Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.01._  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

        Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на _седемнадесети декември  две хиляди и осемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_681_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание по чл.48 ал.7 от  ЗУЕС.

В исковата молба се твърди, че на **************** по силата на постановление № 54 на МС от 01.04.2010 г.  са предоставени за управление 58 апартаменти в режим на етажна собственост, находящи се в гр. Б. блок ****. Твърди се, че собственик на имот в етажната собственост е и Г.Г.П., която притежава  ап.*** във вход ***, заедно с 0,5060 % идеални части от общите части на сградата, че на основание чл. 48 ал.1 от ЗУЕС  е взето решение на общото събрание на собствениците и ползвателите в бл. ***, вх. *******, прието по протокол от 04.10.2013 г. за извършване на необходим ремонт на обща част – покрива сградата, че в протокола е отразено, че присъстващите собственици, между които и ответницата, дават съгласие за процентно участие в ремонта на покрива. Твърди се, че ********* като възложител е сключило договор за строително монтажни работи от 18.12.2013 г. с ******, като изпълнител с предмет извършване на основен ремонт на покрива на жилищен блок 4/43 в гр. Б., обл.П., на ул. ******* в съответствие с количествено-стойностна сметка на стойност 49 764 лв. с включен ДДС, че строително-монтажните работи, предмет на договора са извършени от изпълнителя и министерството е платило договорената цена, съгласно представена фактура, че след завършване на ремонта на покрива и заплащане на цената по договора от страна на ************** е изпратено уведомително писмо на 22.02.2018 г. до ответницата и същата е поканена да заплати в срок до 19.03.2018 г. по сметка на *************** сумата от 249,00 лв., която сума е изчислена съобразно полагаемите се на ответницата 0,5060 % идеални части от общите части на сградата и правото на строеж. Твърди се, че въпреки отправената покана ответницата не е заплатила посочената сума в указания срок.

Моли се съда да постанови решение с което на основание чл. 48 ал. 7 от ЗУЕС да осъди ответницата да заплати на ищеца сумата от 249,00 лв. за извършен необходим ремонт на обща част /покрив/, изчислена съобразно полагаемите се на ответницата 0,5060% идеални части от общите части на сградата, заедно със законната лихва върху сумата, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата. Претендират се и направените деловодни разноски.

Ответната страна е представила отговор на исковата молба, в която се изразява становище, с което признава дължимостта на исковата сума и е направила искане ищцовата страна да й посочи № на сметка по която да внесе сумата, както и основанието, което следва да посочи във вносния документ.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че действително ищцата е собственик на имот в етажната собственост и притежава  ап…. във вход ****, заедно с 0,5060 % идеални части от общите части на сградата. Представено е копие от протокол на общо събрание на собствениците и обитателите  на имоти на адрес гр.Б. ул. **********, видно от който е, че на 04.10.2013 г. е проведено общо събрание, на което  е взето решение за извършване на необходим ремонт на обща част – покрива сградата, че в протокола е отразено, че присъстващите собственици, между които и ответницата, дават съгласие за процентно участие в ремонта на покрива. Представено е копие от договор за строително монтажни работи от 18.12.2013 г. с „РИС” ООД, като изпълнител с предмет извършване на основен ремонт на покрива на жилищен блок *** в гр.Б., обл.П., на ул.**********, копие от количествено-стойностна сметка на стойност 49 764 лв. с включен ДДС от които се установява, че строително-монтажните работи, предмет на договора са извършени от изпълнителя. Представена е и фактура, видно от която ************ е платило изцяло дължимата цена след завършване на ремонта на покрива.

Ответницата е направила признание, че действително дължи  исковата сума от 249,00 лв., която сума е съответна на притежаваните от нея 0,5060 % идеални части от общите части на сградата и правото на строеж. Същата не е представила доказателства да е платила сумата.

При това положение, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.. 

          На основание изложеното, съдът

 

                                                 Р Е Ш И :

ОСЪЖДА Г.Г.П. *** да заплати на ************, ЕИК ************, представлявано от ************ К.К., с адрес: гр. **********, сумата от 249 лв. – главница – представляваща стойност на извършен необходим ремонт на обща част /покрив/ изчислена съобразно полагаемите се на П. 0,5060 % идеални части от общите части на сградата, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 03.10.2018 г. /датата на предявяване на иска/ до окончателното изплащане на сумата.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: