв. Деловодни разноски. В удостоверението е отразено, че изпълнителното дело е приключено на 02.10.2013 г. с изплащане на дължимите суми, като плащанията по делото са постъпили по наложени запори върху трудовите възнаграждения от тримата солидарни длъжници. По делото е представена и служебна бележка от В. АД, видно от която е, че от трудовото възнаграждение на Н.А. са удържани и преведени на съдия изпълнител * по изпълнително дело № * сумата от 1033 лв.

В съдебно заседание се явява лично ответницата, която отново прави признание на иска, като заявява, че поради финансови затруднения и наличие на други задължения не е платила дължимите суми по кредита си, които са платени от поръчителите и че при първа възможност ще им заплати дължимите суми.

          Предвид представените писмени доказателства и направеното признание на иска, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан. Представени са доказателства, че ищецът е бил поръчител на ответника и в качеството си на поръчител е погасил дължимите от ответника суми.

          По изложените съображения, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца исковите суми като главница.

При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на  251,41 лв., от които 50 лв. заплатени като държавна такса при завеждане на делото, 200 лв. заплатени като адвокатско възнаграждение за един адвокат и 1,41 лв. за банков превод.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

          На основание чл.143 от ЗЗД ОСЪЖДА Н.Я. с ЕГН ********** *** да заплати на Н.А. с ЕГН ********** *** сумата от 1033 лв.главница, представляваща изплатените от Н.А., в качеството му на поръчител,  към кредитора на Н.Я. – „Уникредит Булбанк” АД  суми по сключен договор за кредит, по изпълнително дело № * на ЧСИ Н.В. с район на действие *.

ОСЪЖДА Н.Я. със сочена по-горе самоличност да заплати на Н.А. със сочена по-горе самоличност, направените деловодни разноски в размер на 251,41 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: