РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.06._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети юни_ 2013 г. в състав:

 

                         Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_860_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Иск за делба – втора фаза, след допускане на делбата.

С решение № 60/30.04.2013 г. по настоящото дело е допусната да се извърши съдебна делба между  М.Б., С.Б. и Д.Б. върху недвижими имоти, подробно описани в същото.

В проведеното съдебно заседание спогодба между страните относно разпределението на имотите не е постигната и предвид различните дялове на съделителите, съдът приема, че тегленето на жребие е крайно неудобно. Следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 353 от ГПК, като съдът следва да извърши делбата като разпредели наследствените имоти между съделителите. При разпределението на имотите съобразява обстоятелството, че съделителите С.Б. и Д.Б. са наследници по коляно, съобразява дяловете на страните и стойността на имотите и приема, че следва да бъдат разпределени имотите, като в дял на ищеца се поставят самостоятелен обект в сграда – апартамент *, находящ се в * и находящия се в същата сграда гараж № *, които са на обща стойност 19452 лв. и незначително надвишават стойността на притежаваните от ищеца дялове, равняващи се на сумата от 19260 лв. В общ дял на ответниците следва да се постави третият имот, който е на стойност 3660 лв. и в най-голяма степен се доближава до стойността на техния дял. Двамата ответници притежават един общ дял от наследеното имущество и тъй като са наследници по коляно, няма пречка да им се постави в общ дял съответния имот. Стойността на дела на двамата ответници е 3852 лв., като за уравнение на дела си, същите следва да получат от ищеца сумата от 192 лв. 

При този изход на делото, следва всеки един от съделителите да бъде осъден да заплати д.т. в размер на 4 % върху стойността на дела си.

          Водим от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 353 от ГПК  ИЗВЪРШВА делбата между М.Б. ***, с ЕГН **********, С.Б. с постоянен адрес:***, с ЕГН ********** и Д.Б. с постоянен адрес:***, с ЕГН **********, като разпределя имотите както следва:

В ДЯЛ НА М.Б. със сочена по-горе самоличност  се поставя и той получава:

САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА - АПАРТАМЕНТ №*, с идентификатор №*, находящ се в ***, разположена в поземлен имот с идентификатор *, с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1, със застроена площ от 88.60 кв.м., състоящ се от кухня, дневна, две спални, антре и клозет-баня, при съседи по документи за собственост: *, а по кадастрална схема при съседни самостоятелни обекти в сградата: *, ведно с принадлежащото ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ с площ от 13.20 кв.м., при съседи по документи за собственост: *, както и 1/16 идеална част от стълбището, общата избена част, външната водопроводна инсталация, външна канализация, външна ел.мрежа до електрическото табло и 1/16 идеална част от отстъпеното право на строеж върху терена

- имот на стойност 17 352 лв.

          и СГРАДА с идентификатор №*, с адрес: ***, със застроена площ 20 кв.м., брой нива на обекта: 1, с предназначение на сградата: хангар, депо, гараж, разположена в поземлен имот с идентификатор №*, ведно с отстъпено за него право на строеж върху терена, при граници по скица: *

 – имот на стойност 2100 лв.

          В ОБЩ ДЯЛ на С.Б. със сочена по-горе самоличност И Д.Б. със сочена по-горе самоличност се поставя и те получават:

          - СГРАДА с идентификатор №*, с адрес: ***, със застроена площ по документ за собственост 22.19 кв.м., а по скица със застроена площ от 21 кв.м., брой нива на обекта: 1, с предназначение на сградата: хангар, депо, гараж, разположена в поземлен имот с идентификатор №*, ведно с отстъпено за него право на строеж върху терена, при граници по документ за собственост: *

 – имот на стойност 3660 лв.

ЗА УРАВНЕНИЕ на дяловете ОСЪЖДА М.Б. със сочена по-горе самоличност да заплати на С.Б. И Д.Б. и двамата със сочена по-горе самоличност сумата от 192 лв.

ОСЪЖДА М.Б.  със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на  770,40 лв.

ОСЪЖДА С.Б.  със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 77,04 лв.

ОСЪЖДА Д.Б.  със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 77,04 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: