РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в закрито съдебно заседание на _втори юни_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_597_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Решението е по реда на чл. 250 ал.3 от ГПК.

          В РС Левски е постъпила молба от ищеца по делото с искане да бъде допълнено решението относно направеното сисковата молба искане при уважаване на иска по чл. 135 от ЗЗД, което е извършено с решение № 31/16.03.2011 г. да отмени на основание чл. 537 ал.2 от ГПК нотариален акт № * на нотариус с рег. № * на нотариалната камара.

Копие от молбата е изпратена на ответниците по делото, които в дадения им от съда срок не са представили отговор и не са изразили становище по молбата.

Съдът счита, че молбата за допълване на решението е основателна. Действително в исковата молба се съдържа искане за произнасяне по реда на чл. 527 ал.2 от ГПК с което да се отмени нотариалния акт посочен по-горе. Следва обаче искането за отмяна на нотариалния акт да бъде отхвърлено като неоснователно по следните съображения:

Предявеният иск е с правно основание чл. 135 от ЗЗД.  С иска по чл. 135 от ЗЗД не се засяга обвързващата сила на увреждащата сделка в отношенията между страните, които са я сключили /длъжника и третото лице/. Те продължават да бъдат валидно обвързани от нея и след уважаването на павловия иск увреждащата сделка се счита несъществуваща единствено по отношение  на увредения кредитор и само с оглед на това негово качество.  

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

НА ОСНОВАНИЕ чл. 250 ал.3 от ГПК ДОПЪЛВА решение № 31/16.03.2011 г. по гр.д. 597/2010 г. на РС Левски в следния смисъл:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за отмяна на нотариален акт № * на нотариус с рег. № * на НК и район на действие – РСЛевски, вписан в АВ – СВ гр. Левски с вх. рег. № *, като НЕОСНОВАТЕЛНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: