РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _осми юни_ 2011 г. в състав:

                 Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № _231_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание по чл. 245 ал.2 от КТ – за неизплатено трудово възнаграждение.

В исковата си молба ищцата твърди, че е работила в ответното дружество, както и че не е получил напълно всички дължими му се трудови възнаграждения.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да й заплати неизплатените, но дължими  се трудови възнаграждения за периода  от м. 02.2010 г. до м. 02.2011 г в размер на 980 лв., обезщетение за неползван платен годишен отпуск за 2010 г. и 2011 г. в размер на 350 лв., обезщетение по чл. 222 ал.1 от КТ в размер на 500 лв., лихва върху тези сума до датата на подаване на исковата молба в размер на 49 лв., както и законната лихва върху главниците, считано от датата на завеждане на исковата молба, до окончателното изплащане на сумите.

Ответникът – не е представил отговор на исковата молба и не е изразил становище по предявения иск.

            Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

            По делото е представено копие от трудовата книжка на ищцата от която се установява, че същата е била в трудово правоотношение с ответника, което е прекратено на 16.02.2011 г.        

За установяване на обстоятелството дали са налице дължими суми от ответника на ищеца по делото и ако има дължими, какъв е техния размер е назначена счетоводна експертиза, заключението на която е прието. От заключението на вещото лице се установява, че на ищцата  са останали неизплатени суми като трудово възнаграждение за посочения в исковата молба период и са посочени точните суми като главница и лихва до датата на завеждане на исковата молба.

В съдебно заседание вещото лице е заявило, че част от сумите ответното дружество е заплатило по банков път с вносна бележка, което е отразено във ведомостта.

В същото съдебно заседание ищцата е представила извлечение от банковата си сметка, видно от която е, че по същата няма преведени суми за трудово възнаграждение от ответника.

В тежест на ответника е да докаже извършени плащания. Предвид заключението на вещото лице, съдът е дал възможност на ответника да представи доказателства за извършени плащания. В следващото по делото съдебно заседание, обаче, представител на ответника не се е явил в съдебно заседание, нито са представени доказателства в тази насока.

Предвид изложеното, съдът счита, че следва да бъдат уважени исковете така, както са предявени и следва да бъде осъден ответника да заплати на ищцата сумите посочени в исковата молба.

            При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищцата направените деловодни разноски в размер на 260 лв. – представляващи адвокатско възнаграждение съгласно договор за правна помощ.

            Следва да бъде осъден ответника да заплати държавна такса  в размер на 75,16 лв., както и разноски по сметка на РС Левски в размер на 80 лв., заплатени като възнаграждение на вещото лице.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

ОСЪЖДА  „Б.” ООД ***, ДА ЗАПЛАТИ на М.Б. ***, ЕГН ********** сумата от 980 лв., представляваща главница от  неизплатено и дължимо се трудово възнаграждение за периода  от м. 02.2010 г. до м. 02.2011 г, сумата от 350 лв., представляваща главница от обезщетение по чл. 224 от КТ - за неползван платен годишен отпуск за 2010 г. и 2011 г., сумата от 500 лв. главница, представляваща обезщетение по чл. 222 ал.1 от КТ, лихва върху тези суми в размер на 49 лв., до датата на завеждане на исковата молба - 23.03.2011 г., законната лихва върху главниците, считано от датата на завеждане на исковата молба 23.03.2011 г., до окончателното изплащане на сумите, както и направените деловодни разноски в размер на 260 лв.

ОСЪЖДА „Б.” ООД ***, ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 75,16 лв., както и направените деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 80 лв.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от 21.06.2011 г. – съгласно разпоредбата на чл. 315 ал.2 от ГПК.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: