Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.01._  2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _единадесети януари_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_271_ по описа за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск  с правно основание по чл.233, във връзка с чл.228 от ЗЗД – предявен по реда на чл.310, т.2, пр.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че между страните е имало сключен договор, по силата на който на ответника е даден под наем недвижим имот – апартамент, находящ се в гр.Б. Твърди се, че договорът за наем е прекратен едностранно от *** ЕАД на основание чл.238 от ЗЗД, че на ответника е връчена нотариална покана, с която е уведомен за прекратяване на договора за наем. Твърди се, че до момента на подаване на исковата молба ответникът не е изпълнил задължението си да опразни наетото жилище и задържа имота без правно основание.

Моли съда да постанови решение на основание чл.310, т.2, пр.1 от ГПК и да осъди ответницата да опразни имота – подробно описан в исковата молба. Претендират се и направените деловодни разноски.

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба, не е представила доказателства и не е изразила становище по предявения иск. Същият не се явява в съдебно заседание.

          В съдебно заседание се явява назначеният особен представител на ответника, който изразява становище, правният спор да бъде разрешен, съобразно представените доказателства.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Представено е копие от договор за наем, сключен между *** ЕАД клон *** и ответника по делото, от който се установява, че на наемателя е предоставено посоченото в исковата молба жилище. Представено е копие от нотариална покана до ответника, видно от която е, че със същата е отправено едномесечно писмено предизвестие за прекратяване на договора за наем, като след изтичане на предизвестието, със същата покана И. е уведомен да напусне жилището и да предаде ключовете, като са му указани реда и начина на връщане на владението на имота.

Нотариалната покана е връчена при условията на чл.47, ал.5 от ГПК на 24.04.2015 г., т.е. едномесечният срок на предизвестието е изтекъл на 24.05.2015 г. Към момента на подаване на исковата молба договорът за наем е прекратен и е изтекъл срокът, даден за предаване на имота.            

          В тежест на ответника е да представи доказателства, че е освободил наетото жилище.

          Ответникът не е представил доказателства да е освободил наетото жилище.

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът приема, че искът е основателен и доказан.

Следва да бъде осъден ответникът да опразни наетото жилище, както и да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на 50 лв. заплатени като държавна такса. и 300 лв. за служебно представляване на ответника. Други суми не са посочени в представения списък на разноските и не следва да бъдат присъждани.

          Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ОСЪЖДА И.Д.И., ЕГН **********,***, на основание чл.310, т.2, пр.1 от ГПК, във връзка с чл.233, ал.1, във връзка с чл.228 от ЗЗД, да опразни предоставения му от *** ЕАД гр.С. със седалище гр. С. ул. ******, с ЕИК *** имот, представляващ апартамент № ***, находящ се в гр.Б., ул. ******,*** – по силата на сключен договор за наем № ***, както и да заплати на ***ЕАД гр.С. направените деловодни разноски  в размер на 350 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок, считано от 25.01.2016 г., съгласно разпоредбата на чл.315, ал.2 от ГПК.

         

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: