Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _29.08._  2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _трети август_ две хиляди и единадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_67_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 236 ал.2 във връзка с чл. 228 от ЗЗД.

          В Районен съд Левски е постъпила искова молба от “НЕК”- ЕАД гр. София, в която се твърди, че с ответника имат сключен договор за наем, че ответника след изтичане срока на договора е продължил да ползва имота, но не е платил дължимото се обезщетение на база наем за посочения период.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати дължимите суми като обезщетение на база наем, както и да плати направените деловодни разноски.

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба. Същият не се явява в съдебно заседание и не е изразил становище. В съдебно заседание се явява назначеният представител на ответника, който изразява становище, че предявеният иск е неоснователен и недоказан

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Представено е копие от договор за наем сключен между страните по делото, от който се установява, че на наемателят е предоставено посоченото в исковата молба помещение на ищеца, като ответника е следвало да заплаща месечен наем.

          Представена е счетоводна справка за дължимите от ответника на ищеца суми.

          Ищцовата страна е изпратила съобщение до ответника, че в 7-дневен срок от получаване на същото следва да внесе обезщетение на база дължимия наем.

          Съдът приема за безспорно установено, че е сключен договор за наем между “НЕК“ ЕАД и ответника. Ищеца е предоставил на ответника за възмездно ползване посоченото в исковата молба помещение. Тъй като е постигнато съгласие между страните относно елементите на договора, е създадено наемно правоотношение. Наемодателят се е задължил да предаде помещението, предмет на договора, във вид, отговарящ на предназначението му, а наемателят – да заплаща своевременно наемната цена, разходите за текущ ремонт, осветление, отопление, вода, такси – консумативи, свързани с използването на помещението.

          С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че искът е основателен и доказан. Ответникът не е представил каквито и да било доказателства, че е платил задълженията си към ищеца, както и че е върнал процесния имот /предавайки ключовете/ на негови собственик. При това положение следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца дължимото обезщетение за ползването на имота, на база наем така, както е посочено в исковата молба, законната лихва върху главницата считано от датата на завеждане на иска,  както и деловодни разноски, представляващи платената от НЕК ЕАД държавна такса в размер на 55,08 лв. и  сумата от 150 лв. – внесена като възнаграждение за един адвокат.

          Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА Ю.И., с ЕГН ********** ***  да заплати на “НЕК” ЕАД гр.София ул. „Триадица” № 8  сумата от 1377 лв. – главница, представляваща обезщетение на база наем за периода  от м. август 2009 г. до м. декември 2010 г. включително, законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба в РС Левски – 01.02.2011 г. до окончателното изплащане на сумата, както и деловодни разноски  в размер на 205,08 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: