РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.12._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести ноември _ 2018 г. в състав:

 

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_305_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422  от ГПК.

В исковата молба се твърди, че между страните е сключен договор за мобилни услуги от 18.12.2013 г. със срок на договора до 18.12.2015 г. Твърди се, че отношенията по договора са новирани на 21.07.2015 г. с допълнително споразумение, подписано между страните, като абонатът е преминал на абонаментна програма резерв стандарт с месечна такса от 14.99 лв. със срок на абонаментната програма до 21.07.2017 г. и е закупено мобилно устройство на изплащане с месечни лизингови вноски в размер на 19,59 лв. всяка, съгласно уговорен погасителен план с лизинговия договор. Твърди се, че ответникът е ползвал предоставяните от дружеството мобилни услуги, като потреблението за мобилния номер *** в размер на сумата от 175,41 лв. за периода от 15.03.2016 г. до 14.06.2016 г. е фактурирано, че в последствие е постъпило частично плащане, в резултат на което е останала дължима сумата от 25,41 лв. Твърди се, че поради неизпълнение на абоната да заплати стойността на потребените и фактурирани услуги на основание чл. 75 във връзка с чл. 19б от ОУ – мобилния оператор е прекратил едностранно индивидуални договор на 15.06.2016 г. и е начислил неустойка за предсрочно прекратяване в размер на 184 лв.. Твърди се също така, че се дължат и незаплатени лизингови вноски в размер на 274,26 лв.  Твърди се че ответникът дължи на ищцовото дружество сумата от 25,41 лв. – представляваща незаплатен остатък на дължими суми за  далекосъобщителни услуги за периода 15.03.2016 г. до 14.06.2016 г., както и че дължи посочената по-горе сума от 274,26 лв. – представляваща незаплатени лизингови вноски по договора и сумата от 184 лв. – представляваща неустойка по договора.

Твърди се, че ищецът е  депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответника, в законоустановения срок, е депозирал възражение, поради което е предявен настоящия иск.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено, че ответникът дължи на ищцовото дружество сумата от 25,41 лв. - представляваща потребени и незаплатени далекосъобщителни услуги за периода 15.03.2016 г. до 14.06.2016 г., сумата от 274,26 лв. – представляваща незаплатени лизингови вноски по договора и сумата от 184 лв. – представляваща неустойка по договора. Претендират се  законната лихва върху главницата от 25,41 лв. от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата и направените деловодни разноски в заповедното и настоящото производство.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК процесуалният представител на ответника е представил отговор на исковата молба и е оспорил предявения иск. Не е представил писмени доказателства и не е направил доказателствени искания.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от приложеното към настоящото дело ч.гр.д. 821/2017 г. на РС Левски е, че в РС Левски е подадено заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение против ответника.

Срещу издадената заповед за изпълнение в РС Левски е постъпило възражение от посочения длъжник и в дадения от съда срок, заявителят е предявил настоящия иск.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че между страните по делото действително са съществували твърдените в исковата молба договорни отношения, по силата на които ищцовото дружество е предоставило на ответника мобилни и лизингови услуги. Към доказателствата по делото са представени посочените в исковата молба фактури, издадени на ответника за доставените му услуги за посочените периоди.

В тежест на ответника е да докаже плащането на доставените му услуги. Същият, обаче не е представил доказателства в тази насока. Ответникът няма и твърдения да е извършил плащания.

Видно от отговора на исковата молба и от изразеното становище в молбата-становище на ищцовата страна във връзка с отговора на исковата молба е че спорния между страните въпрос е относно дължимостта на неустойката. С допълнителната молба-становище – представена преди първото по делото съдебно заседание ищцовата страна е уточнила, че е постигнато споразумение между мобилния оператор и Комисия за защита на потребителите, съгласно което дължимата се от абонатите на дружеството неустойка при предсрочно прекратяване на договорите следва да бъде в размер на три стандартни за съответната ползвана програма месечни абонаментни такси, поради което е заявено, че ако съдът прецени претенцията на ищеца за неустойка като прекомерна, се прави искане да се присъди сума за неустойка съгласно договореното между мобилния оператор и Комисия за защита на потребителите, а именно сумата  от 44,97 лв. – представляваща 3 месечни абонаментни такси от по 14,99 лв. След направеното уточнение с постъпилата молба-становище, процесуалният представител на ответника е изразил становище, че предявеният иск за неустойка следва да бъде уважен до размера на сумата от 44,97 лв.

При това положение, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан в пълен размер за претендираната главница, а за претендираната неустойка до размера на сумата от 44,97 лв. и като такъв следва да бъде уважен. За разликата над сумата от 44,97 лв. до претендирана неустойка общо в размер на 184 лв. предявеният иск следва да бъде отхвърлен, тъй като неустойката в този размер е прекомерно голяма и съдът счита, че същата следва да бъде намалена до посочения по-горе размер от 44,97 лв.  

При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати направените деловодни разноски от ищцовото дружество, както в заповедното производство, така и в настоящото производство – общо в размер на 685 лв., от които сумата от 25 лв. заплатена д.т. в заповедното производство, адвокатско възнаграждение в размер на 180 лв. в заповедното производство, сумата от 180 лв. адвокатско възнаграждение в настоящото производство, както и сумата от 300 лв. внесена като депозит за възнаграждение на назначения особен представител.

Тъй като в настоящото производство няма данни да е довнесена дължимата д.т. от 25 лв., следва да бъде осъден ответникът да заплати д.т. по сметка на РС Левски в размер на 25 лв.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл. 422 от ГПК по отношение на „***” ЕАД, с ЕИК 130460283, със седалище и адрес на управление: гр.****** и  К.Е.С., с ЕГН **********,***, че К.Е.С. дължи на „****” ЕАД, /със сочени по-горе данни/ сумата от 25,41 лв. – главница за незаплатени далекосъобщителни услуги за абонатен № 004932663, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 30.11.2017 г. /датата на подаване на заявлението в съда/ до окончателното й изплащане, сумата от 274,26 лв. – главница за незаплатени лизингови вноски по договор с абонатен номер № ***, както и сумата от 44,97 лв. – неустойка за предсрочно прекратяване на договор с абонатен номер № ***

За разликата над сумата от 44,97 лв. до първоначално предявената сума от 184 лв. за неустойка ОТХВЪРЛЯ предявеният иск като неоснователен.

ОСЪЖДА К.Е.С. /със сочени по-горе данни/ да заплати на „***” ЕАД, /със сочени по-горе данни/, направените деловодни разноски в настоящото и заповедното производство общо в размер на 685 лв.

ОСЪЖДА К.Е.С. /със сочени по-горе данни/ да заплати по сметка на РС Левски държавна такса в размер на 25 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: