РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _07.02._ 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шестнадесети януари _ 2018 г. в състав:

                                Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                    Съдебни заседатели:                             

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № _779_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижими имоти, първа фаза по допускане на делбата.

Постъпила е искова молба от М.П.Х. *** против Ю.Я.Х., в която се твърди, че са съсобственици с ответника при права ¾ за нея и ¼ за ответника по делото. Моли в заключение съдът да допусне делба на описания имот.

Ответника в срока по чл.131 от ГПК не е подал отговор. След изтичане на сроковете по чл.131 от ГПК е изразил становище и е представил доказателства. Съдът е приел, че изразеното становище не представлява отговор на исковата молба, тъй като е направено след изтичане на определения със закон срок и е приел представените доказателства.

Ищцата М.Х.  редовно призована по делото  не се явява, представлява се от адвокат А.А. от АК Р. с пълномощно към исковата молба.

Ответникът Ю.Х. редовно призован по делото не се явява и представлява.

Съдът, като прецени представените с исковата молба писмени доказателства и съобрази доводите на страните, намира за установено следното от фактическа страна:

Безспорно по делото е, че с нотариален акт № ************* година на ЛРС Я.Н.Х.  и М. А.П. са закупили от С.С.А., И.А.С. и Т.И.С. недвижим имот  представляващ „Дворно място” находящо се в гр.Л. на улица ****1 представляващ ДВОРНО МЯСТО от 400 (четиристотин) кв.м. заедно с построената в него жилищна сграда, съставляващо  парцел VІ – шести, с планоснимачен номер *********  по плана на град Л., при граници и съседи: *******************.

Безспорно е по делото, че на 05.10.2015 г. в гр.Л. е починал Я.Н.Х. *** починал на 05.10.2015 г., акт за смърт №0153/06.10.2015 г. на Община Л.

Безспорно е по делото, че със смъртта на Я.Н.Х. *** се е открило наследството на 05.10.2015 г.

Призовани са били да го наследят син Ю.Я.Х. и преживяла го съпруга М.П.Х., съгласно чл.5 от Закона за наследството и удостоверение №ГРАО-14-272/30.08.2017 г. на Община Л.

При така установеното от фактическа страна, от правна страна съдът  прави следните изводи:

На 12.07.1993 година в гр.Левски, пред районния съдия при Районен съд гр.Л. се явили Я.Н.Х. и М.А.П. и заявили, че  са  закупили от С.С.А., И.А.С. и Т.И.С. недвижим имот  представляващ „Дворно място” находящо се в гр.Л. на улица ***, представляващ ДВОРНО МЯСТО от 400 (четиристотин) кв.м. заедно с построената в него жилищна сграда, съставляващо  *********  по плана на град Л., при граници и съседи: ********************.

От приетите по делото като неоспорени по начините и сроковете на ГПК /чл.193, вр. с чл.131 от ГПК /между страните  доказателства/ Нотариален акт №340/1993 г. от 12.07.1993 година на районен съдия при РС гр.Л. на л.8, удостоверение за смърт и наследници на л.6, които съдът напълно кредитира за установените с тях факти е видно по делото, че Я.Н.Х. и М.П.Х. са родители на Ю.Я.Х..

На 12.07.1993 г. при действието на Семейния кодекс от 1985 г./  обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10. 2009 г./. е  изповядана сделката  по  силата на която Я.Н.Х. и М.П.Х., като съпрузи по времетраенето на бракът им  закупили  процесния имот, като това имущество е придобито в режим на бездялова имуществена общност между съпрузите Я. и М.Х., съгласно разпоредбата на чл.19 от Семейния кодекс от 1985 г./  обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10. 2009 г./ .

На 05.10.2015 г. в гр.Левски е починал Я.Н.Х. *** починал на 05.10.2015 г., акт за смърт №0153/ 06.10.2015 г. на Община Л.

Със смъртта на Я.Н.Х. *** се е открило наследството на 05.10.2015 г.

Със смъртта му  съгласно чл. 26, ал. 1, изр. 1 от СК /1985г.отм./ се е прекратила имуществена общност между него и преживялата го съпруга М.П.Х.. Така бездяловата имуществена общност между съпрузите Я.Х. и М.П.Х. се ПРЕКРАТИЛА и се  превърнала в дялова. Призовани са били да го наследят да наследят син Ю.Я.Х.  и преживяла го съпруга М.П.Х., съгласно чл.5 от Закона за наследството, и удостоверение № ГРАО-14-272/ 30.08.2017 г  на Община Л.

Съгласно разпоредбата на чл. 27 от СК /1985 г. отм./при прекратяване на имуществената общност,дяловете на съпрузите  са равни.По този начин, в резултат на действалата към момента на смъртта на Я.Н.Х. нормативна уредба на имуществените отношения между съпрузите, преживялата съпруга М.П.Х. има права в прекратената със смърт съсобственост в размер на  ½ от останалия в наследство недвижим имот представляващ: Дворно място  находящо се в *****, представляващ ДВОРНО МЯСТО от 400 (четиристотин) кв.м. заедно с построената в него жилищна сграда, ************, при граници и съседи: ************* с адрес на сградата *******, която е разположена в **********: Постройка на допълващо застрояване  номер по предходен план ****; Сграда с идентификатор **** с адрес на сградата ****, която е разположена в ПИ с идентификатор *********** със застроена площ от ******  с предназначение ЖИЛИЩНА СГРАДА – ЕДНОФАМИЛНА. Номер по предходен план ****; Сграда с идентификатор *********** с адрес на сградата *************, която е разположена в ПИ с идентификатор **************  предназначение: ЖИЛИЩНА СГРАДА – ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА номер по предходен план *****. В скиците на имотите АГКК е записано, че собственици на тези имоти  съгласно НА ********** година са Я.Н.Х.  с права ½ идеална  част от правото на собственост върху ПИ и сградите и М.П.Х. с права ½ идеална част от правото на собственост върху ПИ и сградите.

Така по силата на сложен фактически състав – чрез правна сделка покупко- продажба и  на наследяването за М.П.   и само чрез наследяване за Ю.Я.Х., между  М.П.Х. и Ю.Я.Х. се е породила  съсобственост върху следния недвижим имот: Дворно място  находящо се в ********* представляващ ДВОРНО МЯСТО от 400 (четиристотин) кв.м. заедно с построената в него жилищна сграда, съставляващо  **********  по плана на град Л., при граници и съседи:  *********. Като имотите  представляват:  ***********************. 

Съсобствената вещ съществува, съсобствеността не е прекратена. Налице са условията на чл.34 от ЗС във вр. с чл. 69 от ЗН и следва да се допусне делба върху процесния недвижим имот, като бъдат образувани 4 равни дяла, от които 3 за М.П.Х. и 1 дял Ю.Я.Х., като делбата да се извърши при квоти ¾ идеални части за М.П.Х. и 1/4 идеална част за Ю.Я.Х..

След влизането на решението по допускане на делбата, делото следва да се докладва на съдията докладчик за назначаване на съдебно-техническа експертиза, като Вещото лице, след като се запознае с доказателствата по делото да даде заключение за действителната пазарна цена на допуснатите до делба имоти и тяхната поделяемост и определяне на срок за внасяне на депозита за възнаграждение на вещото лице с оглед насрочване на делото за втората фаза по извършване на делбата.

Водим от горното, съдът

Р    Е    Ш    И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между М.П.Х. ***  с ЕГН ********** и Ю.Я.Х. *** с ЕГН **********, върху следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ в границите на урбанизираната територия на ********  целият с кадастрална площ по скица от 759 кв.м., а по доказателствен документ от 740  кв.м,. който имот  съгласно действащият кадастрален план гр.Л., утвърден със заповед № РД 18- 2-/23.01.2007 г. на Изпълнителния директор на АГКК, заедно със сградите в него, представлява: Дворно място  находящо се в *************, представляващ ДВОРНО МЯСТО ******, при граници и съседи:  *************************  с предназначение ЖИЛИЩНА СГРАДА – ЕДНОФАМИЛНА. Номер по предходен план ************* предназначение: ЖИЛИЩНА СГРАДА – ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА номер по предходен план ****.

От допуснатия до делба имот ДА СЕ ОБРАЗУВАТ   4 /четири/  равни дяла, от които 3 /три/ дяла за М.П.Х. и 1 дял Ю.Я.Х., като делбата да се извърши при квоти 3/4 идеални части за М.П.Х. и 1/4 идеална част  за Ю.Я.Х..

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: