О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Левченски районен съд в закрито заседание на  _шестнадесети август_ две хиляди и тринадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Атанасова ГД №_466  по описа за _2013_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба от М.Н., с която е заявила, че се отказва от наследството на П.П. ***, починал на * г. Моли се съда да впише отказа от наследство и да издаде удостоверение за вписването. Към молбата е представено удостоверение за наследници на П.П., от което е видно, че същият е починал на * г., за което е съставен акт за смърт № * г., съставен в гр. Ловеч.

Съгласно чл. 35 ал.1 от ЗГР „Актовете за гражданско състояние се съставят от длъжностното лице по гражданското състояние в общината или кметството, на чиято територия са станали събитията” – т.е. щом акта за смърт на П. е съставен в гр. Ловеч, то очевидно там е настъпил и факта на неговата смърт.

Съгласно чл. 52 от ЗН отказа от наследство става по реда на чл. 49 от ЗН,  т.е. това може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството.

Предвид данните, че смъртта на П. е настъпила в гр. Ловеч, съдът приема, че наследството е открито в гр. Ловеч.

Предвид изложеното компетентен да разгледа настоящата молба е РС Ловеч.

По изложените съображения, следва производството да бъде прекратено пред РС Левски и изпратено по подсъдност на РС Ловеч.

          На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ИЗПРАЩА ч.гр.д. 466 по описа на РС Левски за 2013 г. по подсъдност на районен съд гр.Ловеч.

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. 466 по описа на РС Левски за 2013 г., поради изпращането му по подсъдност.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд с частна жалба в едноседмичен срок от връчване на копие от същото на ищеца.

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: