ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.11._ 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр.Левски в закрито  съдебно заседание на _двадесет и четвърти ноември_ 2017 г. в състав:

                          Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                     Съдебни заседатели:                                   

                                              Членове:

при участието на секретаря _........._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № ­­_805_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

           В ЛРС е постъпила молба от  лишения от свобода  Д.Й.Д. ***, против Началника на Затвора Белене , лекаря на Затвор Белене ,  в която  твърди , че му е нарушено правото  да бъде лекуван ефективно. Развива  доводи, че   има страдание, а администрацията на Затвора Белене  му отказва лечение. Развива доводи, че  ивма страдание от няколко години , но    от администрацията на Затвора Беленене предприеат необходимите мерки , тъй като трябвало да платят пари за лечението му , по негови данни то струвало 12 000 лева за оперативно лечение , като посочва конкретни имена, факти и дати, за лошо отношение  от страна на затворническата администрация, по отношение на неговото здравословно състояние.

             Материалноправният режим на отговорността на държавата за вреди от административна дейност е регламентирана в чл.1, ал. 1  от ЗОДОВ.   Дейността на администрацията на затворите в общия случай при или по повод  изпълнение на наказание  лишаване от свобода не попада в приложното поле  на чл. 2 от ЗОДОВ. Тя не се определя като дейност на правозащитните органи . Отношенията между  лишените от свобода   от една страна  и затворническата администрация  от друга не са равнопоставени, а са такива по упражняване на  държавна принуда.Специализираните органи по изпълнение на наказанията са административни органи и осъществяват дейността си в изпълнение на административна дейност. Претенциите за вреди от тях подлежат на разглеждане от административните съдилища на основание чл. 1, ал. 2 от ЗОДОВ  и чл. 128, ал. 1 т. 5 от АПК РС Левски , а на Административния съд.   

           Поради изложеното съдът намира, че следва да се прекрати производството по гр.д.№805/2017г. по описа на ЛРС и делото да се изпрати по подсъдност на Административен  съд гр.Плевен.

 Водим от горното , съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

         

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 805/2017г. по описа на ЛРС и ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен  съд  гр. Плевен 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва  пред Плевенски окръжен съд с частна  жалба  в едноседмичен срок от получаване на съобщението.

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: