Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 30.10.2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД Левски, І граждански състав, в открито  заседание на втори октомври през две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдията Панчева  гр.дело № 408 по описа за 2013 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижими имоти, втора фаза по извършване на делбата.

С влязло в сила решение №179 от 04.11.2013 година, постановено по същото дело, Районен съд гр.Левски е допуснал на основание чл.34 от ЗС – да се извърши съдебна делба между С.К. ***, с ЕГН ********** и С.Д. *** с ЕГН ********** и С.Д. ***, с ЕГН **********, върху следните недвижими имоти:

1. Недвижим имот – земеделска земя, находящ се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 4,117 (четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра) дка, в местността “П.” четвърта категория, имот № * *** по картата за възстановена собственост, при граници и съседи: * с право на преминаване  през имот № * и право на преминаване през имот № *.

2. Недвижим имот – земеделска земя, находяща се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 5.101 (пет декара и сто и един квадратни метра) дка, в местността “Г.”, трета категория съставляващ имот №* *** по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *.

От допуснатите до делба имоти да се образуват 2 равни дяла, от които един дял за съделителката С.К. и един общ дял за съделителите С.Д. и С.Д..

По делото е прието заключение на съдебно-техническа експертиза, изготвена от вещото лице инж.Ч., за пазарната цена на имотите, допуснати до делба, и за тяхната поделяемост.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства, намира, че в конкретния случай не би могло да бъде извършено теглене на жребий, доколкото между квотите на отделните съделители и стойността на отделните имоти има съществено различие /срв. т. 5 от ППВС № 7 от                   28.11.1973 год./. При това положение единственият възможен вариант за разпределяне на процесните имоти е по реда на чл.353 от ГПК. С оглед на това съдът намира, че разпределението на имотите – предмет на делбата следва да бъде извършено по следния начин:

В дял на съделителката С.К. следва да бъде поставен следния недвижим имот: Недвижим имот – земеделска земя, находящ се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 4,117 (четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра) дка, в местността “П.” четвърта категория, имот №* *** по картата за възстановена собственост, при граници и съседи: * с право на преминаване през имот №* и право на преминаване през имот №* на стойност 2676,06 лв.

В общ дял на съделителите С.Д. и С.Д. следва да бъде поставен следния недвижим имот: Недвижим имот – земеделска земя, находяща се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 5.101 (пет декара и сто и един квадратни метра) дка, в местността “Г.”, трета категория съставляващ имот №* *** по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *, на стойност 3570,70  лв.

За уравнение на дела на съделителя С.К.  съделителите С.Д. и С.Д. следва да бъдат осъдени да й заплати сумата от 447,32 лв.

При този изход на делото съделителите следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете им, както следва: С.К. – 124,93 лева, съделителите С.Д. и С.Д. сумата от 62,47  лв. всеки един поотделно.

На основание чл.355 от ГПК ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят на ищцата направените деловодни разноски в размер на 954,07  лв. по представения списък на разноските по чл.80 ГПК.  

Водим от горното, съдът

Р      Е       Ш       И:

 

ПОСТАВЯ ДЯЛ на съделителката С.К. ***, с ЕГН ********** Недвижим имот –земеделска земя, находящ се в землището на * с   ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 4,117 (четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра) дка, в местността “П.” четвърта категория, имот №* *** по картата за възстановена собственост, при граници и съседи: * и право на преминаване през имот №* на стойност 2676,06 лв.

ПОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ на съделителите С.Д. *** с ЕГН ********** и С.Д. ***, с ЕГН ********** следните недвижими имоти: Недвижим имот –земеделска земя, находяща се в землището на * с   ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 5.101 (пет декара и сто и един квадратни метра) дка, в местността “Г.”, трета категория съставляващ  имот №* *** по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *, на стойност 357070 лв.

ОСЪЖДА С.Д. *** с ЕГН ********** и С.Д. ***, с ЕГН ********, да заплатят на С.К. ***, с ЕГН **********, сумата от 447,32 лв. за уравнение на дела й, ведно със законната лихва, считано от датата на влизане в сила на решението до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА на основание чл.355 от ГПК С.Д. *** с ЕГН ********** и С.Д. ***, с ЕГН ********, да заплатят на С.К. ***, с ЕГН ********** сумата от 954,07  лв. по представения списък на разноските по чл.80 ГПК. 

ОСЪЖДА съделителката С.К. ***, с ЕГН **********, да заплати държавна такса по сметка на Районен съд гр.Левски сумата от 124,93 лева.

ОСЪЖДА С.Д. *** с ЕГН **********, да заплати държавна такса по сметка на Районен съд гр.Левски сумата от 62,47 лева.

ОСЪЖДА С.Д. ***, с ЕГН ********, да заплати държавна такса по сметка на Районен съд гр.Левски,  сумата от 62,47 лева. 

Решението подлежи на обжалване пред Плевенския окръжен съд в                14- дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: