О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Левски,10.03.2016г.

 

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр.ЛЕВСКИ, І-ви гр.състав в закрито заседание на   десети март    през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША  ПАНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия  Панчева   гр.дело №109по описа за 2013г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Постъпила е молба от   Г.В.Л.  непълнолетен , роден на *** година  със знанието и съгласието на своябаща и  законен представител В.Г.Л.  чрез пълномощникът му адвокат А.А. от ***  против С.Г.К. .

               При направената проверка по реда на чл. 127 и 130  от ГПК  касаеща редовността на исковата молба и допустимостта на предявените с нея искове, съдът намира за установено следното :.

             Предявената искова молба    касае въпроси свързани с пътуване на дете в чужбина, които са елемент от родителските права и задължения . Въпросът с упражняването на родителските права по отношение на детето  Г.  роден на *** г. е решен от съда с решение по гр.  д. №103/25.06.2013г по описа на РС Левски като родителските права са предоставени на бащата. Детето не следва родителя, комуто са възложени за упражняване родителските права. Въпросите касаещи пътуването на дете извън пределите на България  са част от  обема на родителските права на родителите .Детето има право на свободно придвижване (в т. ч. да пътува в чужбина), но докато не навърши пълнолетие то не може да упражнява това право нито само, нито със съдействието на единия от родителите. Исковата молба е предявено от детето Г. със знанието и съгласието на неговия баща В.Г. против майката на детето С.. Един такъв иск е недопустим , тъй като  носител на правото на иск по чл. 127 а от СК е родителят в конкретния случай  това е бащата В.Г.  , а не детето.  В настоящия случай исковата молба е подадена  от детето  Г. със знанието и съгласието на своя баща против неговата майка.   Исковата молба е  подадена от лице, (детето Г. – непълнолетно )което е процесуално не правоспособно, тъй  като  не е носител на материалното право по конкретния иск.Носител на материалното право е бащата В.Г.Л. ,това е така  тъй като  докато детето  Г.  не навърши пълнолетие то не може да упражнява това право нито само, нито със съдействието на единия от родителите. Съдът следи служебно за допустимостта на предявения иск.

        Следва производството по делото да се прекрати поради недопустимост  на предявения иск и се разпореди исковата молба да се върне обратно.

         Водим от горното и на основание чл. 130 от ГПК   съдът ,

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

             ВРЪЩА на     Г.В.Л.  непълнолетен , роден на *** година с ЕГН- ********** *** ,   със знанието и съгласието на своя баща и  законен представител В.Г.Л.  с ЕГН- ********** *** , чрез пълномощникът му адвокат А.А. от ***  против С.Г.К. *** , въз основа на която е образувано гр.д. № 109по описа на Районен съд гр. Левски за 2016 година, по молба с вх. № 762 /25.02. 2016 година  .

           ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по гр.  д. №109 по описа на съда за 2016 година.

             Против определението  връщането  на исковата молба    може  да се подаде  частна жалба .

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: