Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.03._  2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на вадесет и трети февруари _ две хиляди и петнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_586_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422 от ГПК.

В исковата си молба ищеца твърди, че е бил в трудово правоотношение с ответника, че към момента същия му дължи сума в размер на 2250 лв., представляваща неизплатени заплати за конкретизирани периоди. Твърди, че е подал заявление, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК, срещу която ответникът е подал възражение, поради което е предявил настоящия иск в дадения й от съда срок.

Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането му срещу ответника  за посочените суми, представляващо неизплатено  трудово възнаграждение, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението в РС Левски до окончателното изплащане на сумата.

Претендират се и направените деловодни разноски в настоящото производство.

          В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответника, който не е изразил  становище по предявения иск, не е направил доказателствени искания и не е представил доказателства. Същият не се явява в съдебно заседание и не е направено искане за гледане на делото в нейно отсъствие.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответника своевременно е получил своите съобщение и призовка, указани са последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. Предвид представените към исковата молба писмени доказателства, съдът счита, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 400 лв., заплатени като възнаграждение за 1 адвокат.

          Следва да бъде осъден ответника да заплати д.т. в размер на 90 лв.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на В.Л., с ЕГН ********** с постоянен адрес: *** по отношение на «Б.» ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Я.Х., което дружество дължи на В.Л. сумата от 2250 лв. - главница, представляваща неизплатени заплати за периода месец март – месец юли 2014 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от момента на подаване на заявлението – 25.09.2014 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски по ч.гр.д. 490/2014 г. на РС Левски  в размер на 400 лв.

          ОСЪЖДА «Б.» ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Я.Х. да заплати на В.Л., с ЕГН ********** с постоянен адрес: *** направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 400 лв.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: