РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.11._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _девети ноември_ 2015 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_384_ по описа  за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищцовото дружество, чрез процесуалния си представител твърди, че е доставил на ответника електрическа енергия за периода от 18.11.2014 г. до 18.01.2015 г., за което са издадени отделни фактури, в които са посочени конкретно дължимите суми, но посочените задължения не са заплатени от абоната. Твърди се, че ищецът е подал на основание чл. 410 от ГПК във връзка с чл. 107 от ЗЕ заявление за издаване на заповед за изпълнение, въз основа на което в РС Левски образувано ч.гр.д. 254/2015 г. и по същото е издадена заповед за изпълнение, срещу която длъжникът е упражнил правото си по чл. 414 ал.1 от ГПК да подаде възражение, с което е оспорил вземането на кредитора. Твърди се, че исковата молба е подадена в срока по чл. 415 от ГПК. Мило съда да постанови решение, с което да приеме за установено задължението на „***” ЕТ, представлявано от В.И.С., с електроснабден имот, находящ се в гр. Л. общ. Л. ул. „***” № *** по издадената заповед за изпълнение, като присъди и направените деловодни разноски, както по частното гр.д., така и по настоящото дело.

         Ответникът е представил отговор на исковата молба. Изразил е становище, че не дължи търсените суми от заявителя.

         Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представената справка е, че ответникът по делото като потребител на електрическа енергия дължи на ищцовото дружество заявените суми.

         Ответникът не е представил каквито и да било доказателства за извършени плащания, а тежестта за доказване на извършени плащания е негова.  

         Във връзка с направеното възражение от ответника, че е заплатил търсените суми по делото е назначена съдебно счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице се установява, че ответникът дължи на ищцовото дружество сумата от 589,57 лв., от които 574,13 лв. главница и 15,44 лв. лихва. Заключението на вещото лице не е оспорено от страните по делото, същото е прието от съда като компетентно изготвено и пълно.

         Предвид изложеното, следва да бъде прието за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответника така както е посочено в исковата молба, както и да бъдат присъдени направените деловодни разноски.

         Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на „***” АД гр. С. и „***” ЕТ от гр.Л. обл. П., ул. „***” № ***, с ЕИК ***, представляван от В.И.С. ВЗЕМАНЕТО на ***” АД гр. С. за сумата от 574,13 лв.- главница по неизплатени фактури, сумата от 15,44 лв. – лихва за периода от 23.01.2015 г. до 13.05.2015 г. и законната лихва върху главницата, считано от датата подаване на заявлението в РС Левски за издаване на заповед за изпълнение –  20.05.2015 г. -  до окончателното изплащане на главницата.

         ОСЪЖДА  ***” ЕТ от гр.Л. обл. П., ул. „***” № ***, с ЕИК ***, представляван от В.И.С., да заплати на „***” АД направените деловодни разноски по настоящото дело – в размер на 415 лв. от които 25 лв. заплатени като д.т., 90 лв. адвокатско възнаграждение в исковото производство и 300 лв. заплатени като възнаграждение за 1 вещо лице.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: