РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.06._  2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на    седемнадесети юни_ две хиляди и тринадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр.дело №_357_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба. Производството е във втора фаза след допускане на делбата.

С решение РС Левски е допуснал да бъде извършена съдебна делба между С.К. *** и М.Б. *** върху недвижим имот, находящ се в ***.

От допуснатия до делба имот, съдът е постановил да се образуват два равни дяла – по един за всеки от съделителите.

          По делото е изслушана съдебно техническа експертиза, от заключението на която се установява, че процесният недвижим имот по принцип е поделяем и биха могли да се обособят два самостоятелни имота, но масивната жилищна сграда не отговаря на изискванията за обособяване на две самостоятелни жилища и не могат да се изградят и след преустройство необходимите самостоятелни входове, кухненски и сервизни помещения. От заключението на вещото лице се установява стойността на имота, която е общо в размер на 5300 лв. и е посочено, че стойността на дяловете на всяка една от страните е съответно по 2650 лв.

Съдебно-техническата експертиза е компетентно изготвена, заключението на вещото лице не  е оспорено от страните по делото, поради което е и прието от съда.

          Според заключението на вещото лице имотът е неподеляем на повече самостоятелни имота, и от него не могат да се обособят повече самостоятелни жилища, поради което недвижимият имот следва да бъде изнесен на публична продан.

При този изход на делото следва страните да бъдат осъдени да заплатят държавна такса в размер на 4 % върху стойността на дяловете им.

          Предвид изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН  следния недвижим имот: поземлен имот с площ от 1575 кв.м., находящ се в землището на ***, представляващо УПИ *, одобрен със заповед №396/1990 г. в едно с намиращите се в него: къща, кухня и стопанска сграда при граници и съседи на имота: *.

          ОТ СЪБРАНИТЕ при продажбата суми  да се образуват два равни дяла – по един за С.К. ***, с ЕГН ********** и М.Б. ***, с ЕГН **********.

ОСЪЖДА С.К. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 106 лв.

ОСЪЖДА М.Б. със сочена по-горе самоличност да заплати в размер на 106 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: