РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети май_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_115_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - първа фаза по допускане на делбата.

          В исковата си молба ищцата твърди, че с ответника са бивши съпрузи, брака между които е прекратен с влязло в сила съдебно решение. Твърди се, че в статут на СИО същите са придобили недвижим  имот и вещи, които не могат доброволно да си поделят след прекратяване на брака. Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба между страните върху посочените имот и вещи при два равни дяла – по един за всяка от страните.

Ответникът е представил отговор на исковата молба и е изразил становище по предявения иск. Поискал е включване в делбената маса и на други вещи, които подробно е описал.

          Съдът като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото решение № 82/18.01.2011 г. на РС Плевен по гр.д. 4050/2009 г. е, че със същото е прекратен сключения на * г. граждански брак между страните.

          По делото е представено копие от нотариален акт № * г. на РС Левски, от който е видно, че по време на брака на страните същите са закупили недвижимия  имот – подробно описан в исковата молба.

По отношение на посочените в исковата молба автомобили ответникът е направил признание, че същите са придобити по време на брака.

При това положение имота и придобитите по време на брака на страните автомобили следва да бъдат допуснати до делба при два равни дяла.

Ответникът е поискал включване в делбената маса на движими вещи, за които твърди, че се намират в търговски обект и за които ищцата, чрез процесуалния си представител изразява становище, че няма информация дали същите се намират там. Ответникът е изразил становище, че следва да се допуснат до делба и находящите се в къщата вещи – цветен телевизор, автоматична пералня, ел. бойлер, хладилник, шевни машини, готварска печка, мебели, немска пералня, домакински съдове, завивки, постелки, столове, маси и др., както и газов пистолет. Посочил е и следните вещи – находящи се в стопанските постройки – фуражомелка, трифазна, фуражен силоз около десет тонен, метален контейнер и трифазен циркуляр. По отношение на тези вещи ищцата, чрез процесуалния си представител е изразила становище, че с изключение на газовия пистолет са налични и следва да се допуснат до делба. По отношение на газовия пистолет е изразила становище, че не знае къде се намира. По отношение на вещите, за които ищцата не е направила признание, чрез процесуалния си представител, ответникът не е ангажирал доказателства, от които да се установят същите по вид, количество, дали са в наличност и къде се намират.

Предвид направеното признание на ищцовата страна за наличността на някои от вещите съдът приема, че уточнените от тях от ответника следва да бъдат допуснати до делба. Вещите за които няма данни дали съществуват и дали са в наличност не следва да се допуска делба. Не следва да се допуска делба и върху неуточнените вещи – най общо посочени като мебели, постелки, домакински съдове. Същите не са конкретизирани и уточнени по вид и количество.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба между Д.И. с ЕГН ********** *** и И.И. с ЕГН ********** ***, със съдебен адрес в РБългария – *** върху:

          ДВОРНО МЯСТО от 3200 кв.м., с неуредени регулационни сметки за отчуждаемите се по регулация 1980 кв.м., ведно с построените в него жилищна сграда, лятна кухня, гараж и второстепенни сгради, находящо се в *, съставляващо парцел *, при граници: *.

          ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ „Фолксваген *”, с двигател № *, с рама № *, с рег. № *.

          ЛЕК АВТОМОБИЛ „Рено *”, с рег. № *

          ЛЕК АВТОМОБИЛ „Форд *”, с рег. № *, както и върху следните движими вещи, находящи се на адреса на недвижимия имот: в *: цветен телевизор, автоматична пералня, ел. бойлер, хладилник, готварска печка, немска пералня, трифазна фуражомелка, фуражен силоз около 10 тонен, метален контейнер, трифазен циркуляр, парно и инсталация, трифазна пекарна – трифурнова.

          От допуснатите до делба недвижим имот и движими вещи посочени по-горе да се образуват два равни дяла – по един за всяка от страните.

ДЕЛБАТА на недвижимия имот следва да се извърши с помощта на вещо лице – инж. К.А., което при депозит в размер на 150 лв.- вносим от ищцата в 7 дневен срок след влизане на решението в законна сила, да се произнесе досежно пазарната стойност на допуснатия до делба имот, както и досежно неговата поделяемост,  след съобразяване дяловете на страните.

          ДЕЛБАТА на движимите вещи с изключение на товарния и леките автомобили следва да се извърши с помощта на вещо лице икономист – В.Ч.-К., което да се произнесе досежно пазарната стойност на допуснатите до делба движими вещи /без автомобилите/ при депозит в размер на 150 лв. – вносим от ищцата в 7 дневен срок след влизане на решението в законна сила, както и да предложи проект за делба на същите, съобразно дяловете на страните.

ДЕЛБАТА на движимите вещи товарния и леките автомобили следва да се извърши с помощта на вещо лице – специалист автотехнически експертизи - инж. В.П., което да се произнесе досежно пазарната стойност на допуснатите до делба автомобили, при депозит в размер на 150 лв. – вносим от ищцата в 7 дневен срок след влизане на решението в законна сила, както и да предложи проект за делба на същите, съобразно дяловете на страните.

            ОТХВЪРЛЯ искането за допускане до делба на следните движими вещи: 35 броя столове, 10 бр. маси, офис маса, офис стол, хладилник, фризер, бойлер, касов апарат, газов грил, постативна копирна машина, комплекти чаши за кафе и безалкохолно по 50 броя, трифазна хладилна витрина, мебели, постелки, столове, маси и  газов пистолет, като НЕДОКАЗАН и НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: