П Р О Т О К О Л

 

гр.Левски, 07.03.2017 г.

 

Районен съд гр.Левски, първи състав, в публично съдебно заседание седми март две хиляди и седемнадесета година в състав:

              Председател: Наташа Панчева

                                                Съдебни заседатели:

                                                                      

при участието на секретаря И.П. прокурора сложи за разглеждане гр. дело № 595 по описа за 2016 год., докладвано от съдия Панчева.

          На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

ИЩЦАТА Ж.Г. – редовно призована – лично и с адвокат С. М. *** с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ В.Д. – лично.

ОТВЕТНИКА Ж.М. – лично.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж.М.Ч. – нередовно призован – лично. Съдът констатира, че по делото не е внесе определения депозит за изготвяне на заключението от вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. М.Ч. – Ув. г-жо съдия, във връзка с изготвяне на съдебно-техническата експертиза, тъй като времето беше кратко се обърнах към адвокат М., попитах къде се намира имота, каква е причината да не бъдат внесени парите. Тя каза, че няма причина, просто не са имали възможност да ги внесат. Парите са ми дадени на ръка и съм изготвил експертизата. Нямам претенции за заплащане.

 

          ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

АДВОКАТ М. – Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИЦАТА Д. – Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИЦАТА М. – Да се даде ход на делото.

 

          С оглед изявлението на вещото лице инж.М.Ч., че сумата за изготвяне на заключението е платена днес преди с.з., съдът намира, че делото не следва да се вкарва в архив, а следва да се даде ход на делото.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

АДВОКАТ С. М. – Ув. г-жо председател, на основание чл.349, ал.1 от ГПК от името на моята доверителка правят искане процесния имот да бъде възложен на нея, като заявявам, че същият е неподеялем, видно е от експертизата, това е единственото жилище, придобит в режим на семейна и имуществена общност по време на брака й, и към настоящия момент тя живее в него. Представям писмени доказателства, както и писмено молба, с преписи за двете други съделителки, и заявявам, че ако същите възразяват, че този имот не е единствен на моята доверителка сме готови да посочим и гласни доказателства.

 

Съдът покани страните към спогодба.

АДВОКАТ С. М. – Ние предлагаме спогодба. Моята доверителка е запозната с експертизата, която й представих преди с.з. и е готова в с.з. да заплати сума на другите съделителки.

ОТВЕТНИЦАТА Д. – Никога не съм имала претенции към този имот, но интересно казвате, че тя няма друго жилище за живеене и за това трябва да остане там, а имота е обявен за продаване още август месец преди да е заведено делото. Съгласна съм на спогодба.

ОТВЕТНИЦАТА М. – Съгласна съм на спогодба.

         

          СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ:

Инж.М.К.Ч. – ***, неосъждан, без родство.

          На вещото лице се напомня отговорността по чл.291 от НК. Същото обеща да даде вярно заключение.

 

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж.М.Ч. – Представил съм писмено заключение, което поддържам. Процесния имот е неподеляем, определил съм пазарната стойност и падащите се на страните част в парично изражение.

АДВОКАТ С. М. – Нямам възражения, да се приеме заключението.

ОТВЕТНИЦАТА Д. – Нямам възражения, да се приеме заключението на вещото лице.

ОТВЕТНИЦАТА М. – Възражения нямам, да се приеме заключението на вещото лице.

          Съдът намира, че следва да приеме и приложи по делото заключението на вещото лице инж. М.К.Ч.. На същия е изплатено възнаграждение в размер на 300,00 лева преди съдебното заседание.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото заключението на вещото лице ин. М.К.Ч..

 

АДВОКАТ С. М. – Представям и моля да приемете молба по чл.349, ал.1 от ГПК, ведно с декларация, че доверителката ми не притежава друго жилище, че този имот е с прекратена със смъртта на съпруга й СИО, както и доказателства за настоящ адрес.

ОТВЕТНИЦАТА Д. – Съгласна съм на спогодба, но ако ми изпрати парите веднага в съдебното заседание.

ОТВЕТНИЦАТА М. – Съгласна съм на спогодба, когато се изплатят парите в някакъв срок, нямам претенции.

АДВОКАТ С. М. – готови сме в момента да заплатим дяловете на двете съделителките като на всяка една от двете по 750 лева в брой, които ще платим веднага на всяка една от страните и имота да остане в дял на моята доверителка. Давам сумата по 750 лева на всяка една от двете съделителки.

ОТВЕТНИЦАТА Д. – Да, парите са 750 лева, приемам тази сума за уравнение на дела ми.

ОТВЕТНИЦАТА М. – да приемам сумата 750 лева толкова са парите за моят дял.

 

          СПОГОДИЛИ СЕ:

 

          ИЩЦА:    

          (Ж.Г.)

 

 

          ОТВЕТНИЦА:

          (В.Д.)

 

 

          ОТВЕТНИЦА:

          (Ж.М.)

          Съдът намира, че постигната между страните спогодба не противоречи на закона и добрите нрави, поради което същата следва да бъда приета и одобрена.

Страните са бъдат осъдени да заплатят д.т върху сумите, които получават в дял за уравнение на дяловете си, а ищцата за имота, който получава в дял.

Следва да се приемат и приложат представените от ищцата молба по чл.349, ал.1 от ГПК, ведно с удостоверение за настоящ адрес №* ***.

Следва производството по дело поради постигнатата между страните спогодба да бъде прекратено.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРИЕМА и ОДОБРЯВА постигнатата между Ж.М.Г. ***, ЕГН ********** и В.И. ***,  ЕГН ********** и Ж.И.М. ***, ЕГН **********, съгласно която в дял на Ж.М.Г. ***, ЕГН ********** се поставя и същата се съгласява да получи следния недвижим имот: УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № * *** с площ от 600 кв.м. (шестстотин кв.м.), заедно с построените в него ЖИЛИЩНА СГРАДА, ЛЯТНА КУХНЯ И СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА при граници и съседи: *** стойност 4500 (четири хидяли и петстотин) лева.

          ЗА УРАВНЕНИЕ на дяловете си съделителките В.И. ***,  ЕГН ********** и Ж.И.М. ***, ЕГН **********, съгласно която в дял на Ж.М.Г. ***, ЕГН **********, заявиха, че в днешното с.з получиха от своята майка – ищцата Ж.М.Г. сумата по 750,00 лева за всяка една от тях и декларират, че нямат и не да имат претенции към своята майка за нещо повече или нещо по-различно от това, което са получили в дн.с.з. във връзка с делбата на останалия в наследство от техния баща имот.

ОСЪЖДА Ж.М.Г. ***, ЕГН ********** да заплати в полза на съдебното ведомство ВСС – Районен съд гр.Левски държавна такса върху имота, който получава в дял в размер на 90,00 (деветдесет) лева.

ОСЪЖДА В.И. ***,  ЕГН ********** да заплати в полза на съдебното ведомство ВСС – Районен съд гр.Левски държавна такса върху сумата, която получава за уравнение на дела си в размер на 50,00 (петдесет) лева.

ОСЪЖДА Ж.И.М. ***, ЕГН ********** да заплати в полза на съдебното ведомство ВСС – Районен съд гр.Левски държавна такса върху сумата, която получава за уравнение на дела си в размер на 50,00 (петдесет) лева.

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото представените в дн.с.з. от ищцата писмени доказателства.

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№595 по описа на Районен съд гр.Левски за 2016 г., поради постигната между страните спогодба.     

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта за постигната спогодба не подлежи на обжалване, а в останалата част може да бъде обжалване в едноседмичен срок, считано от днес за всяка една от страните.

 

          Протоколът е написан в с.з., което приключи в 12:00 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: