О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Левченски районен съд в закрито заседание на  _двадесет и седми юни_ две хиляди и единадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

 

изслуша докладваното от съдия Атанасова ГД №_416_ по описа за _2011_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

          В районен съд гр. Левски е постъпила искова молба от M.K. като майка и законен представител на малолетното дете Е.Б. и от непълнолетния П.Б. със съгласието на неговата майка M.K. против Й.Б. на основание чл. 59 ал.9 от СК.

В представения отговор на исковата молба процесуалният представител на ответника е изразил становище, че предявеният иск е недопустим, тъй като е заведен от името на децата, а активно легитимирана да иска промяна досежно вече определените мерки, касаещи упражняването на родителските права е единствено и само родителят, който не е натоварен да упражнява тези права.

Съдът, като прецени изложените доводи в исковата молба и в представения отговор на исковата молба, приема за установено следното:

Видно от твърденията в исковата молба е, че същата е подадена от името на малолетното дете чрез неговата майка и от името на непълнолетното дете със съгласието на неговата майка.

Действително предявеният иск е за промяна на родителските права – с правно основание чл. 59 ал. 9 от СК. По този иск съдът се произнася по молба на единия от родителите. Настоящата искова молба е подадена от името на децата, първото от тях представлявано от своята майка, а второто от тях действащо лично и със съгласието на своята майка. Тъй като активната легитимация за предявяване на иска с правно основание чл. 59 ал. 9 от СК е единствено и само на родителя, съдът приема, че предявения иск от името на децата е недопустим и следва производството по делото да бъде прекратено.

 

          Водим от горното, съдът      

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА гр. д. 416 по описа на РС Левски за 2011 г. като НЕДОПУСТИМО.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД с частна жалба в едноседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: